Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen
Kondomin ehkäisyteho on 98 %, kun sitä käyttää ja säilyttää oikein. Harmittavan usein kondomia kuitenkin käytetään jollakin tapaa väärin, mikä laskee sen ehkäisytehon 85–95 %:iin. Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.
Ennen käyttöä
- Selvitä, minkä kokoinen ja muotoinen kondomi sopii sinulle parhaiten. Jos kondomi on liian pieni, se voi luiskahtaa pois päältä. Liian iso kondomi puolestaan saattaa hajota tai rullautua pois päältä.
- Säilytä kondomit kuivassa ja huoneenlämpöisessä paikassa, jossa ne eivät altistu hankaukselle. Liiallinen lämpö tai pakkanen haurastuttavat kondomia. Housujen takatasku, lompakko tai auto eivät sovellu pitkäkestoiseen säilytykseen.
- Tarkista kondomin parasta ennen -päiväys. Älä käytä vanhaksi menneitä kortsuja.
Kondomin laittaminen
- Avaa kondomipakkaus sormin repäisemällä. Älä käytä kynsiä, hampaita tai saksia, koska ne voivat vahingoittaa kondomia.
- Jos asetat kondomin vahingossa väärinpäin peniksen päälle, jolloin se ei lähde rullautumaan alaspäin, heitä kondomi pois ja vaihda uusi tilalle. Kondomia ei tule siis kääntää enää oikeinpäin, koska sen ehkäisyteho on heikentynyt. Sitä ei myöskään pidä yrittää rullata päälle väärinpäin, sillä tällöin kondomi ei pysy kunnolla paikoillaan seksin aikana.
- Tarkista, ettei pukiessa kondomin kärjessä olevaan siemennestesäiliöön jää ilmaa. Jos kärkeen jää ilmaa, kondomi hajoaa helpommin.
- Rullaa kondomi aivan peniksen/seksivälineen tyveen asti.
- Yksi kondomi kerrallaan riittää – älä pue kahta kondomia päällekkäin. Kondomien hankauksesta syntyvä kitka voi saada ne rikkoutumaan.
Käytön aikana
- Käytä kondomia suuseksissä ja yhdynnässä alusta loppuun saakka. Kondomia tulee käyttää myös silloin, jos sukuelimiä hierotaan toisiaan vasten, koska seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa.
- Tarkista välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan ja ehjänä. Tarvittaessa rullaa kondomi takaisin tyveen asti.
- Varmista, että liukastetta on riittävästi. Vesi- tai silikonipohjaisen liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista. Älä käytä öljypohjaista liukuvoidetta, sillä se haurastuttaa kondomia.
Käytön jälkeen
- Vedä siemensyöksyn jälkeen penis melko pian ulos emättimestä, peräsuolesta tai suusta, jotta erektion laskiessa siemennestettä ei pääse valumaan kondomista.
- Kun vedät penistä ulos aukosta, pidä samalla kiinni kondomin tyvestä, jotta se ei luiskahda pois.
- Kerran käytettyä kondomia ei tule käyttää enää uudelleen, vaan se heitetään roskakoriin sekajätteenä.
Mitä jos kondomi menee rikki tai luiskahtaa pois päältä?
Joskus voi käydä vahinkoja. Jos kondomi rikkoutuu tai liukuu pois päältä, tulee asiasta kertoa viipymättä seksikumppanille. Tämän jälkeen on kolme asiaa, jotka tulee tarvittaessa tehdä: jälkiehkäisy, raskaustesti ja seksitautien testaaminen.
Mikäli kondomi on hajonnut tai luiskahtanut penis-emätinyhdynnässä, kannattaa ottaa jälkiehkäisypilleri mahdollisimman pian. Sen voi käydä ostamassa apteekista ilman reseptiä. Ostoksille voi mennä yhdessä seksikumppanin kanssa tai vähintäänkin jakaa kustannukset. Valmisteesta riippuen jälkiehkäisy tulee ottaa 72 tai 120 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä, mutta mitä pikemmin, sen parempi. Jälkiehkäisypilleri estää tai siirtää munasolun irtoamisen. Jos hedelmöittyminen on kuitenkin ehtinyt jo tapahtua, jälkiehkäisypilleri ei keskeytä raskautta. Jälkiehkäisy on vain hätätapausten varalle, eikä sitä tule käyttää säännöllisenä ehkäisykeinona.
Mikäli tapahtuneen jälkeen kuukautiset ovat myöhässä, kannattaa tehdä raskaustesti noin 3-4 viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. Jos tulos on negatiivinen ja kuukautiset eivät ole alkaneet, voi testin uusia viikon kuluttua. Raskaustestejä saa apteekeista ja päivittäistavarakaupoista.
Ehkäisyn pettäessä tulee hakeutua seksitautitesteihin. Testeihin ei kuitenkaan kannata mennä liian aikaisin, koska tällöin tulos ei ole vielä luotettava. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1-2 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä, kun taas hiv ja kuppa testataan 1-3 kuukauden kuluttua riskitilanteesta. Seksitautitesteihin voi varata ajan verkossa tai puhelimitse omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Ajanvarauksen ja näytteenoton yhteydessä tulee kertoa, millaista seksiä on harrastanut, jotta näytteet osataan ottaa oikeista paikoista – tarvittaessa siis sukuelimistä, nielusta ja/tai peräaukosta.
Tapahtuneesta ei kannata syyllistää itseään. Virheitä tapahtuu, mutta niistä voi aina oppia ja pyrkiä välttämään ne tulevaisuudessa. Olennaista on se, miten toimii vahingon sattuessa.
Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!