Faktaruutu
- Älypuhelimen liiallinen käyttö heikentää hyvinvointiamme; se kuormittaa aivoja ja voi haitata unta
- Puhelimesta kannattaa pitää ajottain taukoa ja olla aidosti läsnä kavereiden kanssa
- Muista lähdekriittisyys sekä toisten kunnioitus somessa
Erilaiset älylaitteet ja sosiaalinen media ovat kiinteä osa arkeamme. Älylaitteiden, kuten älypuhelimien, kautta on näppärää hoitaa monia asioita ja pitää yhteyttä kavereihin ja perheenjäseniin. Laitteiden ja somen avulla on myös kivaa ja helppoa seurata maailman menoa, pelailla kavereiden kanssa sekä oppia uusia kieliä tai muita taitoja.
Vaikka älypuhelimet helpottavat arkeamme monella tapaa, liittyy niiden käyttöön myös haasteita. Puhelimien parissa vietetään nimittäin usein vähän liiankin kauan aikaa päivittäin. Liiallinen puhelimen käyttö ja ruutuaika voivat näkyä negatiivisesti esimerkiksi oppimisessa ja omassa hyvinvoinnissa.
Pidä taukoa puhelimen käytöstä
Esimerkiksi koulussa oppituntien aikana tai kotona läksyjä tehdessä puhelin kannattaa siirtää sivuun, sillä puhelimen selailu häiritsee usein merkittävästi keskittymiskykyä ja sitä kautta oppimista. Myös vapaa-ajalla puhelimen käytöstä kannattaa pitää ajoittain taukoa. Esimerkiksi videoiden selailu ei aivojen kannalta ole oikeastaan rentouttavaa, vaan vaatii aivoilta jatkuvasti työtä. Näin ollen aivot eivät juurikaan saa kaipaamaansa lepoa, jos aika kuluu jatkuvasti puhelimen parissa.
Jos puhelimella viettää paljon aikaa päivittäin, jää liikkumisen määrä silloin usein vähäiseksi. Jotta kehomme voi voida hyvin, se kaipaa säännöllisesti liikettä. Liian vähäinen liikkuminen voikin alkaa näkyä esimerkiksi yleisenä jaksamattomuutena arjessa.
Liiallinen puhelimen parissa vietetty aika voi myös aiheuttaa haittaa unelle. Illat saattavat helposti venyä pitkiksi puhelinta selaillessa, jolloin unen määrä voi jäädä liian vähäiseksi. Nopeatempoiset somesisällöt ja viestittely kavereiden kanssa myöhään illalla voivat myös kohottaa vireystilaa, jolloin nukahtaminen voi olla vaikeaa. Lisäksi puhelimen aiheuttama valo voi estää melatoniinin, eli nukahtamista edistävän pimeähormonin, luontaista erittymistä ja vaikeuttaa unen saantia.
Ole läsnä ihmissuhteissa
Vaikka puhelimet antavat monia mahdollisuuksia yhteydenpitoon kavereiden ja muiden läheisten kanssa, eivät ne kuitenkaan voi täysin korvata aitoja kohtaamisia arjessa. Esimerkiksi tunteet eivät välity puhelimien kautta samalla tavalla kuin elävässä vuorovaikutuksessa. Lisäksi face to face -kohtaamiset muiden kanssa tuovat usein vielä eri tavalla hyvää mieltä ja energiaa.
Ajoittain käy harmillisesti kuitenkin niin, että esimerkiksi kavereiden kanssa hengaillessa keskittyminen menee enimmäkseen puhelimen selailuun. Puhelin kannattaakin joskus siirtää kokonaan sivuun ja keskittyä olemaan hetkessä läsnä; kuunnella mitä kavereilla on sanottavaa, ottaa muut huomioon ja nauttia yhteisestä ajasta.
Netti- ja somemaailman haasteet
Puhelimet, netti ja some tarjoavat pääsyn melkeinpä loputtoman tietomäärän äärelle. Niiden kautta pystyy nopeasti esimerkiksi selvittämään vastauksia moniin itseä mietityttäviin kysymyksiin. Netin tietoviidakossa ja somessa seikkaillessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, ettei kaikki siellä oleva sisältö ole aina totta.
Sisältöä pystyy nettiin tuottamaan melkein kuka tahansa, mistä tahansa aiheesta. Varsin tavallista on, että tietoja saatetaan jollain tapaa vääristellä, eivätkä tiedot perustu mihinkään luotettavaan lähteeseen. Lisäksi kuva- ja videosisältöjä voidaan muokata lukemattomilla keinoilla niin, ettei lopullinen sisältö esimerkiksi vastaa alkuperäistä sisältöä juuri ollenkaan. Sisältöihin kannattaakin suhtautua aina sopivalla kriittisyydellä. Kriittinen ajattelu on osa medialukutaitoa, jolla tarkoitetaan kykyä lukea ja ymmärtää mediaa.
Somessa voidaan luoda myös positiivista mielikuvaa esimerkiksi tupakka- ja nikotiinituotteista ja niiden käytöstä, ja siten kannustaa nuoria käyttämään näitä todellisuudessa haitallisia tuotteita. Tämän toiminnan taustalla on tupakkateollisuus ja sen tavoite piilomarkkinoida omia tuotteitaan nuorille. Piilomarkkinointia voidaan toteuttaa mm. kuvien ja videoiden avulla, joissa esimerkiksi tehdään temppuja vapeilla tai käytetään muita tuotteita.
Somessa ja netissä tapahtuu myös valitettavan paljon kiusaamista. Kiusaaminen voi olla esimerkiksi toisen ihmisen pilkkaamista, ilkeää kommentointia, julkista nolaamista tai ulkopuolelle jättämistä. Somessa ja netissä tuleekin myös muistaa käytöstavat ja toisten ihmisten kunnioittava kohtelu, ihan kuten muutenkin arjessa. Jos törmäät kiusaamiseen, on siitä hyvä kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle, joka voi puuttua tilanteeseen. Aikuisen kanssa kannattaa jutella myös, jos törmää netissä tai somessa muuhun itseä mietityttävään sisältöön.