Ruoka

Säännöllinen syöminen tukee kasvua ja arjessa jaksamista

Elimistö tarvitsee energiaa ja ravintoaineita toimiakseen, ja kasvaminen kuluttaa paljon energiaa. Kun huolehtii ateriarytmistä ja syö tasaisin väliajoin monipuolisesti, jaksaa paremmin koulussa ja vapaa-ajalla, ja keskittyminen ja oppiminen on helpompaa.

Säännöllinen syöminen tukee kasvua ja arjessa jaksamista

Säännöllisesti syöminen rytmittää päivää

Ateriarytmiksi kutsutaan sitä, miten päivän syömiset ajoitetaan pitkin päivää. Säännölliseen ateriarytmiin kuuluu 4-5 ateriaa päivässä, eli aamupala, lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa pääaterioiden väleissä. Keho tarvitsee aikaa sulattaa ruoan, ja hampaat taukoa happohyökkäyksestä, minkä vuoksi aterioiden väliin on suositeltavaa jättää noin 3-5 tuntia. Veden juominen ei aiheuta happohyökkäystä, ja sitä kannattaakin juoda aterioiden välissä, yhteensä noin 1-1.5 litraa vuorokaudessa.

Syöminen kannattaa ajoittaa siten, että se tukee muuta päivärytmiä. Jos esimerkiksi syö koulussa lounaan 11-12 maissa, ja päivällinen on vasta 17-18 välillä, on välissä tarpeen syödä ravitseva välipala, jotta jaksaa päivälliseen asti. Ateriointi kannattaa painottaa päivän aktiivisimpaan aikaan, jolloin kehon ja mielen energiantarve on suurin. Siksi myös aamupala on yksi tärkeimpiä aterioita.

Löydä itsellesi sopiva ateriarytmi

Itselle sopivan ateriarytmin tunnistaa usein siitä, että nälkä ehtii tulla ennen seuraavaa ateriaa. Jos tuntuu usein siltä, että nälkä ehtii kasvamaan suureksi ennen seuraavaa ateriaa, on hyvä miettiä, voisiko syödä hieman tiheämmin tai vähän enemmän esimerkiksi lounaalla. Myös välipalaksi voi syödä jotain ruokaisampaa, kuten ruisleivän, jos lounas on ollut pienempi ja kevyempi. Jos taas lounas on ollut monipuolisesti ravitseva, voi olla, että välipalaksi riittää esimerkiksi hedelmä tai jogurtti.

Kaikki eivät myöskään välttämättä tunne nälkää, ja siksi säännöllisestä ateriarytmistä on erityisen tärkeä huolehtia ilman nälän tunnetakin. Jos vireystila tuntuu päivällä kovasti laskevan, voi myös se olla merkki siitä, että tulisi syödä, vaikka ei nälkää tuntisikaan.

Säännöllinen ateriarytmi hillitsee napostelua

Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena ja vähentää siten napostelun himoa. Jos aterioiden väli venyy liian pitkäksi, voi olo olla väsynyt, alakuloinen tai kiukkuinen, ja tehdä mieli rasvaisia tai makeita herkkuja. Näin on myös alttiimpi napostelemaan.

Naposteltavat ruoat sisältävät usein paljon energiaa, mutta vain vähän tai ei ollenkaan niitä ravintoaineita, joita keho oikeasti tarvitsee. Herkuttelu kyllä kuuluu myös monipuoliseen ruokavalioon, mutta sitä ei ole hyvä tehdä aterioiden välissä. Kun 80 % syömisistä on terveellistä, monipuolista ruokaa, loppu 20 prosenttia voi olla melkeinpä mitä vain – myös herkkuja.

On tärkeä muistaa, että myös esimerkiksi energiapitoisten juomien siemailu pitkin päivää tuo huomaamatta energiaa ilman hyviä ravintoaineita ja sekoittaa samalla nälän tuntemuksia, eikä se siksi ole suositeltavaa. Energiajuomien juominen on myös huonoksi hampaille, koska se aiheuttaa suussa happohyökkäyksen.

Lue lisää:

Säännöllinen ateriarytmi arjen tukena – Fressis

Ruokatottumukset minttiin, tässä vinkit! – Fressis

Herkuttelun ABC – Fressis

Katso myös

Kysymys
LiikeRuokaRytmiYleinen
Nimimerkki: Kunhan mietin
Ikä: Yli 18v
Ylipaino ja terveet elämäntavat Onko totta, että parin, kolmen kilon ylipaino ei vielä ole terveydelle erityisen haitallista, jos elämäntavat ovat muuten kunnossa?
Fressis

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Hienoa, että olet miettinyt terveyteen liittyviä asioita ja uskot elämäntapojen olevan hyvällä mallilla. Yleisesti voidaan sanoa, että lievän ylipainon aiheuttamat terveysriskit ovat hyvin vähäisiä. Etenkin, jos päivittäiset elintavat ovat pääsääntöisesti kunnossa, eivät riskit esimerkiksi korkean verenpaineen tai tyypin 2 diabeteksen syntyyn ole koholla. Päivittäisillä elintavoilla tarkoitan monipuolista ja säännöllistä ruokailua, riittävää unta ja lepoa, liikkumista ja arjen aktiivisuutta sekä päihteettömyyttä. Nämä arjessa toistuvat tottumukset luovat hyvän perustan terveyden ylläpitämiselle ja hyvälle ololle. Kannustankin jatkamaan sinulle hyvinvointia tuottavien rutiinien toteuttamista omassa arjessasi, ne kantavat pitkälle 😊

Hyvää syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Ruoka

Unohtuiko päivän tärkein ateria -aamupala?

Aamupalalla on tärkeä rooli keskittymiskyvyn, suoriutumisen ja nälänhallinnan kannalta ja sen toistuvasti väliin jättäminen voi vaikuttaa koko päivään ja omaan mielialaan päivän aikana.

Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: nakki
Ikä: 9-12v
Haittaako, jos juo limua? haittaako jos juon limua?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä 😊

Lyhyesti vastattuna ei, ei haittaa, jos juot limua. Tärkeää on kuitenkin se, kuinka paljon ja miten usein limua juot. Päivittäiseen arkikäyttöön ne eivät sovi, mutta silloin tällöin, erityisenä hetkenä limua voi ihan hyvin juoda.

Limut eli limsat sisältävät paljon sokeria (paitsi light-/zero-versiot) ja ovat happamia. Sokerista saa helposti energiaa eli tarpeen, ja toisaalta ei lainkaan terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai kuitua. Nestemäisenä “saatu” sokeri ei tuo samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin ruokana syöty vastaava energiamäärä, mikä voi johtaa siihen, että energiaa tulee helposti liikaa. Lisäksi limsojen happamuus, etenkin yhdistettynä sokeripitoisuuteen on huonoksi hammasterveydelle ja altistaa reikien kehittymiselle. Siksi olisikin parasta juoda limsoja ruokailun yhteydessä, silloin kun niitä satunnaisesti juo.

Vesi on paras janojuoma ja ruokajuomaksi kannattaa valita joko kasvipohjainen juoma (esim. kauramaito) tai rasvaton maito. Mehut ja limsat sopivat sitten erityisempiin tilanteisiin, kuten juhlajuomaksi tai vaikka viikonloppuiseen leffailtaan. Ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu myös terveyden kannalta huonompia valintoja, kunhan arkiruokailu koostuu enimmäkseen terveyden kannalta hyvistä vaihtoehdoista. Niistä voit lukea lisää Fressiksestä.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?