LiikeRytmi

Andreas Tolonen: ”Pienikin määrä liikuntaa tekee hyvän olon”

Kempeleestä kotoisin oleva 21-vuotias Andreas Tolonen tunnetaan humoristisista somevideoistaan. Nuoren miehen TikTok- ja YouTube-kanavilla on jo reilusti yli 400 000 tilaajaa. Vuosi sitten Tampereelle muuttanut sometähti liikkuu päivittäin, sillä siitä tulee yksinkertaisesti hyvä olo.

Andreas Tolonen: ”Pienikin määrä liikuntaa tekee hyvän olon”

Olen viihtynyt kameran edessä jo lapsena, mutta rohkeus omien videoiden julkaisemiseen löytyi vasta vuonna 2019. Silloin päätin luoda oman TikTok-tilin ja aloin julkaista videoita avoimesti kaikille. Kolmen kuukauden jälkeen seuraajia oli 12, mutta se ei minua lannistanut. Seuraajamäärä kasvoi hiljalleen.

Koen olevani tuottaja, joka luo tarinoita. Olen matkustanut Suomesta Afrikkaan viikossa nollabudjetilla, ajanut sohvalla ulkomaille ja haastanut itseäni monin eri tavoin. Tarinoideni pitää olla sellaisia, että kun joskus kerron niitä lapsenlapsilleni, he eivät usko niitä todeksi!

Tänä vuonna aion haastaa itseni juoksemalla 24 tuntia. Olen valmistautunut koitokseen juoksemalla ja huoltamalla kehoa. Tempaus on jatkoa aiemmalle haasteelle: pari vuotta sitten juoksin sata kilometriä. Aikaa matkaan kului reippaat 13 tuntia.

Vähästä liikkeelle

Olen aina liikkunut paljon. Pienestä pitäen arkeeni on mahtunut monenlaisia pihapelejä, kesäisin jalkapalloa ja talvisin ulkojäillä pelailua. Yläasteikäisenä aloin tehdä myös lihaskuntoharjoittelua ja lenkkeillä. Nykyään juoksen paljon, mutta sen ohella kiinnitän huomiota myös kehonhuoltoon. Olen ottanut tavaksi aloittaa päivän kymmenen minuutin kehon herättelyllä. Teen jotain kivaa, kuten tanssin tai venyttelen, jotta keho herää uuteen päivään.

Monilla kynnys liikunnan aloittamiseen on korkea. Ajattelemme usein, että liikkuminen tarkoittaa tunnin rääkkiä salilla tai pitkiä juoksutreenejä. Luulemme, että liikkumiseen pitää käyttää paljon aikaa ja vaivaa. On hyvä muistaa, että lyhytkin liikuntahetki on hyvä juttu! Vaikka aina ei tekisi mieli liikkua, liikunnan jälkeen olo on aina parempi.

Jos käytät vaikka 20 minuuttia rauhalliseen kävelyyn tai teet kotona jotain yksinkertaisia liikkeitä, se riittää. Aina ei tarvitse lähteä salille huhkimaan tai edes poistua kotoa.

Kuva Andreas Tolosesta

Arjen jäsentelyä

Minulla on jo pidempään ollut kotona tussitaulu, johon merkkaan joka päivä kolme asiaa, jotka haluan sinä päivänä saada tehtyä. Yksi asioista liittyy aina työhön, toinen liikuntaan ja hyvinvointiin ja kolmas ihmissuhteisiin. Kun olen toteuttanut kaikki kolme kohtaa, voin mennä hyvillä mielin illalla nukkumaan. Tällainen jäsentely helpottaa oman arjen hallintaa ja arkirytmissä pysymistä.

Päivän tavoitteiden ei tarvitse tai pidäkään olla vaikeita ja ylitsepääsemättömiä. Tärkeintä on, että itselle luvatut asiat tulevat tehdyksi. Ihmissuhteisiin liittyvä lupaus voi olla vaikka puhelu kaverille, ja liikunnaksi riittää esimerkiksi rento venyttelytuokio, jos se tuntuu juuri siinä hetkessä hyvältä.

Olen oppinut tämän lähestymistavan omien virheiden kautta. Esimerkiksi ihmissuhteisiin kannattaa panostaa, sillä ne tukevat hyvinvointia monella tavalla. Lisäksi pitää olla sataprosenttisesti läsnä siinä mitä tekee. Kun tekee töitä, niin pitää keskittyä siihen, ja kun vietetään aikaa läheisten kanssa, niin annetaan myös heille se sataprosenttinen läsnäolo.

