Kuukautisten pois jääminen ja hedelmällisyys
Hei! Olen aloittanut naisten vapaaehtoisen asepalveluksen heinäkuussa 2024, eikä minulla ole ollut kuukautisia armeijan aikana vielä kertaakaan. En käytä hormonaalista ehkäisyä enkä ole raskaana. Olen laihtunut intissä noin 10kg, joten kuukautisten puuttuminen oletettavasti johtuu siitä. Olen kuullut, että esim. anoreksiaa sairastavilla kuukautisten jäädessä pois lisääntyy riski lapsettomuuteen myöhemmässä elämässä. Kuinka kauan kuukautisten on ok olla poissa, ennen kuin kannattaa murehtia hedelmällisyydestä?
Hei Mimi, kiitos kysymyksestäsi.
Kerrot, että olet suorittamassa vapaaehtoista asepalvelusta ja olet laihtunut sen aikana 10kg – samalla kuukautiset ovat jääneet pois.
Olet oikeassa, että nopea painon lasku voi aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Myös liiallinen liikunta ja stressi voivat edesauttaa tilannetta. Elimistö yrittää kertoa, että sen hyvinvointiin pitäisi keskittyä enemmän. Viestistäsi ei käy ilmi syömiseen ja ravitsemukseesi liittyviä asioita ja jäin myös pohtimaan millaiseksi itse koet jaksamisesi? Koska olet laihtunut, energiansaantisi on selvästi vähäisempää kuin energiantarpeesi. Voisitko kenties saada lisäenergiaa jotenkin? Säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio on tärkeä palanen paitsi arjessa jaksamisen suhteen, myös siinä, että kehittyy ja palautuu fyysisestä rasituksesta. Näen, että voisit hyötyä siitä, että juttelisit näistä asioista vielä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Mainitset viestissäsi myös anoreksian, onko sinulla kenties ollut, tai epäiletkö, että sinulla olisi anoreksia?
Kysymykseesi, kuinka kauan kuukautiset voivat olla poissa ”turvallisesti”, ei ole yksiselitteistä vastausta. Kuitenkaan 6 kk pidempään en odottaisi ennen lääkäriin hakeutumista. Kuukautisten poisjäämisen takana voi olla myös jokin muu asia kuin tuo laihtuminen ja nämä asiat / sairaudet olisi hyvä poissulkea. Lisäksi olisi hyvä tehdä suunnitelma, miten toimitaan ja missä vaiheessa, mikäli kuukautiset eivät käynnisty itsestään.
Kaiken kaikkiaan näen, että sinun olisi tärkeää olla näistä pohdinnoista yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen. Älä jää pohdintojesi kanssa yksin ❤
Hyvää syksyä sinulle!