Seksi

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Kondomin ehkäisyteho on 98 %, kun sitä käyttää ja säilyttää oikein. Harmittavan usein kondomia kuitenkin käytetään jollakin tapaa väärin, mikä laskee sen ehkäisytehon 85–95 %:iin. Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Ennen käyttöä

  • Selvitä, minkä kokoinen ja muotoinen kondomi sopii sinulle parhaiten. Jos kondomi on liian pieni, se voi luiskahtaa pois päältä. Liian iso kondomi puolestaan saattaa hajota tai rullautua pois päältä.
  • Säilytä kondomit kuivassa ja huoneenlämpöisessä paikassa, jossa ne eivät altistu hankaukselle. Liiallinen lämpö tai pakkanen haurastuttavat kondomia. Housujen takatasku, lompakko tai auto eivät sovellu pitkäkestoiseen säilytykseen.
  • Tarkista kondomin parasta ennen -päiväys. Älä käytä vanhaksi menneitä kortsuja.

Kondomin laittaminen

  • Avaa kondomipakkaus sormin repäisemällä. Älä käytä kynsiä, hampaita tai saksia, koska ne voivat vahingoittaa kondomia.
  • Jos asetat kondomin vahingossa väärinpäin peniksen päälle, jolloin se ei lähde rullautumaan alaspäin, heitä kondomi pois ja vaihda uusi tilalle. Kondomia ei tule siis kääntää enää oikeinpäin, koska sen ehkäisyteho on heikentynyt. Sitä ei myöskään pidä yrittää rullata päälle väärinpäin, sillä tällöin kondomi ei pysy kunnolla paikoillaan seksin aikana.
  • Tarkista, ettei pukiessa kondomin kärjessä olevaan siemennestesäiliöön jää ilmaa. Jos kärkeen jää ilmaa, kondomi hajoaa helpommin.
  • Rullaa kondomi aivan peniksen/seksivälineen tyveen asti.
  • Yksi kondomi kerrallaan riittää – älä pue kahta kondomia päällekkäin. Kondomien hankauksesta syntyvä kitka voi saada ne rikkoutumaan.

Käytön aikana

  • Käytä kondomia suuseksissä ja yhdynnässä alusta loppuun saakka. Kondomia tulee käyttää myös silloin, jos sukuelimiä hierotaan toisiaan vasten, koska seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa.
  • Tarkista välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan ja ehjänä. Tarvittaessa rullaa kondomi takaisin tyveen asti.
  • Varmista, että liukastetta on riittävästi. Vesi- tai silikonipohjaisen liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista. Älä käytä öljypohjaista liukuvoidetta, sillä se haurastuttaa kondomia.

Käytön jälkeen

  • Vedä siemensyöksyn jälkeen penis melko pian ulos emättimestä, peräsuolesta tai suusta, jotta erektion laskiessa siemennestettä ei pääse valumaan kondomista.
  • Kun vedät penistä ulos aukosta, pidä samalla kiinni kondomin tyvestä, jotta se ei luiskahda pois.
  • Kerran käytettyä kondomia ei tule käyttää enää uudelleen, vaan se heitetään roskakoriin sekajätteenä.

Mitä jos kondomi menee rikki tai luiskahtaa pois päältä?

Joskus voi käydä vahinkoja. Jos kondomi rikkoutuu tai liukuu pois päältä, tulee asiasta kertoa viipymättä seksikumppanille. Tämän jälkeen on kolme asiaa, jotka tulee tarvittaessa tehdä: jälkiehkäisy, raskaustesti ja seksitautien testaaminen.

Mikäli kondomi on hajonnut tai luiskahtanut penis-emätinyhdynnässä, kannattaa ottaa jälkiehkäisypilleri mahdollisimman pian. Sen voi käydä ostamassa apteekista ilman reseptiä. Ostoksille voi mennä yhdessä seksikumppanin kanssa tai vähintäänkin jakaa kustannukset.  Valmisteesta riippuen jälkiehkäisy tulee ottaa 72 tai 120 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä, mutta mitä pikemmin, sen parempi. Jälkiehkäisypilleri estää tai siirtää munasolun irtoamisen. Jos hedelmöittyminen on kuitenkin ehtinyt jo tapahtua, jälkiehkäisypilleri ei keskeytä raskautta. Jälkiehkäisy on vain hätätapausten varalle, eikä sitä tule käyttää säännöllisenä ehkäisykeinona.

Mikäli tapahtuneen jälkeen kuukautiset ovat myöhässä, kannattaa tehdä raskaustesti noin 3-4 viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. Jos tulos on negatiivinen ja kuukautiset eivät ole alkaneet, voi testin uusia viikon kuluttua. Raskaustestejä saa apteekeista ja päivittäistavarakaupoista.

Ehkäisyn pettäessä tulee hakeutua seksitautitesteihin. Testeihin ei kuitenkaan kannata mennä liian aikaisin, koska tällöin tulos ei ole vielä luotettava. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1-2 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä, kun taas hiv ja kuppa testataan 1-3 kuukauden kuluttua riskitilanteesta. Seksitautitesteihin voi varata ajan verkossa tai puhelimitse omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Ajanvarauksen ja näytteenoton yhteydessä tulee kertoa, millaista seksiä on harrastanut, jotta näytteet osataan ottaa oikeista paikoista – tarvittaessa siis sukuelimistä, nielusta ja/tai peräaukosta.