Monipuolista liikuntaa ja erikoisia tempauksia

Yritän liikkua mahdollisimman monipuolisesti. Esimerkiksi jooga on sopinut minulle, sillä se auttaa ehkäisemään loukkaantumisia. Kun juoksin pari vuotta sitten sata kilometriä, minulle tuli juoksijan polvi. Sen jälkeen en voinut juosta kymmeneen kuukauteen ja päätin alkaa kiinnittää enemmän huomiota kehonhuoltoon.

Liikunnan lisäksi pidän hyvinvoinnista huolta nukkumalla riittävästi. Olen löytänyt itselleni sopivan unirytmin testaamalla äärirajoja. Yhdessä vaiheessa menin nukkumaan todella aikaisin ja heräsin jo ennen kukonlaulua. Nykyisin herään seitsemän ja yhdeksän välillä.

Pyrin lukemaan joka päivän ainakin vähän. Välillä myös meditoin. Kaiken kaikkiaan yritän tehdä asioita, joista nautin ja jotka lisäävät hyvää oloa. Kokeilen myös mielelläni uusia juttuja ja poistun mukavuusalueelta. Esimerkiksi jokin aika sitten kävelin kaupassa osastolle, jolla en yleensä käy, ostin maalaustelineen ja maalasin vanhan Ikea-taulun uudelleen. Erikoiset tempaukset ruokkivat luovuutta, ja niistä tulee myös hyvä mieli.

Kuva Andreas Tolosesta

Pidä huolta ihmissuhteista

Jos liikunta tuntuu pakkopullalta tai esimerkiksi koululiikunta on ahdistanut, liikkumiseen kannattaa suhtautua lempeästi ja kokeilevasti. Paras tapa lähteä liikkeelle on aloittaa pienestä ja pyytää vaikkapa kaveri mukaan. Yhdessä ystävän kanssa on helpompi myös kokeilla uusia lajeja, kuten frisbeegolfia tai tennistä. Itseään voi motivoida pienillä palkinnoilla, kuten leffan katselulla tai vaikka TikTokin selailulla liikunnan jälkeen.

Kymmenen minuuttia rauhallista kävelyä ulkona raittiissa ilmassa on hyvä startti, jos liikuntaa ei ole tullut harrastettua vähään aikaan. Hyvinvointia voi lisätä myös tekemällä mahdollisimman paljon niitä asioita, joista itse tykkää, ja viettämällä aikaa niiden ihmisten kanssa, joiden seurassa viihtyy. Tärkeintä oman hyvinvoinnin kannalta on olla ystävällinen muille ja pitää huolta ihmissuhteista!

 

Teksti Tytti Wallenius, kuvat Nikita Touvike

Katso myös

Artikkeli
AlkoholiLiikeYleinen

Miksi kannattaa valita alkoholittomuus urheilussa?

Alkoholittomuudella on paljon hyviä puolia kaikille nuorille, varsinkin niille, jotka tykkäävät liikkua tai urheilevat tavoitteellisesti

Kysymys
Liike
Nimimerkki: KetunTassuKukkanen
Ikä: Yli 18v
Miten voisin saada liikunnasta hauskaa? Mulla on ollut mielessäni yksi asia. Miten voisin saada liikunnasta hauskaa jos esimerkiksi siivoan tai teen käsitöitä(virkkaamista)?
Fressis

Moikka,

Onpas hyvä kysymys! En ole ihan varma ymmärsinkö kysymyksesi oikein. Oletan, että tarkoitat että pidät esimerkiksi siivoamisesta tai käsitöistä ja nyt mietit, miten saisit liikunnastakin hauskaa tai miten voisit yhdistellä näitä asioita. Kannattaa tosiaan muistaa, että kaikesta liikkumisesta on hyötyä, ja voit liikkua arjessakin monella tavalla siivouksen ja käsitöiden ohella. Siivous itsessään on myös hyvää arkiliikuntaa. Siivotahan voi vaikka musiikin tahdissa tai äänikirjaa tai podcasteja kuuntelemalla. Jos tästä tykkää niin joskus samaa voi kokeilla myös ulkoilmassa kävellen. Näin saa mukavia ja rentoja kävelyhetkiä arkeen.

