Moikka,
Tosi hienoa, että huolehditte vastuullisesti ehkäisyn käytöstä.
Olet ihan oikeassa, oikein käytettynä e-pillereiden ehkäisyteho on hyvä, eli ei syytä huoleen. Mikäli haluaa vielä lisätä varmuutta ehkäisyyn, voi halutessaan käyttää tuplaehkäisyä eli hormonaalisen ehkäisyn lisäksi myös kondomia.
Kondomi suojaa hyvin myös seksitaudeilta. Seksitautien mahdollisuus on olemassa, jos jommallakummalla seksikumppaneista on ollut aiemmin suojaamatonta seksiä jonkun toisen kanssa.
Ehkäisystä voit halutessasi lukea lisää täältä.
Hei nimimerkki ”Apua”
Kiitos viestistäsi. Sinua huolettaa kaverisi vapettamisesta sinulle mahdollisesti aiheutuvat haittavaikutukset. On hienoa, että olet kiinnostunut omasta terveydestäsi ja haluat huolehtia siitä, ettet altistu haittavaikutuksille. Olet myös tehnyt hienon päätöksen olla vapettamatta. Voit olla siitä päätöksestä hyvin ylpeä! Vapet ovat nimittäin monella tapaa haitallisia ja voivat aiheuttaa nopeasti riippuvuuden, joka alkaa haitata arkea ja hyvinvointia monella tavalla.
Viestistäsi ei selviä, että oletko ystäväsi seurassa silloin kun hän vapettaa, vai oletko hänen seurassaan muina aikoina. Jos vietät kaverisi kanssa aikaa silloin kun hän ei vapeta, niin haittavaikutusten mahdollisuus on hyvin pieni. Vapen käytöstä jää jonkin verran hajuja esimerkiksi vaatteisiin, mutta näiden vähäisten höyryjäämien merkityksestä terveyteen emme vielä tiedä. En kuitenkaan usko, että tämä on asia, josta sinun tarvitsee olla huolissasi ❤
Koska vapet ovat vielä melko uusi tuote, emme tunne vielä tarkkaan kaikkia sen aiheuttamia haittoja. Tutkimuksista tiedämme kuitenkin sen, että sen höyryssä on paljon erilaisia haitallisia aineita, jotka häiritsevät esimerkiksi keuhkojen normaalia toimintaa. Jos viettää aikaa samassa tilassa henkilöiden kanssa, jotka vapettavat, altistuu jonkin verran samoille haittavaikutuksille, kuin itse vapea käyttävät. Emme kuitenkaan vielä osaa tutkimusten pohjalta sanoa varmasti, että millaisia haittoja tästä syntyy ja miten nopeasti ne syntyvät. Perinteisen tupakoinnin kohdalla tiedämme, että ympäristön tupakansavulle altistumisen terveysriskit ovat samoja kuin aktiivisesta tupakoinnista aiheutuvat riskit. Jos siis haluaa välttää haittavaikutuksia, niin suosittelen välttämään tilanteita, joissa kaverit vapettavat. Näin olet varmaan jo tehnytkin. 😊 Lisää vapen hyöryille altistumisesta voit lukea Fressiksen tietopankkisisällöstä ”Mitä haittaa savusta ja höyrystä on muille?”
Voit siis edelleen viettää aikaa kaverisi seurassa, vaikka hän olisi vapettanut. Suosittelen kuitenkin välttämään niitä hetkiä, kun hän vapettaa. Näin pystyt suojelemaan itseäsi höyryn haittavaikutuksilta parhaiten. Voit myös kannustaa kaveriasi lopettamaan vapettamisen. Yleensä sillä on suuri merkitys, jos ympärillä on läheisiä kavereita ja ihmisiä, jotka kannustavat ja tsemppaavat lopettamaan.
Lisää tietoa vapen haitoista löydät täältä ja vapen käytön lopettamisesta täältä.
Oikein ihanaa joulunodotusta sinulle!
Moikka!
Hyvä kysymys, ja hienoa, että pohdit vapen käytön haittoja. Sähkösavukkeen eli vapen käytön haitoista ei vielä tiedetä kaikkea kovinkaan tarkasti, sillä tutkimustietoa ei vielä ole tarpeeksi.
Se tiedetään kuitenkin jo, että lyhytaikainenkin vapen käyttö voi ärsyttää nielua ja hengitysteitä, lisätä limaisuutta ja yskää sekä aiheuttaa tulehdustilaa keuhkoissa. Jos käytät nikotiinia sisältävää vapea, on hyvä muistaa, että nikotiini koukuttaa nopeasti eli aiheuttaa riippuvuutta. Riippuvuusoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, huimaus ja pahoinvointi. Oletko huomannut kuuden kuukauden aikana tällaisia oireita?