Tapahtuneesta ei kannata syyllistää itseään. Virheitä tapahtuu, mutta niistä voi aina oppia ja pyrkiä välttämään ne tulevaisuudessa. Olennaista on se, miten toimii vahingon sattuessa.

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 12-vuotias
Ikä: 9-12v
Huoli murrosiän alkamisesta ja peniksen koosta Olen huolissani murrosikäni alkamisesta. Minun penikseni on pieni verrattuna muihin ikäisiini , mutta en halua käydä koulumme terveydenhoitajalla, koska hän on nainen ja en...
Fressis

Hei!

Ymmärrän pohdintasi murrosiän alkamisesta ja peniksen koosta. Samaa pohtivat monet muutkin ikäisesi. Hyvä, että laitoit meille viestiä!

Murrosikä alkaa pojilla tyypillisesti 9 – 13-vuotiaana, yksilöllisistä eroista riippuen. Kerroit olevasi 12-vuotias, joten todennäköisesti murrosikäsi on joko alkanut tai pian alkamaisillaan. Oletko kenties huomannut kivesten kasvaneen tai karvoituksen lisääntyneen? Edellä mainituista muutoksista voidaan monesti päätellä murrosiän käynnistyneen. Yleensä noin vuosi kivesten kasvun alkamisesta alkaa myös penis kasvaa. Peniksen kasvu voi jatkua sitten muutamankin vuoden. Koska murrosikä alkaa ja etenee jokaisella omaan tahtiinsa, tapahtuu siten myös peniksen kasvu osalla aikaisemmin, ja osalla myöhemmin.

Uskon, että monet kehon muutokset, mukaan lukien peniksen koon kasvu, ovat kohdallasi vielä kesken. On siis tuskin syytä olla huolissaan peniksen koosta, tai mainitsemastasi mikropeniksestä vielä tässä kohtaa. Mikropenis on kehityshäiriö, joka myöskin havaitaan terveydenhuollossa usein jo hyvin varhaisessa vaiheessa. On hyvä tiedostaa, että peniksiä on valtavasti erinäköisiä ja –kokoisia ja toisaalta kokoa ja ulkonäköä tärkeämpää on, että penis toimii kuten sen on tarkoitettu. Peniksen lopulliseen kokoon kukaan ei voi vaikuttaa, vaan se määräytyy pitkälti perintötekijöiden eli geenien vaikutuksesta.

On ihan tavallista vertailla itseä muihin, varsinkin jos ympärillä muut samanikäiset kehittyvät eri tahtiin kuin itse, ja osa on jo pidemmällä murrosiän tuomien muutosten kanssa. Luotathan kuitenkin siihen, että kehityt juuri sinulle sopivaa tahtia! Vaikka omaan kehitykseen ei voi varsinaisesti itse vaikuttaa, on kaiken myllerryksen keskellä tärkeä muistaa huolehtia itsestä ja panostaa terveelliseen ruokavalioon, uneen, liikuntaan, ihmissuhteisiin sekä itselle mieluisiin harrastuksiin.

Mikäli asia jää mietityttämään, kannustaisin sinua vielä pohtimaan terveydenhoitajan kanssa keskustelua. Ymmärrän, että terveydenhoitajan luokse juttelemaan meneminen näin henkilökohtaisesta asiasta voi tuntua epämiellyttävältä ja haastavalta. Terveydenhoitajat ovat kuitenkin tottuneet kohtaamaan nuoria ja tukemaan juuri tällaisissa murrosikään liittyvissä pohdinnoissa, eikä mitään asiaa tarvitse siten häpeillä. Mikäli haluat kuitenkin mieluummin keskustella asiasta nimettömästi, ovat esimerkiksi Poikien puhelin ja Seksuaalineuvontachat myös hyviä vaihtoehtoja.

Toivottavasti tämä auttoi sinua pohdinnoissasi. Mukavaa joulua ja pian alkavaa lomaa sinne!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hemppu liini
Ikä: 13-15v
Voiko 14-vuotias mennä sänkyyn? Hei! Olen 14 v tytttö.minun poikaystävä 14 v pyytä minua sänkyyn voinko mennä??
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi, kiitos viestistäsi!

Emme valitettavasti pysty suoraan vastaamaan kysymykseesi, sillä tässä on useita näkökulmia, jotka on tärkeää huomioida. Näkökulmien tarkastelun jälkeen kyse on lopulta sinun ja poikaystäväsi yhteisestä päätöksestä. Voimme kuitenkin auttaa sinua pohtimaan muutamaa asiaa, jotka ovat erittäin tärkeitä seksissä.

