Nuuskan käytön lopettaminen
Hei olen pian yhdeksäntoista ja yksi asia ahdistaa minua. Olen käyttänyt nuuskaa syksystä 2016 ja olin, myös tauolla siitä 5kk viimevuonna.
En osaa lopettaa sitä, koska riippuvuus on enemmän psyykkistä kuin fyysistä. Nuuskaaminen ei tunnu enää hyvältä; ikenet vuotavat verta, hampaat keltaiset ja hengitys haisee.
15-vuotiaana haluaa olla kova jätkä ja pitää kuulua porukkaan. Asenne oli väärä, sillä päädyin kokeilemaan nuuskaa porukassa. Ekalla kerralla olo ei ollut hyvä; pyörryttää ja kroppa tärisee.
No loppuiko se kertaan? Ei tietenkään, sillä kokeileminen tuntui hyvältä. Lukio-opintojeni alkaessa homma karkasi käsistä. Piti käyttää kokoajan koulussa, mutta sisäisesti häpesin.
Ennen saatoin käyttää kiekon päivässä, mutta nyt enää 1-3 pussia. Yhden aamulla, toisen iltapäivällä ja viimeisen illalla.
Päätin mielessäni, että lopetan sunnuntaina, kun kiekko on tyhjä. Esimerkiksi tänään käytän kolme, huomenna kaksi, ylihuomenna kaksi. Siihen loppuu, enkä sorru enää.
Niitä viimehetken vinkkejä kyselen, joita ei minulla tullut mieleen olisi kiva kuulla. 🙂
Moikka ja kiitos tärkeästä viestistäsi!
Hienoa, että haluat lopettaa nuuskan käytön ja olet jo laatinut suunnitelman käytön lopettamiseksi!
Viestissäsi kuvasit, että olet pikkuhiljaa vähentänyt nuuskan käyttöä. Nuuskan käyttö voikin olla helpompi lopettaa pikkuhiljaa vähentämällä, sen sijaan, että lopettaisi ikään kuin ”seinään”.
Nuuskan sisältämän nikotiinin aiheuttaman fyysisen riippuvuuden vuoksi lopettamisen yhteydessä voi ilmetä erilaisia vieroitusoireita. Vieroitusoireita voivat olla esimerkiksi ärtyneisyys, päänsärky ja nuuskanhimo. Vieroitusoireet helpottavat kuitenkin päivä päivältä, joten niiden takia ei kannata lannistua. Jos kaipaat apua vieroitusoireiden kanssa selviämiseen, voit hakeutua juttelemaan esimerkiksi omalle terveysasemallesi.
Kuten viestissäsi kerroitkin nuuskaan voi käyttöön syntyä myös psyykkinen riippuvuus. Psyykkisen riippuvuuden voi huomata siitä, että esimerkiksi jotkut rutiinit tai tunteet toimivat vahvoina ärsykkeinä nuuskan käytölle. Lopettamisen onnistumisessa nikotiiniriippuvuudesta eroon pääsemisen lisäksi myös vanhasta tavasta eroon pääseminen on yhtä lailla tärkeää. Vanhasta tavasta eroon pääsemiseksi onkin hyvä jo etukäteen miettiä jotain korvaavaa tekemistä niihin hetkiin, kun sinun tekisi mieli ottaa nuuska. Voit yrittää korvata nuuskan aluksi esimerkiksi purkalla tai sokerittomilla pastilleilla.
Fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden ohella nikotiinituotteiden käyttöön saattaa liittyä myös sosiaalinen riippuvuus. Nikotiinituotteita ajaudutaankin kokeilemaan usein sen vuoksi, että haluaa kuulua porukkaan ja käyttö saattaa usein tapahtua tietyn porukan kesken. Tämän vuoksi käyttö voi olla myös vaikea lopettaa. Nuuskan käytön lopettamisesta voi olla hyvä keskustella kaveripiirissä, sillä voihan olla, että joku muukin on miettinyt lopettamista. Näin ollen voisitte toimia toistenne tukena lopettamisessa. Kavereiden kanssa on hyvä ainakin sopia, etteivät he anna sinulle nuuskaa, vaikka pyytäisit.
Kerroit, että nuuskan käytöstä on aiheutunut haittaa esimerkiksi suusi terveydelle. Hyvä uutinen on se, että nuuskaamisen loputtua ikenien kunto usein paranee ja pahanhajuinen hengitys hälvenee. Sinun voisi kuitenkin olla hyvä käydä vielä hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaidesi ja ikeniesi kunto. Hammaslääkäriltä voit myös saada hyviä vinkkejä lopettamisen tueksi.
Lopettamisessa hyvänä apuna toimivat myös riittävä uni, terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Lisää vinkkejä lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankeista. Jos nuuskasta eroon pääseminen tuntuu omin voimin mahdottomalta, on hyvä hakeutua juttelemaan asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Samasta aiheesta ovat Fressiksessä kysyneet myös nimimerkit Nuuskamuikkunen, nuori ja lopetus.
Kovasti tsemppiä lopettamiseen!