MieliYleinen
Nimimerkki: Ocean

Aiheuttaako matkapuhelimen säteily syöpää?

Moikka!

Voiko puhelin aiheuttaa jotakin syöpää myöhemmin, jos on nuoruudessa nukahdellut usein älypuhelin ruumiiosien tai pään lähellä? Koitan tavasta päästä eroon, mutta tämä pelottaa.

Moi!

Kiitos hyvästä kysymyksestä. Tämä aihe mietityttää monia ja ymmärrämme huolesi.

Matkapuhelimen säteilyn terveyshaittoja on tutkittu tuhansissa tutkimuksissa ja tämänhetkisen parhaimman tiedon mukaan matkapuhelimen säteily ei aiheuta terveyshaittoja normaalissa käytössä. Terveyshaittoihin liittyy kuitenkin vielä epävarmuuksia pitkäaikaiskäytön osalta, minkä vuoksi lisätutkimuksia tarvitaan ja etenkin lasten turhaa alistumista matkapuhelimen säteilylle on hyvä välttää.

Siitä ei varmasti ole ainakaan haittaa, jos pyrit välttämään nukahtamista kännykkä sängyssä, mutta sinun ei myöskään tarvitse olla huolissasi siitä, että näin on menneisyydessä päässyt monta kertaa käymään. Hyvä käytäntö voisi muutenkin olla siirtää kännykkä yöksi esim. lattialle sängyn viereen, yöpöydälle tai kokonaan toiseen huoneeseen, jotta se ei häiritse nukahtamistasi ja untasi.

Syövän kehittyminen ei ole yksinkertainen prosessi vaan siihen vaikuttavat vuosien saatossa monet tekijät, kuten elintavat, ympäristötekijät, perintötekijät ja sattuma. Elinympäristössämme on monia asioita, joille altistuminen voi vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Yksilö itse ei voi kuitenkaan aina vaikuttaa siihen, mille ympäristön riskitekijöille hän altistuu. Myöskään perintötekijöihin ja sattumaan ei voi itse vaikuttaa. Se, mihin itse voi vaikuttaa, on omat elintavat. On arvioitu, että 40 prosenttia syövistä voitaisiin ehkäistä terveellisillä elintavoilla, kuten säännöllisellä liikunnalla, monipuolisella ravitsemuksella, tupakoimattomuudella ja alkoholinkäytön välttämisellä.

On luonnollista, että syövän kaltaiset sairaudet voivat pelottaa ja on hyvä ottaa asioista selvää. Syöpää ei kuitenkaan kannata liikaa pelätä tai murehtia terveenä ja nuorella iällä – eikä muutoinkaan elämän aikana. Jos sinua vielä kovasti huolettaa syöpään liittyvät asiat, on niistä hyvä jutella jonkun läheisen ihmisen kanssa. Voit myös halutessasi olla yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomaan neuvontapalveluun esimerkiksi chatin kautta.

Samasta aiheesta on Fressiksessä kysynyt myös nimimerkki joku.

Luotettavaa tietoa aiheesta voit käydä lukemassa myös Säteilyturvakeskuksen sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?