Ihan alkuun voit pohtia, miltä tällä hetkellä yleisesti ottaen tuntuu olla toisen lähellä. Tuntuuko se turvalliselta ja luontevalta? Liittyykö siihen jännitystä? Jos esimerkiksi kädestä pitäminen tai pussaaminen vielä jännittää, on se merkki siitä, ettei seksiin vielä ole valmis. Ennen kuin seksiin ryhtyy, olisi tärkeää kokea kaikenlainen muu läheisyys luontevaksi, turvalliseksi ja mukavaksi.

Seksiä on myös monenlaista eli seksuaalista nautintoa voi tutkia monin tavoin eikä esimerkiksi emätinyhdynnästä kannata aloittaa. Täältä löydät lisää tietoa seksistä. On myös tosi tärkeää pohtia, onko keho tai mieli ylipäätään kehityksellisesti valmis seksiin. Kyse on siis myös esimerkiksi biologiasta. Vasta murrosiän muutosten myötä kehossa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka ylipäätään mahdollistavat seksin. Voidaankin todeta, että ennen murrosiän muutoksia keho ei ole biologisesti valmis esimerkiksi emätinyhdyntään. Mielen tasolla ihminen voi kokea olevansa valmis paljon myöhemmin. Mihinkään ei siis kannata kiirehtiä.

Toiseksi on tärkeää pohtia turvallisuutta ja suostumusta seksin suhteen. Kaikki lähtee siitä, että ihminen tunnistaa omat rajansa ja tunteensa, jotta voi kommunikoida niistä toiselle. Turvallisuus ja suostumus ovat keskeisimpiä asioita seksissä, ja vaativat myös vuorovaikutustaitoja eli esimerkiksi kykyä kertoa omista tunteista, ja toisaalta kykyä kysyä toiselta hänen tunteistaan. On tärkeää, että osaa havaita, milloin toinen esimerkiksi ei pidä jostakin. Vuorovaikutustaidot kehittyvät läpi elämän. Turvallisuuden tunne rakentuu siitä, että pystytte puhumaan seksiin liittyvistä asioista, ja teillä on tarvittavat tiedot ja taidot seksiin ryhtymiseen.

Seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. On tärkeää puhua siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, sekä sanoittaa selkeästi, mitä ei halua. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti. Puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen. Vain puhumalla voi varmistaa sen, ettei rajoja rikota. Täältä löydät lisää tietoa suostumuksesta.

Seksiä ennen on myös tärkeää hankkia tarvittava tieto ehkäisystä ja sopia sen käytöstä. Ehkäisyssä täytyy huomioida raskauden ja/tai seksitautien ehkäisy. Raskauden ehkäisystä löydät lisää tietoa täältä ja seksitaudeista puolestaan täältä. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, ja sen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Kondomin käytöstä löydät lisää tietoa täältä.

Tähän loppuun laitan sinulle vielä artikkelin siitä, kuinka voi valmistautua ekaan kertaan. Löydät artikkelin täältä.

Toivottavasti sait näistä näkökulmista apua yhteisiin pohdintoihinne. Voit myös halutessasi hakeutua Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jos jokin tuntuu epäselvältä tai asia vielä mietityttää. Chatin löydät täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Katri666
Ikä: Yli 18v
Klamydian oireiden uusiutuminen Minulla on klamydia ja kumppanillani oli myös se. Kävimme jälki tarkastuksessa hän sai negatiivisen ja minä positiivisen. Otin toisen kerran lääkityksen, mutta emme pidättäytyneet...
Fressis

Hei! Kiitos viestistäsi!

Uusien oireidesi syy täytyy ensin ilman muuta selvittää, ja sen jälkeen pohtia mikä aiemman klamydian hoidossa mahdollisesti meni pieleen, jos edelleen klamydiatesti olisi positiivinen. Olette esimerkillisesti käyneet molemmat testeissä ja saaneet hoidon yhtä aikaa, mikä on hieno juttu.

Tapahtumien aikataulu ja käytetyt lääkkeet eivät käy kysymyksestäsi tarkemmin ilmi, joten tapahtumien tarkempi analysointi on hieman vaikeaa ja jää arvelun varaan. Oletettavasti olet saanut ensin atritromysiinin ja sitten doksisyliini-kuurin, joista jälkimmäisen teho on perinteisesti ollut erittäin hyvä, joten tyypillisesti kyse on todennäköisimmin uudesta tartunnasta kuin epäonnistuneesta hoidosta, jos testi näyttää edelleen positiivista. Pohdittavaksi jää, onko lääke imeytynyt, onko muistettu syödä koko kuuri ja olisitko ehtinyt saada uuden tartunnan kumppanilta ennen kuin hänen tautinsa oli parantunut? Onhan testit otettu kaikista tarvittavista paikoista, joissa tartunta on mahdollinen?

Tässä kannattaa nyt ensin selvittää oireiden syy ja varmistua, että myös muut seksitautitestit on katsottu samalla. Tavanomainen virtsatieinfektiokin on mahdollinen. Ja jatkossa kannattaa huolellisesti noudattaa annettuja ohjeita seksikiellosta, jos uusia hoitoja tulee.

Toivottavasti tämä vastaus auttoi sinua asian kanssa eteenpäin!

Oliko vastauksesta hyötyä?