Faktaruutu
- Tunteilla on tärkeitä viestejä, jotka ohjaavat ihmisten ajatuksia ja toimintaa
- Tunteet tulevat ja menevät, eikä mikään tunne kestä ikuisesti
- Omien tunteiden tunnistaminen ja ymmärtäminen on tärkeä taito
Tunteet tuntuvat mielessä ja kehossa ja saavat ihmiset toimimaan. Nuoruudessa tunteet tuntuvat kehossa ja mielessä erityisen voimakkaasti ja tämä on ainutlaatuista. Tunteet viriävät kaikissa eri tavoilla. Joillakin tunteet nousevat ja tuntuvat voimakkaasti, kun toisella ne tuntuvat kehossa paljon laimeammin. Nuoruus on tunteiden kannalta siinä mielessä ainutlaatuista, että koskaan myöhemmin elämässä ihminen ei tule tuntemaan tunteitaan yhtä voimakkaasti kuin nuoruudessa. Tutkimusten mukaan nuoret esimerkiksi nauravat 70 % enemmän kuin aikuiset.
Tunteilla on tärkeitä viestejä, jotka kertovat, mistä meille tulee hyvä olo ja mikä vahingoittaa meitä. Tunteet vaihtelevat tilanteesta toiseen. Niitä tulee ja menee eikä mikään tunne kestä ikuisesti. On hyvä opetella tunnistamaan erilaisia tunteita. Mitä enemmän oppii tunnistamaan ja ymmärtämään omia tunteita, sitä enemmän sävyjä elämä saa. Omien tunteiden ymmärtäminen vapauttaa ja lisää energiaa, vähentää stressiä ja auttaa huolehtimaan omasta terveydestä paremmin. Oman kehon kuuntelu, tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen aktivoi aivojen kielen ja loogisen ajattelun keskusta ja tällä on rauhoittava vaikutus tunteisiin.
Pohdittavaa
Tunteiden tunnistamisen ja niistä puhumisen lisäksi on tärkeää huomata, millaisia ajatuksia erilaisiin tunteisiin liittyy. Esimerkiksi herääkö ulkopuolisuuden tunne tilanteessa, jossa itse teki nopean johtopäätöksen toisen ihmisen vilkaisusta, vaikka tosiasiassa se oli vain satunnainen katse. Nousiko raivon tunne vanhemman vaatteita koskevasta huomautuksesta, kun ajattelit että ”taas minua kritisoidaan”.
Aivojen tunnekeskus, mantelitumake, on usein nuorilla johtoasemassa ja yhteys etuotsalohkoon eli niin sanottuun järkeä säätelevään keskukseen on vielä kehittymässä. Mantelitumakkeen tehtävä on se, että se varoittaa vaaroista. Se ei kuitenkaan aina ole oikeassa vaan usein se on yli-innokas tehtävässään. Siksi on hyvä oppia haastamaan sitä ja sen viestejä.
Vinkkejä
Itselle kannattaa esittää aika ajoin kysymys: ”Onko tämä totta? Omia tunteita on hyvä rauhoitella: ”Tässä ei ole mitään hätää”, “Tunnen nuo ihmiset ja he ovat mukavia”, “He ovat ystävällisiä ja sillä ja sillä on tapana vajota iltapäivisin ajatuksiin”, “Selviän tästä kyllä”, “On tästä ennenkin selvitty”, “Kun teen tämän niin pääsen vapaalle”, “Vuoden päästä en edes muista tätä hetkeä”.
Mielialaa voi kohottaa esimerkiksi musiikin avulla, liikkumalla tai katselemalla hauskoja kissavideoita. Voimme puhua itsellemme rohkaisevasti ja kannustavasti.
Tehtäviä
Voit kokeilla esimerkiksi, millainen vaikutus mielialaan on sillä, että suoristat selän tikkusuoraksi ja röyhistät rintaasi ja kävelet edes takaisin varmoin askelin. Millainen tunne tästä viriää? Tällaisesta voima-asennon merkityksestä on tehty myös tutkimusta ja on todettu, että suoristamalla voimakkaasti selkämme lisäämme kehossamme olevan testosteronihormonin määrää ja tämä puolestaan vaikuttaa mielialaamme rohkaisevasti ja kohottavasti.
Toinen hyvä testi on hymyillä peilikuvalleen oikein leveästi ja katsoa itseään silmiin ja kokeilla pystyykö olemaan alakuloinen ja pessimistinen samaan aikaan.