SeksiYleinen
Nimimerkki: kisukiisseli

Häpyhuulien kutina

Terve!
Oon 14v neitsyt tyttö ja mua huolettaa mun alapään puolesta. Mulla on nyt jo pitkään ollu kutinaa ulkoisilla häpyhuulilla ja myös tosta eestä, jossa kasvaa karvaa (anteeksi termit on vähä hakusessa). Oon miettiny, että se vois johtua siitä että siihen vaa kasvaa sitä karvaa takaisin, koska välillä sieltä trimmaillen ja vähä sheivaan. Mutta ku tätä on jatkunu jo tosi pitkään ja mua kutittaa välillä iha sairaasti. Ja tosiaan neitsyt olen, ettei mulla mitään seksitautia pitäs olla (??) ja emättimen sisältä ei ikinä kutita.

Toivottavasti vastaatte pian ja suurkiitos jo valmiiks!

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Häpyhuulien kutina on sangen tavallinen oire. Siihen voi olla monta syytä. Tavallisin syy on ihon kuivuus. Taustalla voi olla liiallinen pesu (erityisesti saippualla) tai jonkun pesuaineen aiheuttama ärsytys. Myös jatkuva pikkuhoususuojien käyttö ärsyttää ihoa. Alusvaatteiden on hyvä olla hengittäviä ja pyykinpesussa kannattaa käyttää hajustamattomia pesuaineita. Häpykarvojen sheivaaminen tosiaan aiheuttaa helposti ärsytystä. Karvat on tarkoitettu suojaamaan herkkää ihoa ja limakalvoja, joten suosittelen niiden sheivaamisen lopettamista, jos ihosi on herkkä. Karvojen poisto altistaa lisäksi äreille karvatupen tulehduksille.

Joskus kutinan syynä voi toki olla myös emättimen tulehdus, jolloin esiintyy usein myös valkovuotoa: kokkareinen runsas valkovuoto on viite hiivasta, pahanhajuinen runsas vuoto muusta emätintulehduksesta. Jos lisäksi on kirvelyä virtsatessa, on tulehdus mahdollisesti virtsateissä. Joskus taas hapan valkovuoto aiheuttaa oireita emättimen suulle ja häpyhuulien pintaan. Vaivana on valkovuodon lisäksi niukka kutina ja kirvely. Erilaiset ihottumatkin voivat aiheuttaa kutinaa.

Suosittelen, että vähennät sheivaamista ja kysyt apteekista alapään pesuun sopivia pesunesteitä. Mieti myös alusvaatteiden ilmavuutta ja hoida mahdollista kuivaa ihoa perusvoiteilla tai hoitoöljyllä. Liian tiheitä pesuja ja saippuan käyttämistä kannattaa välttää. Lääkärin tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos kutina on sitkeä, eikä lopu omahoidon avulla.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?