Pitkäaikaisemman käytön haitoista ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa. Kaikki vapea käyttävät ottavat siis suuren riskin, koska ei tiedetä mitä kaikkia mahdollisia haittoja pitkäaikaisella käytöllä voi olla. Toki esimerkiksi nikotiinin osalta nämä haitat tunnetaan jo hyvinkin ja jo sen perusteella voidaan sanoa, että käyttö ei ole millään tavalla suositeltavaa.
Onneksi 6 kuukauden käyttö ei luultavasti ole aiheuttanut sinulle pysyviä haittoja. On kuitenkin vaikea sanoa, kuinka pitkään vapea täytyy käyttää, ennen kuin vakavampia haittoja syntyy. Siksi suosittelen harkitsemaan lopettamista. Sen avulla voit varmistaa, ettei mitään vakavaa haittaa synny sinulle jatkossakaan. Lopettaminen on siis sinulle hyväksi, vaikka et olisikaan huomannut haittoja vielä nyt.
Tsemppiä pohdintoihisi! Tee rohkeasti päätöksiä, jotka tukevat hyvinvointiasi.
Voit halutessasi lukea lisää vapen ja nikotiinin aiheuttamista terveyshaitoista täältä: vapen ja nikotiinituotteiden haitat.
Hei ja kiitos kysymyksestä,
Sinulle on ilmaantunut kurkkukipua ja pohdit, voisiko se johtua tupakoinnista. Tämä on ihan mahdollista. Tupakointi nimittäin ärsyttää suun ja kurkun limakalvoja sekä hengitysteitä, ja voi siten aiheuttaa mm. kurkkukipua.
Kerroit käyttäväsi myös vapea ja nikotiinipusseja. Oletko pohtinut, olisiko jatkossa mukavampi olla ilman näitä? Näin välttyisit monilta terveyteen liittyviltä haitoilta. Ehkä rahaakin säästyisi johonkin muuhun mukavaan, sillä tupakka- ja nikotiinituotteet ovat aika kalliita. Jos pohdit lopettamista, voit saada siihen vinkkejä Fressiksen lopettamisen tuen sivuilta.
Mukavaa loppuvuotta!
Moi, kiitos viestistäsi!
Emme valitettavasti pysty suoraan vastaamaan kysymykseesi, sillä tässä on useita näkökulmia, jotka on tärkeää huomioida. Näkökulmien tarkastelun jälkeen kyse on lopulta sinun ja poikaystäväsi yhteisestä päätöksestä. Voimme kuitenkin auttaa sinua pohtimaan muutamaa asiaa, jotka ovat erittäin tärkeitä seksissä.
Ihan alkuun voit pohtia, miltä tällä hetkellä yleisesti ottaen tuntuu olla toisen lähellä. Tuntuuko se turvalliselta ja luontevalta? Liittyykö siihen jännitystä? Jos esimerkiksi kädestä pitäminen tai pussaaminen vielä jännittää, on se merkki siitä, ettei seksiin vielä ole valmis. Ennen kuin seksiin ryhtyy, olisi tärkeää kokea kaikenlainen muu läheisyys luontevaksi, turvalliseksi ja mukavaksi.
Seksiä on myös monenlaista eli seksuaalista nautintoa voi tutkia monin tavoin eikä esimerkiksi emätinyhdynnästä kannata aloittaa. Täältä löydät lisää tietoa seksistä. On myös tosi tärkeää pohtia, onko keho tai mieli ylipäätään kehityksellisesti valmis seksiin. Kyse on siis myös esimerkiksi biologiasta. Vasta murrosiän muutosten myötä kehossa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka ylipäätään mahdollistavat seksin. Voidaankin todeta, että ennen murrosiän muutoksia keho ei ole biologisesti valmis esimerkiksi emätinyhdyntään. Mielen tasolla ihminen voi kokea olevansa valmis paljon myöhemmin. Mihinkään ei siis kannata kiirehtiä.