Käsitöidenkin lomaan saa helposti liikettä, kun vähentää istumista ja pitää virkkauksesta taukoa. Voit ottaa vaikka tavoitteen, että aina tietyn rivimäärän virkkauksen jälkeen pidät tauon, nouset ylös, oikaiset selän, venyttelet ja liikut vähän. Voit tehdä esimerkiksi muutaman kyykyn, punnerruksen sekä vatsalihas- ja selkäliikkeen. Sitten voit jatkaa taas virkkausta. Jos virkkaus on sinulle todella mieluista, voi se toimia myös palkintona. Voit päättää tehdä ensin pienen kävelyn, jumpan tai venyttelyn, ja sitten saat rauhoittua virkkaamaan. Voisitko myös virkata jotain, mikä innostaisi liikkumaan? Vaikkapa nyt syksyä varten uudelle pipolle, kaulaliinalle tai heijastimelle olisi lenkillä käyttöä!

Kaiken kaikkiaan arkeen saa huomaamattakin lisää liikettä, kun vain päättää suosia esimerkiksi kävelyä tai pyöräilyä liikkumiseen ja valitsee rappuset hissin sijaan tai nousee välillä seisomaan sohvalta.

Joskus varsinaisen liikunnan ilon löytäminen voi olla haastavaa, mutta kun se onnistuu, siitä voi tulla tärkeä osa elämää.

Jos arkiliikunnan lisäksi on vaikea löytää intoa kunnon hikiliikunnalle tai lihaskunnon kehittämiselle niin kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan erilaisia lajeja. Näin voi löytää yllättävästikin jonkin mielenkiintoisen ja hauskan tavan liikkua. Voi myös auttaa, jos pyytää kaverin mukaan harrastamaan. Silloin voi samalla jutella ja liikunta hoituu vähän huomaamattakin. Usein auttaa myös se, että asettaa realistisia tavoitteita. Olisiko vaikkapa kolme liikuntahetkeä viikossa, tai kymmenen minuuttia päivässä sinulle sopiva tavoite? Voit pitää vaikka kirjaa, tai mitata liikkumista liikuntakellon tai sovelluksen avulla, jos se tuntuu sinusta itsellesi sopivalta ajatukselta.

Kun liikkuu, pysyy terveempänä ja saa hyvää mieltä. Jokainen askel on tärkeä mutta myös hengästymistä ja lihaksia tarvitaan. Näin pysyy virkkauspuikotkin paremmin kädessä, vielä vanhanakin. 💪 

 Ps. Viralliset liikkumisen suositukset kuuluvat näin:

-Unta tarpeeksi

-Taukoja istumiseen aina kun voi (muista tämä virkatessa)

-Kevyttä liikkumista aina kun mahdollista (esim. pyöräily tai kävely kouluun)

-Reipasta liikkumista 2h 30min viikossa (reipas siiivoaminen tai kävelylenkki)

TAI 1h 15min rasittavaa liikkumista (Sitä hikiliikuntaa esim. jonkin uuden harrastuksen myötä tai esim. vartti päivässä kotosalla)

-Lihaskuntoa tai tasapainoa 2x viikossa (tämäkin sujuu vaikkapa virkkauksen ohessa tauoilla)

Toivottavasti näissä vinkeissä oli jotain sellaista, johon voisit tarttua ja jota kokeilla!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeRuokaRytmiYleinen
Nimimerkki: Kunhan mietin
Ikä: Yli 18v
Ylipaino ja terveet elämäntavat Onko totta, että parin, kolmen kilon ylipaino ei vielä ole terveydelle erityisen haitallista, jos elämäntavat ovat muuten kunnossa?
Fressis

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Hienoa, että olet miettinyt terveyteen liittyviä asioita ja uskot elämäntapojen olevan hyvällä mallilla. Yleisesti voidaan sanoa, että lievän ylipainon aiheuttamat terveysriskit ovat hyvin vähäisiä. Etenkin, jos päivittäiset elintavat ovat pääsääntöisesti kunnossa, eivät riskit esimerkiksi korkean verenpaineen tai tyypin 2 diabeteksen syntyyn ole koholla. Päivittäisillä elintavoilla tarkoitan monipuolista ja säännöllistä ruokailua, riittävää unta ja lepoa, liikkumista ja arjen aktiivisuutta sekä päihteettömyyttä. Nämä arjessa toistuvat tottumukset luovat hyvän perustan terveyden ylläpitämiselle ja hyvälle ololle. Kannustankin jatkamaan sinulle hyvinvointia tuottavien rutiinien toteuttamista omassa arjessasi, ne kantavat pitkälle 😊

Hyvää syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?