LiikeYleinen

7 x Näin liikut tunnin joka päivä – ja helposti!

Koulussa, kotona ja kavereilla tulee istuttua ihan liikaa. Jokaisen pitäisi nimittäin muistaa liikkua vähintään tunti päivässä. Näistä aineksista kokoat sen helposti.

7 x Näin liikut tunnin joka päivä – ja helposti!

1. Nouse jaloillesi

Frendi soitti, mahtavaa! Älä jää sohvalle puhumaan vaan nouse seisomaan. Voitte vaihtaa kuulumiset puhelimen sijaan myös yhteisellä kävelylenkillä.

Kun nouset seisomaan, energiankulutus kasvaa heti 13 prosenttia. Lisää siihen vielä jalkojen heiluttelua, ja kulutus kaksinkertaistuu tuolilla nököttämiseen verrattuna.

via GIPHY

 

2. Lenkitä lemmikkiä

Tarvitseeko tätä perustella sen enempää? Paitsi että voit lenkittää myös jonkun toisen lemmikkiä, joko korvausta vastaan tai omasta ilosta.

via GIPHY

 

3. Panosta sisarussuhteisiin

Onko sinulla sisarus? Hän ilahtuu ikihyviksi, kun lähdet hänen kanssaan leikkipuistoon, metsään, pyöräilemään, skeittaamaan tai skuuttamaan. Kerrytät myös ainutlaatuisia yhteisiä kokemuksia. Aika kuluu nopeasti, ja pian te molemmat olette aikuisia. Silloin on liian myöhäistä hankkia yhteisiä lapsuusmuistoja.

via GIPHY

 

4. Liiku ja tienaa

Laita lähikaupan ilmoitustaululle ilmoitus, jossa tarjoudut haravoimaan pihaa tai pesemään autoja tai ikkunoita pientä korvausta vastaan. Markkinoi palvelujasi myös naapureille ja sukulaisille. Saat paitsi liikuntaa myös taskurahaa – todellinen win-win-tilanne siis.

via GIPHY

 

5. Lihasvoimalla kouluun

Heräätkö usein niin myöhään, että ehdit kouluun vain mopolla tai skootterilla? Herää hieman aiemmin ja kulje koulumatka omin voimin, kuten kävellen, pyöräillen, rullaluistellen tai -lautaillen.

Jos kuljet kouluun bussilla, hyppää pois kyydistä pari pysäkkiä ennen koulua ja kävele loppumatka.

via GIPHY

 

6. Käytä portaita

Tee jämäkkä päätös ja valitse hissin sijaan aina portaat.

Portaiden nousu harjoittaa tehokkaasti erityisesti pakaroita ja reisiä sekä pohkeita.

via GIPHY

 

7. Muista höntsäillä!

Koulun jälkeen voi hyvin jäädä kavereiden kanssa koulun kentälle höntsäilemään vaikka futiksen merkeissä. Omatoiminen liikkuminen on ihan yhtä arvokasta kuin liikunta urheiluseurassa.

via GIPHY

Lue lisää

 

Teksti: Katarina Cygnel-Nuortie

Katso myös

Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Hsv2stressi
Ikä: Yli 18v
Kysymyksiä HSV2-infektiosta Kysymys on pitkä ja yksityiskohtainen ja jätetään siksi julkaisematta. Se koskee HSV2-infektiota ja sen tarttuvuutta oireisessa ja ei-oireisessa vaiheessa.
Fressis

Hei!

Onpa ikävä kuulla, että et ole saanut vastauksia mieltäsi painaviin kysymyksiin. Tutkimustieto herpesviruksista karttuu jatkuvasti, ja vanhentuneeseen tietoon ja väärinkäsityksiin on mahdollista törmätä edelleen. Hienoa kuulla, että herpesinfektio on ollut oireettomana jo kaksi vuotta. Asia ymmärrettävästi aiheuttaa hämmennystä ja ahdistustakin. Voisi ehkä olla hyödyllistä pysähtyä miettimään, onko ahdistus aiheen ympärillä jo siten elämää rajoittavaa, että kannattaisi hakea apua sen käsittelemiseksi? Rohkaisen sinua tähän tarvittaessa!

Herpesvirus painuu ensimmäisen infektion aiheutettuaan tällä kyseisellä alueella olevaan hermojuureen lymyämään ja joko pysyy siellä inaktiivisena tai jossain tapauksissa aktivoituu uudelleen ja aiheuttaa uusintainfektion tällä samalla alueella, jota kyseinen hermo hermottaa. Virus ei voi siis vaeltaa elimistössä eri paikkaan eli näin ollen genitaalialueella oireillut herpes ei voi erittyä sylkeen. Eli, et voi tartuttaa genitaaliherpestä suutelemalla tai antamalla oraaliseksiä.

Oireisten uusintainfektioiden todennäköisyys on suurimmillaan ensimmäisen vuoden aikana primaari-infektiosta ja uusintainfektioiden määrä vähenee ajan kanssa. Uusintainfektiot ovat myös tyypillisesti oireiltaan lievempiä kuin primaari-infektio. Joskus niitä edeltää tunnistettavat ennakko-oireet, mikä auttaa varotoimiin ryhtymistä.

On totta, että myös oireeton herpes voi tarttua. Tämän merkitys korostuu ihmisten kohdalla, jotka eivät tiedä infektiostaan. Monet levittävät oireettomana herpestä tietämättään. Sinun kohdallasi tilanne on parempi, koska olet ryhtynyt kaikkiin mahdollisiin toimiin levittämisen ehkäisemiseksi. Herpeksen tartuttavuutta voi vähentää käyttämällä estolääkettä, kuten oletkin jo tehnyt, ja käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa (kun naisella genitaaliherpes ja hänelle annetaan suuseksiä).

Ehkä sinua lohduttaa ajatus, että jopa joka viidennellä suomalaisella on ollut HSV-2 ja HSV-1 noin 50-70 prosentilla. Herpes-infektiosta ei tarvitse syyttää itseään ja infektion saaminen jostain elämän varrella on siis varsin todennäköistä. Olet tehnyt asian eteen voitavasi ja tosiaan, voit suudella ja antaa oraaliseksiä ilman pelkoa viruksen levittämisestä. Oireettomana ja estolääkittynä ja kondomilla/suuseksisuojalla suojattuna riskit tartuttamiseen ovat minimoidut.

Mikäli asia pyörii edelleen mielessäsi toistuvasti, ehdottaisin vielä kertaalleen hakeutumista seksitautien hoitoon keskittyneelle poliklinikalle keskustelemaan aiheesta. Kaikkia riskejä ei voi hallita täydellisesti ja tämän taudin kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Tästä aiheesta kumpuava ahdistus on myös ihan relevantti hoidon aihe, jos tuntuu ettet pääse asiasta eteen päin omin voimin. ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
AlkoholiLiikeYleinen

Miksi kannattaa valita alkoholittomuus urheilussa?

Alkoholittomuudella on paljon hyviä puolia kaikille nuorille, varsinkin niille, jotka tykkäävät liikkua tai urheilevat tavoitteellisesti