Aurinko

3 x näin suojaat silmät auringolta

Auringon UV-säteily on hyvin haitallista silmillesi, mutta saat ne suojattua helposti aurinkolaseilla. Vaikka kympin markettilaseilla!

3 x näin suojaat silmät auringolta

Silmäsi altistuvat auringolle koko elämän ajan. Suomessakin maan pinnalle pääsee haitallisia UV-säteitä, vaikka altistuminen ei ole yhtä rajua kuin lähempänä päiväntasaajaa, jossa aurinko paistaa taivaalta kohtisuoraan, tai Uudessa-Seelannissa, jossa on hyvin ohut otsonikerros.

Pitkä UV-altistus saattaa aiheuttaa melanoomaa, joka on vakavin ihosyövän muoto. Melanooma voi tulla silmäluomiin siinä missä muuallekin kroppaan, eikä silmien seudulle tule levitettyä aurinkorasvaa ikinä. UV-säteily voi edistää myös silmänpohjan ikärappeuman syntymistä sekä harmaakaihia.

Onneksi suojautuminen on helppoa: aurinkolaseja käyttämällä voit yleensä nauttia kesäpäivistä täysillä. Jos kuitenkin silmät alkavat aurinkoisena kesäpäivänä vetistyä, tuntua aroilta ja siltä, että niissä on roska, hakeudu pois auringosta.

1. Laita lasit päähän aurinkoisella säällä

Aurinkolasit ovat ylivoimainen keino suojautua auringon haitoilta, koska ne estävät UV-säteilyn pääsyn silmään. Tyyli on vapaa eikä lasien tarvitse olla edes kalliit. Aina kun aurinko paistaa, käytä siis aurinkolaseja. Mitä isompia, sen parempi: reilunkokoiset pokat suojaavat silmiä sivuilta sekä ylä- ja alapuolelta tulevilta säteiltä. UV 100 % – tai UV 400 -merkinnät aurinkolasien kehyksessä tarkoittavat, että UV-säteily suodattuu kokonaan.

Optikolta hankittavat polarisoivat aurinkolasit voivat maksaa satasia, mutta kympin markettilasit suojaavat ihan riittävästi. Ne eivät välttämättä estä häiritseviä heijasteita mutta blokkaavat vaaralliset säteet. Täydennä aurinkopäivän lookkisi lippalakilla tai lierihatulla, joka varjostaa silmiä.

Myös useimmat tavalliset silmälasit estävät suurimman osan silmiä tuhoavasta UV-säteilystä.

2. Suojaa aina silmät veden äärellä tai hangilla

Kesällä on erityisen tärkeää käyttää aurinkolaseja, kun oleilee veden äärellä. Keväthangilla altistus on vieläkin rankempi. Jos veden tai lumen heijastama auringonvalo pääsee silmiin koko päivän ajan, silmän etupintaan eli sarveiskalvoon voi tulla palovamma. Silloin puhutaan hitsarin silmästä. Nimi tulee siitä, että ilman suojalaseja hitsatessa silmään voi lentää jotain palavaa, ja sen jälkeen silmä on erittäin kipeä monta päivää.

Kipu alkaa viiveellä eli vasta seuraavana yönä meriretken tai laskettelun jälkeen. Tämä sarveiskalvon vamma onneksi paranee kuin mikä tahansa palovamma eikä pysyvää vauriota yleensä synny.

3. Älä koskaan katso aurinkoon

Aurinkoon suoraan katsominen on haitallista, sillä silmän etuosa toimii suurennuslasin tavoin ja polttaa silmän takaosaan palovamman. Tuskin kukaan edes ryhtyy katsomaan suoraan aurinkoon kirkkaana kesäpäivänä, mutta valopalloa ei kannata tiirailla edes kevyen pilviverhon läpi tai auringonpimennyksen aikaan.

Auringonpimennyksen katselua varten voit ostaa Ursan verkkokaupasta pahvikehyksiset auringonpimennyslasit – ne maksavat vain muutaman euron. Myös rautakaupoissa myytävät hitsarinlasit (vahvuus 14) suojaavat riittävästi. Tosin suojalasien kanssakaan ei voi katsoa auringonpimennystä kerrallaan kuin minuutin.

