Seksi

8 x menkkaongelma ja ratkaisu

Menkat voivat aiheuttaa harmia, kuten kipuja tai huonoa fiilistä. Onneksi ongelmiin on monia ratkaisuja! Aina kotikeinot eivät tepsi, mutta silloin lääkäri voi auttaa.

8 x menkkaongelma ja ratkaisu

1. Kuukautiskivut haittaavat elämää

Kivuista ei kannata kärsiä. Tavalliset särkylääkkeet tepsivät useimmiten kuukautisten aiheuttamiin vatsakipuihin, mutta lääkettä pitää ottaa kunnon annos, esimerkiksi 600 mg Ibuprofeenia kolme kertaa päivässä. Jos kunnon annoksella otettu tulehduskipulääke ei auta, kannattaa mennä lääkäriin juttelemaan. Hormonaalisista hoidoista, kuten e-pillereistä ja kierukasta, saa esimerkiksi tehokkaasti apua kuukautiskipuihin.

2. Kuukautisvuoto on tosi runsasta

Kuukautisvuotojen ei kuulu haitata normaalia elämää. Runsaita vuotoja voidaan hallita eri tavoilla, joista voi jutella lääkärin kanssa. Lääkärissä kannattaa myös tutkia, onko runsas vuoto laskenut hemoglobiinia ja kutistanut rautavarastoja.

3. Kuukautiset tulevat milloin sattuu

Kuukautiset voivat kaksi–kolme vuottakin olla hyvinkin epäsäännölliset ja tulla milloin sattuu. Se on ihan normaalia. Kannattaakin pitää aina mukana kuukautissuojaa, jotta vuoto ei pääse yllättämään koulussa tai treeneissä. Jos kuukautisten epäsäännöllisyys häiritsee elämää, apua voi saada lääkäriltä.

4. Menkkoja ei ole näkynyt puoleen vuoteen

Jos on ollut yhdynnässä, pitää aina ensin tehdä raskaustesti kuukautisten jäätyä pois – vaikka käyttäisi ehkäisyä. Kuukautiset voivat jäädä pois myös hormonaalisen ehkäisyn takia, mikä on ihan normaalia, mutta muuten kannattaa hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin pakeille.

5. En halua menkkoja lomareissulla

Kuukautisia on mahdollista siirtää esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereitä käytettäessä syömällä toinen pilleriliuska putkeen ilman taukoa, jolloin kuukautiset jäävät sillä kertaa välistä. On olemassa myös niin kutsuttuja siirtopillereitä, jotka vaativat reseptin. Kannattaa mennä lääkäriin jo pari kuukautta ennen lomaa, jotta kuukautisten siirtäminen onnistuu.

6. Alapäässä kutisee

Yleisin kutinan aiheuttaja on hiivatulehdus, jonka oireita ovat kovan kutinan lisäksi kokkareinen valkovuoto. Hiivatulehduksen voi saada esimerkiksi niin, että on pitkään märissä housuissa tai ui kloorivedessä – tai ilman sen kummempaa syytä. Hoidoksi voi käydä ostamassa apteekista ilman reseptiä hiivapuikot ja voidetta. Lääkäri voi myös kirjoittaa reseptin suun kautta otettavaan hiivalääkkeeseen, jos itsehoitolääkkeet eivät tepsi.

Jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä, kannattaa käydä parin viikon jälkeen seksitautitestissä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Seksitaudit, kuten klamydia, saattavat olla oireettomia, mutta ne pitää hoitaa antibiooteilla.

7. Valkovuoto on rusehtavaa

Valkovuoto on emättimen tapa puhdistautua. Valkovuodon väri vaihtelee valkoisesta kellertävään, rusehtavaan ja jopa vihreään – se on normaalia. Jos valkovuotoon liittyy hajua ja kutinaa, se kannattaa hoitaa eli mennä lääkäriin.

8. Menkkojen aikana kaikki ärsyttää

PMS-oireilla (premenstruaalinen oireyhtymä) tarkoitetaan kuukautisia edeltäviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää. Myös kuukautisten aikana mielialat voivat vaihdella. Moni saa apua liikunnasta tai muusta itselle mieleisestä tekemistä. Jos mielialojen vaihtelut hankaloittavat eläkää liikaa, kannattaa mennä lääkärin juttusille, koska esimerkiksi hormonaalisesta hoidosta voi olla apua.

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo

 

Jutun asiantuntijana gynekologi ja kliininen seksologi Leena Väisälä. Lähteenä on käytetty myös fressis.fi:n Kysy asiantuntijalta -palstan asiantuntijavastauksia.

Katso myös

Artikkeli
Seksi

12 kysymystä menkoista – oliko minulla jo ekat kuukautiset?

Paljonko verta tulee kerralla, ovatko kuukautiset seksin este ja 10 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä menkoista.

Artikkeli
Seksi

Menkat – 12 kysymystä ja vastausta

Kuukautisten alkaminen mietityttää ihan jokaista, vaikka kyse onkin maailman luonnollisimmasta asiasta. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin menkkojen alkamisesta.

Artikkeli
SeksiYleinen

15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?

Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.

Mitä ravintoaineita keho tarvitsee? – Vitamiinit, kivennäisaineet ja muut aineet

Monipuolisesta ruokavaliosta saa pääsääntöisesti riittävän määrän kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita, poikkeuksena D-vitamiini, jota suositellaan napsittavaksi myös purkista. Lue lisää
Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Artikkeli
Seksi

Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?

Pilleri, kierukka, laastari, rengas ja kapseli – hormonaalisia ehkäisyvälineitä on monia. Ne kaikki sopivat myös nuorille.