3 x näin suojaat silmät auringolta
Auringon UV-säteily on hyvin haitallista silmillesi, mutta saat ne suojattua helposti aurinkolaseilla. Vaikka kympin markettilaseilla!
Silmäsi altistuvat auringolle koko elämän ajan. Suomessakin maan pinnalle pääsee haitallisia UV-säteitä, vaikka altistuminen ei ole yhtä rajua kuin lähempänä päiväntasaajaa, jossa aurinko paistaa taivaalta kohtisuoraan, tai Uudessa-Seelannissa, jossa on hyvin ohut otsonikerros.
Pitkä UV-altistus saattaa aiheuttaa melanoomaa, joka on vakavin ihosyövän muoto. Melanooma voi tulla silmäluomiin siinä missä muuallekin kroppaan, eikä silmien seudulle tule levitettyä aurinkorasvaa ikinä. UV-säteily voi edistää myös silmänpohjan ikärappeuman syntymistä sekä harmaakaihia.
Onneksi suojautuminen on helppoa: aurinkolaseja käyttämällä voit yleensä nauttia kesäpäivistä täysillä. Jos kuitenkin silmät alkavat aurinkoisena kesäpäivänä vetistyä, tuntua aroilta ja siltä, että niissä on roska, hakeudu pois auringosta.
1. Laita lasit päähän aurinkoisella säällä
Aurinkolasit ovat ylivoimainen keino suojautua auringon haitoilta, koska ne estävät UV-säteilyn pääsyn silmään. Tyyli on vapaa eikä lasien tarvitse olla edes kalliit. Aina kun aurinko paistaa, käytä siis aurinkolaseja. Mitä isompia, sen parempi: reilunkokoiset pokat suojaavat silmiä sivuilta sekä ylä- ja alapuolelta tulevilta säteiltä. UV 100 % – tai UV 400 -merkinnät aurinkolasien kehyksessä tarkoittavat, että UV-säteily suodattuu kokonaan.
Optikolta hankittavat polarisoivat aurinkolasit voivat maksaa satasia, mutta kympin markettilasit suojaavat ihan riittävästi. Ne eivät välttämättä estä häiritseviä heijasteita mutta blokkaavat vaaralliset säteet. Täydennä aurinkopäivän lookkisi lippalakilla tai lierihatulla, joka varjostaa silmiä.
Myös useimmat tavalliset silmälasit estävät suurimman osan silmiä tuhoavasta UV-säteilystä.
2. Suojaa aina silmät veden äärellä tai hangilla
Kesällä on erityisen tärkeää käyttää aurinkolaseja, kun oleilee veden äärellä. Keväthangilla altistus on vieläkin rankempi. Jos veden tai lumen heijastama auringonvalo pääsee silmiin koko päivän ajan, silmän etupintaan eli sarveiskalvoon voi tulla palovamma. Silloin puhutaan hitsarin silmästä. Nimi tulee siitä, että ilman suojalaseja hitsatessa silmään voi lentää jotain palavaa, ja sen jälkeen silmä on erittäin kipeä monta päivää.
Kipu alkaa viiveellä eli vasta seuraavana yönä meriretken tai laskettelun jälkeen. Tämä sarveiskalvon vamma onneksi paranee kuin mikä tahansa palovamma eikä pysyvää vauriota yleensä synny.
3. Älä koskaan katso aurinkoon
Aurinkoon suoraan katsominen on haitallista, sillä silmän etuosa toimii suurennuslasin tavoin ja polttaa silmän takaosaan palovamman. Tuskin kukaan edes ryhtyy katsomaan suoraan aurinkoon kirkkaana kesäpäivänä, mutta valopalloa ei kannata tiirailla edes kevyen pilviverhon läpi tai auringonpimennyksen aikaan.
Auringonpimennyksen katselua varten voit ostaa Ursan verkkokaupasta pahvikehyksiset auringonpimennyslasit – ne maksavat vain muutaman euron. Myös rautakaupoissa myytävät hitsarinlasit (vahvuus 14) suojaavat riittävästi. Tosin suojalasien kanssakaan ei voi katsoa auringonpimennystä kerrallaan kuin minuutin.
Teksti: Susanna Cygnel
Jutun asiantuntija: silmälääkäri Roope Sihvola