Sober curious suhtautuu alkoholittomaan elämään uteliaasti
Sober curious -ilmiön suosio kasvaa ympäri maailman. Myös Suomessa raittiutta kokeilevien someyhteisöt ovat nyt supersuosittuja. Tiedätkö nämä viisi asiaa sober curious -ajattelusta?
1. Sober curious – yhä useamman valinta
Miksi alkoholia on kaikkialla? Jäänkö ulkopuoliseksi, jos en juo? Vuonna 2018 julkaistussa Sober Curious -kirjassa ihmeteltiin, miksi ihmiset ovat niin kiinnostuneita ruokavaliosta ja liikunnasta, mutta tarttuvat pulloon sen kummemmin hyvinvointia pohtimatta.
Kirjasta tuli valtava hitti, joka sai sadat tuhannet ihmiset jakamaan somessa omia kokemuksiaan #sobercurious-hastagin alla. Tuli uusia kirjoja, podcasteja, blogeja ja Youtube-kanavia, jotka keskittyvät raitistumiseen.
Pikkuhiljaa tieto ilmiöstä on levinnyt maailmalla. Yhä useampi on alkanut kiinnostua omasta alkoholinkäytöstä ja raittiudesta.
2. Sinä päätät, miten sober curious olet
Sober curious voi tarkoittaa sinulle esimerkiksi alkoholin juomisen lopettamista tai vähentämistä. Voit vaikka päättää kokeilla alkoholittomuutta tietyn ajan tai jättää alkoholin saman tien kokonaan. Tai miksi edes aloittaa? Tärkeintä on, että päätös lähtee itsestä ja halusta voida paremmin.
Omaa alkoholinkäyttöä ja suhtautumista alkoholiin voi pohtia, vaikka se ei olisikaan ongelmallista. Sober curious -ilmiön perusajatuksena on, että kohtuullisellekin alkoholinkäytölle voi haluta asettaa rajat.
3. Huomaat, että hauskaa voi pitää ilman alkoholia
Kuuluvatko bileet ja pullo aina yhteen? Sober curious kyseenalaistaa tilanteet, joissa alkoholi on yleensä itsestäänselvyys. Ennen juomaan tarttumista voi kysyä itseltä, millainen olo alkoholista todennäköisesti tulee ja onko juominen varmasti hyvä idea.
Alkoholin juominen voi tuntua houkuttelevalta, jos se on tapa päästä mukaan porukkaan. Vaihtoehtona on tutkia, miten hetket voisikin kohdata selvin päin. Mitä bileissä tapahtuu, kun keskittyy enemmän muihin ihmisiin kuin siihen, mitä omassa lasissa on?
4. Tunnet eron kehossasi ja mielessäsi
Yhden alkoholinhuuruisen illan seurauksena on usein krapula, morkkis ja huonot unet. Alkoholi voi myös aiheuttaa tai pahentaa masennusta, vääristää tunteita ja aiheuttaa paino-ongelmia. Alkoholi vie estoja, jolloin saattaa tehdä älyttömiä ratkaisuja. Se myös muuttaa tunteiden kokemista ja hallintaa. Ilman alkoholia olet aidoimmillaan oma itsesi.
Kun alkoholin juomista ei aloita, sen jättää pois tai käyttöä vähentää, huomaakin yhtäkkiä jaksavansa treenata enemmän, ajattelevansa kirkkaammin – ja olevansa ylipäätään paremmalla tuulella, kun elämä ei yhtäkkiä pyörikään juomisen ympärillä.
5. Löydät uusia, samanhenkisiä kavereita
Kun ihmissuhteet rakentuvat muun kuin alkoholin ympärille, kaveripiiri saattaa muodostua sellaiseksi, että alkoholi jää luonnostaan pois yhdessäolosta. Ne ystävät, jotka eivät voi hyväksyä raittiutta, eivät myöskään hyväksy sinua täysin sellaisena kuin olet.
Somessa on nykyään valtavasti ihmisiä, jotka haluavat testata elämää ilman alkoholia. Vertaistukea ja samanhenkisiä ihmisiä löydät esimerkiksi Instagramista nimillä @hannatikander, @darravapaa, @sobermimmi ja kansainvälinen @sobergirlsociety. He jakavat tileillään vinkkejä, kokemuksia ja omia pohdintojaan raittiuteen liittyen.
Teksti Ida Valpas
Lähteet: sobermimmi.com, Ruby Warrington: Sober Curious