Uni on supervoima – vaali sitä!
Jopa puolet nuorista nukkuu liian vähän. Unella on kuitenkin suorastaan supervoimia, eikä siitä kannata nipistää.
Omena vai suklaapatukka?
Levänneenä on helpompi huolehtia siitä, että syö monipuolisesti, säännöllisesti ja terveellisesti. Väsyneenä ruokahalu lisääntyy ja tekee usein mieli paljon kovaa rasvaa tai sokeria sisältäviä herkkuja. Pienissä määrin nautittuna herkutkin kuuluvat terveelliseen ruokavalioon, mutta niillä ei tulisi korvata terveellisiä välipaloja eikä aterioita. Nukkumalla riittävästi siis hallitset herkkuhimojasi ja sen myötä myös kehosi toimii paremmin.
Buustia päivään
Hyvät unet palauttavat päivän rasituksesta ja auttavat palautumaan myös liikunnasta. Univajeessa on väsynyt ja suorituskyky sekä kehittyminen liikkumisessa ja urheilussa laskee. Unen tarve kasvaa mitä aktiivisempi on. Toisaalta aktiivisuus ja liikkuminen tukevat myös hyvää unta.
Kauneusunet ovat tosi juttu!
Uni vaikuttaa aineenvaihduntaan ja solujen uusiutumiseen, myös iholla. Unettomuus taas johtaa stressihormoneiden eritykseen ja stressi voi näkyä ihossa esimerkiksi ihottumana tai finneinä. Hyvin levänneenä oletkin aurinkoisempi ja säteilevämpi kuin väsyneenä.
Hymy huulella, hyvällä tuulella
Hyvin nukutun yön jälkeen on useammin hyvällä tuulella ja hymy huulella. Jos on nukkunut liian vähän, tunteiden säätely hankaloituu, mieliala laskee ja heittelee. Siksi väsyneenä turhautuu ja tulee helposti pahantuuliseksi. Väsymys voi vaikuttaa myös kaveri- ja perhesuhteisiin. Nukkumalla hyvin tuotat itse iloa päivääsi!
Chill out
Hyvien yöunien jälkeen on usein huoleton, rauhallinen ja vapautunut olo. Aivot käsittelevät päivän tapahtumia öisin ja uni ehkäiseekin stressiä ja ahdistusta. Väsymys ja univaje voivat taas aiheuttaa stressiä, masennusta, ahdistusta ja huonontaa elämänlaatua merkittävästi. Levänneenä on kaikin puolin kivempaa!
Pidä pöpöt loitolla
Uni ylläpitää vastustuskykyä ja siksi levänneenä pöpöt eivät tartu niin helposti. Univaje taas altistaa infektioille, sairastumiselle, päänsärylle, huimaukselle sekä tapaturmille ja loukkaantumisille. Nukkumalla hyvin pidät siis bakteerit ja lääkärit loitolla.
Terävä pää ja timanttisia ideoita
Riittävällä säännöllisellä unella on positiivisia vaikutuksia myös muistiin, ongelmanratkaisemiseen, oppimiseen, luovuuteen ja mielialaan. Hyvien unien avulla opit helpommin, saat timanttisia ideoita ja pää pelaa kaikin puolin paremmin.
Varmista riittävä lepo!
Ei oikeastaan ole asiaa mihin uni ei vaikuttaisi! Omaa unta kannattaa siis todellakin vaalia.
Tässä muutamat vinkit, miten unta voi suojella:
- Kehitä itsellesi selkeä uni- ja päivärytmi, älä valvo myöskään viikonloppuisin liikaa
- Harrasta liikuntaa ja syö säännöllisesti pitkin päivää
- Rajoita puhelimen ja muiden älylaitteiden käyttöä iltaisin
Yöunien lisäksi pienet lepohetket pitkin päivää ovat todella tärkeitä. Ne rauhoittavat hermostoa ja tukevat myös yöunta.
Mistä sitten tietää nukkuuko tarpeeksi ja hyvin? Mikäli herää aamulla yleensä virkeänä…niin luultavasti nukkuu pääsääntöisesti tarpeeksi. Tavalliseen elämään myös kuuluu se, että välillä väsyttää, on vaikeampi nukahtaa ja tai pysyä unessa. Tilapäisistä uniongelmista ei kannata stressata liikaa. Mikäli uniongelmia on usein voit lukea vinkkejä tästä artikkelista: En saa unta, mikä avuksi?