Toiseksi on tärkeää pohtia turvallisuutta ja suostumusta seksin suhteen. Kaikki lähtee siitä, että ihminen tunnistaa omat rajansa ja tunteensa, jotta voi kommunikoida niistä toiselle. Turvallisuus ja suostumus ovat keskeisimpiä asioita seksissä, ja vaativat myös vuorovaikutustaitoja eli esimerkiksi kykyä kertoa omista tunteista, ja toisaalta kykyä kysyä toiselta hänen tunteistaan. On tärkeää, että osaa havaita, milloin toinen esimerkiksi ei pidä jostakin. Vuorovaikutustaidot kehittyvät läpi elämän. Turvallisuuden tunne rakentuu siitä, että pystytte puhumaan seksiin liittyvistä asioista, ja teillä on tarvittavat tiedot ja taidot seksiin ryhtymiseen.
Seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. On tärkeää puhua siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, sekä sanoittaa selkeästi, mitä ei halua. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti. Puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen. Vain puhumalla voi varmistaa sen, ettei rajoja rikota. Täältä löydät lisää tietoa suostumuksesta.
Seksiä ennen on myös tärkeää hankkia tarvittava tieto ehkäisystä ja sopia sen käytöstä. Ehkäisyssä täytyy huomioida raskauden ja/tai seksitautien ehkäisy. Raskauden ehkäisystä löydät lisää tietoa täältä ja seksitaudeista puolestaan täältä. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, ja sen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Kondomin käytöstä löydät lisää tietoa täältä.
Tähän loppuun laitan sinulle vielä artikkelin siitä, kuinka voi valmistautua ekaan kertaan. Löydät artikkelin täältä.
Toivottavasti sait näistä näkökulmista apua yhteisiin pohdintoihinne. Voit myös halutessasi hakeutua Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jos jokin tuntuu epäselvältä tai asia vielä mietityttää. Chatin löydät täältä.
Hei,
Maitorauhasesi ovat kipeät ja mietit tulehduksen mahdollisuutta. Kipuoireen vuoksi voisi olla hyvä hakeutua terveydenhuollon arvioon ja vähän tilanteestasi riippuen se voisi toteutua esimerkiksi koulun terveydenhoitajan kautta tai sitten oman terveysaseman. Täältä voit lukea ohjeet lääkärille hakeutumiseen.
Kysymyksestäsi jää valitettavasti epäselväksi oireen kesto ja mahdolliset havaittavat muutokset rinnassa. Jos huomaat rinnassa erillisen kyhmyn tai patin, ne pitää aina arvioida terveydenhuollossa. Tulehduksellinen syy (varsinkin jos oire on molemminpuolinen) on erittäin epätodennäköinen.
Onko sinulla ketään aikuista, jonka puoleen voisit kääntyä ja pyytää auttamaan ajanvarauksessa? Mikäli ei, kysy apua koulun terkkarilta tai esimerkiksi kuraattorilta.
Mukavaa joulukuuta sinulle!
Moikka,
Itsetyydytyksellä tarkoitetaan seksuaalisen nautinnon ja mielihyvän kokemista omaa kehoa ja sukuelimiä hyväilemällä. Itsetyydytykseen ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä tapaa, vaan sitä voi tehdä monella tavalla. Itselleen sopivan tavan löytää usein kokeilemalla. Voit lukea lisää itsetyydytyksestä Väestöliiton Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista.
Moi, kiitos viestistäsi!
Hienoa, että haet tukea pohdintoihisi, kun koet epävarmuutta. Emme valitettavasti voi vastata suoraan kysymykseesi, sillä tässä on useita näkökulmia, jotka on tärkeää huomioida. Näkökulmien tarkastelun jälkeen kyse on lopulta sinun ja poikaystäväsi yhteisestä päätöksestä. Voimme kuitenkin auttaa sinua pohtimaan muutamaa asiaa, jotka ovat erittäin tärkeitä seksissä.
Ihan alkuun voit pohtia, miltä tällä hetkellä yleisesti ottaen tuntuu olla toisen lähellä. Tuntuuko se turvalliselta ja luontevalta? Liittyykö siihen jännitystä? Jos esimerkiksi kädestä pitäminen tai pussaaminen vielä jännittää, on se merkki siitä, ettei seksiin vielä ole valmis. Ennen kuin seksiin ryhtyy, olisi tärkeää kokea kaikenlainen muu läheisyys luontevaksi, turvalliseksi ja mukavaksi. Seksiä on myös monenlaista eli seksuaalista nautintoa voi tutkia monin tavoin eikä esimerkiksi emätinyhdynnästä kannata aloittaa. Täältä löydät lisää tietoa seksistä. On myös tosi tärkeää pohtia, onko keho tai mieli ylipäätään kehityksellisesti valmis seksiin. Kyse on siis myös esimerkiksi biologiasta. Vasta murrosiän muutosten myötä kehossa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka ylipäätään mahdollistavat seksin. Voidaankin todeta, että ennen murrosiän muutoksia keho ei ole biologisesti valmis esimerkiksi emätinyhdyntään. Mielen tasolla ihminen voi kokea olevansa valmis paljon myöhemmin. Mihinkään ei siis kannata kiirehtiä.
