Sosiaalinen nikotiiniriippuvuus – harva aloittaa itsekseen
Nikotiiniriippuvuus voi olla psyykkistä, sosiaalista tai fyysistä – kerromme tässä jutussa, miten tunnistat sosiaalisen riippuvuuden.
Vapetat tai tupruttelet yhdessä kavereiden kanssa välitunnilla tai työpaikan kahvitauoilla. Treenien jälkeen pistätte nuuskan huuleen samaan aikaan – kuulostaako tutulta? Nikotiinituotteiden käytöstä on tullut sosiaalinen tapa, johon olet jäänyt koukkuun.
Useimmat aloittavat nikotiinituotteiden käytön murrosiässä ja kavereiden kanssa. Porukassa ollaan yleensä rohkeampia kokeilemaan myös niitä ei niin hyviä juttuja. Todella harva kokeilee tupakointia, nuuskaamista tai vapettamista itsekseen omissa oloissaan.
Miten tunnistat sosiaalisen nikotiiniriippuvuuden?
Tunnistat sosiaalisen nikotiiniriippuvuuden siitä, että tarve nikotiinituotteen käytölle tulee enemmänkin halusta viettää mukava hetki kavereiden kanssa kuin nikotiinin himosta. Esimerkiksi tupakkapaikalla kokoonnutaan, jutellaan mukavia ja koetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Etenkin nikotiinituotteiden satunnaiskäyttäjät innostuvat tupakoimaan, nuuskaamaan tai vapettamaan vain tietyssä seurassa.
Satunnaiskäytöstä voi kuitenkin ajan oloon muodostua henkinen ja fyysinen riippuvuus, jolloin nikotiinituotteita alkaa käyttämään myös yksin ollessaan. Silloin nikotiinista irtautuminen vaatii enemmän ponnisteluja. Lopettamista helpompaa onkin jättää aloittamatta.
Tunnistitko itsesi? Näin voit taklata sosiaalisen nikotiiniriippuvuuden
Jos olet selvästi sosiaalinen nikotiinituotteiden käyttäjä, voit irtautua nikotiinista tunnistamalla etukäteen niitä tilanteita, joissa tupakoidaan, vapetetaan tai nuuskataan, ja ehkä välttää niitä tai ainakin valmistautua kiusauksen torjumiseen.
Alussa voi olla viisasta jättää vaikeat tilanteet kokonaan väliin, eli vaikka pysyä sisällä muiden lähtiessä ulos tupakalle. Aina se ei ole mahdollista, jos esimerkiksi vaikka nuuskaa käytetään omassa kaveripiirissä koko ajan, mutta silloin tarvitaan erityistä päättäväisyyttä. Nikotiinia käyttävästä ystävästä ei tarvitse luopua, mutta riskitilanteita kannattaa alussa välttää. Kavereille kannattaa myös kertoa, että yrittää lopettaa käytön. Reilu kaveri kannustaa lopettamisessa eikä tuputa lopettamista yrittävälle nikotiinituotteita.
Harjoittele kieltäytymistä ja tee mielikuvatreeniä niistä tilanteista, joita saatat kohdata: sinua pyydetään seuraksi röökille, kaveri tarjoaa nuuskaa tai ehdottaa vapettamista. Elämässä tulee aina vastaan tilanteita, joissa muut käyttävät nikotiinituotteita, mutta sinun ei tarvitse.
Lue lisää
Psyykkinen nikotiiniriippuvuus
Fyysinen nikotiiniriippuvuus
Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo
Juttuun haastateltiin projektipäällikkö Katri Saarelaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.