 

Teksti: Susanna Cygnel

Jutun asiantuntija: silmälääkäri Roope Sihvola

Katso myös

Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Kirjava
Ikä: Yli 18v
Miksi ihooni on ilmestynyt enemmän pisamia? Minulla on ollut aina nenässä ja poskissa melko vaaleita pisamia, muttei ikinä missään muualla. Muutama viikko sitten huomasin, että käsivarsiini oli ilmestynyt sinne tänne...
Fressis

Hei “Kirjava”,

Kerroit viestissäsi,  että sinulla on aiemmin ollut pisamia lähinnä kasvojen alueella. Tänä kesänä pisamien määrä on merkittävästi lisääntynyt ja niitä näkyy nyt myös muualla kuin kasvoissa – vaikka et ole mielestäsi ollut aiempaa enempää auringossa.

Tavoitit juuri olennaisen asian: pisamat syntyvä ja toisaalta tummuvat auringon valon vaikutuksesta. Ne usein vaalentuvat talvella ja tummenevat sitten taas kesällä auringon vaikutuksesta.

Pisamat ovat pieniä, ylipigmentoituneita ihoalueita, jotka muodostuvat melaniinista. Syntyneet pisamat ovat tasaisia, ruskeita tai vaaleanruskeita. Pisamia esiintyy alueilla, missä iho altistuu auringolle. Mitä enemmän vietät aikaa auringossa, sitä enemmän syntyy melaniinia – ja sitä enemmän pisamia.

Perintötekijöillä on iso rooli pisamien synnyssä. Kukaan ei kuitenkaan synny pisamaisena, vaan niitä alkaa ilmaantumaan ihon altistuessa yhä enemmän (kesä kesältä) auringolle. Eli tässä mielessä aurinko vaikuttaa hieman eri tavalla eri vuosi, koska iho muistaa myös aiemmat altistukset.

Hyvää alkavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Paloin
Ikä: 13-15v
Kuinka vaarallista on palaa auringossa? Paloin auringossa, kun olin Allas sea poolissa uimassa tätini kanssa. Mun selkä on ihan punanen ja iho on kuoriutumassa. Onko tää vaarallista ja voinko...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

On hankala varmuudella arvioida, miten haitallista on, jos palaa kerran auringossa. Haitallisuus riippuu ihotyypistä ja siitä, miten vakavia auringon aiheuttamat polttamat ovat olleet. Kerroit, että ihosi on punainen ja alkanut kuoriutua. Tärkeää on nyt hoitaa sitä viilentämällä ja rasvaamalla. En kuitenkaan sinuna alkaisi pelätä tämän yhden kerran palamisen aiheuttaneen ihosyöpää, sillä syöpä ei synny hetkessä. Älä siis kuormita itseäsi liialla huolella ❤️

Auringon ultraviolettisäteily on kyllä ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Olennaista syövän kehittymiselle on ihon palamiset vuosien mittaan, ja paljonko UV-säteilyä ihminen on saanut elämänsä aikana. Toistuva palaminen lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Siispä ihon palaminen nuorena toistuvasti lisää ihosyövän riskiä myöhemmin elämässä, sillä jokaisesta palamisesta jää ihoon muistijälki. Siksi kannattaa välttää palamista tästä eteenpäin huolehtimalla UV-säteilyltä suojautumalla.

Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein. Voit lukea lisää aurinkovoiteen käyttämisestä ja auringolta suojautumisesta.

Muistathan, että myös auringosta nauttiminen on meille tärkeää. Oikein suojautumalla voimme nauttia auringosta ja saada siitä energiaa itsellemme. Tsemppiä palamisen jälkien hoitoon ja nautinnollista kesän jatkoa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Aurinko

Mikirotta: “Te kysyitte – mä testaan”

Somevaikuttaja Mikirotta kertoo My day -tyylisessä Youtube-videossaan auringon UV-säteilyltä suojautumisesta. Hän ottaa videollaan puheeksi Fressis.fi-sivuston artikkelin, josta löytyy tietoa UV-säteilyn vaikutuksista pidemmällä aikavälillä. Suojaamalla ihosi jo nuorena, vaikutat siis...