Toiseksi on tärkeää pohtia turvallisuutta ja suostumusta seksin suhteen. Kaikki lähtee siitä, että ihminen tunnistaa omat rajansa ja tunteensa, jotta voi kommunikoida niistä toiselle. Turvallisuus ja suostumus ovat keskeisimpiä asioita seksissä, ja vaativat myös vuorovaikutustaitoja eli esimerkiksi kykyä kertoa omista tunteista, ja toisaalta kykyä kysyä toiselta hänen tunteistaan. On tärkeää, että osaa havaita, milloin toinen esimerkiksi ei pidä jostakin. Vuorovaikutustaidot kehittyvät läpi elämän. Turvallisuuden tunne rakentuu siitä, että pystytte puhumaan seksiin liittyvistä asioista, ja teillä on tarvittavat tiedot ja taidot seksiin ryhtymiseen. Seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. On tärkeää puhua siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, sekä sanoittaa selkeästi, mitä ei halua. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti. Puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen. Vain puhumalla voi varmistaa sen, ettei rajoja rikota. Täältä löydät lisää tietoa suostumuksesta.
Seksiä ennen on myös tärkeää hankkia tarvittava tieto ehkäisystä ja sopia sen käytöstä. Ehkäisyssä täytyy huomioida raskauden ja/tai seksitautien ehkäisy. Raskauden ehkäisystä löydät lisää tietoa täältä ja seksitaudeista puolestaan täältä. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, ja sen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Kondomin käytöstä löydät lisää tietoa täältä.
Tähän loppuun laitan sinulle vielä artikkelin siitä, kuinka voi valmistautua ekaan kertaan. Löydät artikkelin täältä.
Toivottavasti sait näistä näkökulmista apua yhteisiin pohdintoihinne. Voit myös halutessasi hakeutua Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jos jokin tuntuu epäselvältä tai asia vielä mietityttää. Chatin löydät täältä.
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi,
Voi olla ihan mahdollista, että kuukautisvuoto alkaa sattumalta masturboinnin eli itsetyydytyksen jälkeen. Itsetyydytys ei kuitenkaan mitenkään aiheuta kuukautisvuodon alkamista.
Joskus itsetyydytyksen yhteydessä saattaa tulla jonkinlaisia nirhaumia, jotka voivat myös aiheuttaa pientä vuotoa. Tämä on kuitenkin yleensä ihan harmitonta. Jos näin pääsee käymään, kannattaa jatkossa itsetyydyttää vähän hellävaraisemmin.
Heippa!
Kasiluokan laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan sitä, onko nuorella jotain terveydellisiä rajoitteita tai erityistarpeita ammatinvalinnan ja jatko-opiskeluiden suhteen. Siihen kuuluvat sekä terveydenhoitajan että lääkärintarkastukset.
Kysyt tarkemmin siitä, millä tavalla pippeliä tutkitaan tarkastuksessa. Jo alkuun haluan sanoa, että tarkastuksessa ei tarvitse tehdä mitään, mitä et tahdo siellä tehtävän. Jokaiseen tutkimukseen tarvitaan siis sinun suostumuksesi. Fyysistä kehitystä voidaan arvioida myös ilman, että täytyy riisua alushousuja. Tärkeää on siis se, että kerrot terveydenhoitajalle ja lääkärille, jos toivot, ettei intiimialueitasi tutkita tietyllä tavalla, ja muutenkin asioista, joita et toivo tarkastuksessa tehtävän.
Tarkastuksessa on kuitenkin hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa asioista, joita on mielessäsi tai jotka mahdollisesti huolettavat. Ymmärrän viestistäsi, että kireä esinahka voisi kohdallasi olla tällainen asia, ja haluankin rohkaista juttelemaan tästä tarkastuksessa. Lääkäri osaa arvioida sitten sitä, tarvitseeko asialle tehdä mitään ja jos tarvitsee, mitä se voisi kohdallasi olla. Mitään varsinaisia toimenpiteitä esinahalle ei tarkastuksessa tehdä, ja se on harvoin muutenkaan tarpeellista.