Faktaruutu
- Nuoren aivot ovat erityisen herkät riippuvuuden kehittymiselle
- Vieroitusoireet, kuten ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet, ovat merkkejä fyysisestä riippuvuudesta
- Sosiaalisen tai psyykkisen riippuvuuden huomaa siitä, että jotkut tilanteet (esimerkiksi kavereiden nikotiinituotteiden käyttö) tai tunteet (esim. stressi) toimivat ärsykkeinä nikotiinituotteiden käytölle
Nikotiini imeytyy verenkiertoon ja saavuttaa aivot noin seitsemässä sekunnissa. Kun nikotiinia käyttää toistuvasti, se muuttaa aivoja. Sietokyky eli toleranssi kasvaa ja samojen vaikutusten kokemiseksi tarvitaan aiempaa enemmän nikotiinia. Toisto kuitenkin voimistaa erityisesti piristäväksi tai mielihyvää tuottavaksi koettuja vaikutuksia, mitä kutsutaan herkistymiseksi. Sietokyvyn kasvu ja herkistyminen ovat keskeisiä fyysisen riippuvuuden kehittymiselle.
Nikotiinituotteiden kättö muuttuu ajan kuluessa tavaksi, joka kytkeytyy tiettyihin olotiloihin, arkisiin rutiineihin tai sosiaalisiin tilanteisiin. Se tarjoaa tekemistä käsille ja jotkut fyysiset tuntemukset, kuten savu/höyry kurkunpäässä, opitaan kokemaan miellyttäviksi. Siksi nikotiinituotteiden käyttöön liittyy usein myös sosiaalinen ja psyykkinen riippuvuus.
Mistä riippuvuuden tunnistaa?
Fyysisen riippuvuuden merkkejä ovat vieroitusoireet. Kun edellisestä nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, elimistö alkaa vaatia lisää. Yleisiä vieroitusoireita ovat ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet, kärsimättömyys, levottomuus, univaikeudet, päänsärky, nikotiininhimo, makean himo tai ruokahalun lisääntyminen.
Uusi nikotiiniannos vaimentaa vieroitusoireet joksikin aikaa. Fyysiselle riippuvuudelle tyypillistä on kierre, jossa epämiellyttävää oloa korjataan aina uudella nikotiiniannoksella. Toistuvien vieroitusoireiden kanssa on vaikeaa opiskella, tehdä töitä tai nauttia vapaa-ajasta täydellä teholla.
Sosiaalisen tai psyykkisen riippuvuuden huomaa siitä, että jotkut rutiinit, tilanteet tai tunteet toimivat vahvoina ärsykkeinä nikotiinituotteiden käytölle. Jos esimerkiksi nuuskaa aina matkalla kotoa bussipysäkille, pelkästään saman reitin kulkeminen saa käden hapuilemaan nuuskarasiaa. Kavereiden nikotiinituotteiden käyttö, juhlat, alkoholinkäyttö ja stressi toimivat usein ”ärsykkeinä” nikotiinituotteiden käytölle.
Testaa nikotiiniriippuvuutesi
Testaa oletko koukussa nikotiiniin
Riippuvuustesti tupakka
Riippuvuustesti nuuska
Riippuvuuden kehittyminen on yksilöllistä. Ihmisen aivot kehittyvät voimakkaasti murrosiästä pitkälle yli 20-vuotiaaksi. Tänä aikana aivot ovat herkkiä erilaisten keskushermostoon vaikuttavien aineiden kuten nikotiinin vaikutuksille.
Tupakoinnin osalta on tutkittu, että riippuvuuden ensimmäiset merkit ilmenevät tupakoivilla nuorilla todennäköisimmin noin kuukaudessa, kun viikoittain on poltettu ainakin kaksi savuketta. Riippuvuuden kehittyminen on kuitenkin yksilöllistä: toisille siihen riittää jo muutama savuke ja toisaalta osalle tupakoijista ei välttämättä kehity riippuvuutta koskaan.
Toistaiseksi ei tiedetä varmasti, mikä ennustaa riippuvuuden kehittymistä, tai mikä suojaa siltä. Alttius riippuvuudelle näyttää liittyvän osin perinnöllisiin tekijöihin. Ne säätelevät sietokyvyn kehittymistä sekä aineenvaihduntaa ja elimistön kykyä poistaa nikotiinia. Tunne rentoutumisesta nikotiinia ensimmäistä kertaa käytettäessä on yksi selkeä merkki siitä, että riippuvuus voi kehittyä nopeasti.
Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet aiheuttavat riippuvuutta
Kaikki tuotteet, joissa on nikotiinia, voivat aiheuttaa riippuvuutta.
Eri tupakka- ja nikotiinituotteiden välillä on joitakin eroja, jotka saattavat vaikuttaa riippuvuuden syntyyn ja voimakkuuteen. Esimerkiksi nuuskassa nikotiinin määrä on moninkertainen savukkeisiin nähden. Nuuskasta imeytyvä nikotiini ei vaikuta aivoissa heti yhtä voimakkaasti kuin tupakansavusta imeytyvä nikotiini, mutta vaikutus säilyy pidempään. Sähkösavukkeiden nikotiinin imeytymisestä tiedetään vasta vähän, sillä tuotteet muuttuvat jatkuvasti.
Lopettamiseen tarkoitettu nikotiinikorvaushoito ei ole suositeltavaa nuorilla
Nikotiinikorvaushoito on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön helpottamaan vieroitusoireita nikotiiniriippuvaisilla aikuisilla. Nuorten kohdalla siitä ei ole havaittu olevan hyötyä. Nuoret ovat erityisen alttiita nikotiiniriippuvuudelle, ja korvaustuotteen käyttö voi vaikeuttaa nikotiinista vieroittumista, kun siirrytään nikotiinituotteesta toiseen. Lisäksi nikotiini on kaikissa muodoissaan haitallista, ja siitä on hyvä päästä kokonaan eroon.
Mitä pidempään ja mitä enemmän tupakka- ja nikotiinituotetta on käyttänyt, on nikotiiniriippuvuuskin todennäköisesti sitä voimakkaampi. Silloin nikotiinin lopettaminen voi olla todella vaikeaa, ja korvaushoidosta saattaa jossain tapauksessa olla hyötyä. Korvaushoito pitää tapahtua aina terveydenhuoltoalan ihmisen ohjauksessa ja sen käytön kuuluu loppua kokonaan vierotusoireiden mentyä ohi.
Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tueksi kannattaa ensisijaisesti hakea tietoa tuotteista, nikotiinista sekä lopettamisesta. Lisäksi kannattaa hakeutua saamaan keskusteluapua esimerkiksi oman terveysaseman tai koulun aikuisilta ja ammattilaisilta, esimerkiksi terveydenhoitajalta. Yhteystiedot löytyvät oman hyvinvointialueen nettisivuilta.