HPV-infektio – kaikki, mitä olet aina halunnut kysyä HPV:sta
Voiko alle 15-vuotiaalla olla HPV:n aiheuttama syöpä suussa? Missä iässä voi vielä ottaa HPV-rokotteen? HPV-infektioni parani itsestään – onko enää ikinä ok harrastaa seksiä ilman kondomia? Tästä jutusta löydät useimmin kysytyt kysymykset ihmisen papillooma viruksesta.
Sisällysluettelo
HPV-infektio ja syöpä
Minulla on HPV ja olen alle 15-vuotias. Voinko saada kohdunkaulan-, emättimen- tai ulkosynnyttimien syövän?
Alle 25-vuotiailla kohdunkaulansyöpä, emättimensyöpä ja ulkosynnyttimien syöpä ovat hyvin, hyvin harvinaisia. HPV-infektion sen sijaan saa elämänsä aikana vähintään kolme neljästä. HPV-infektio paranee parin vuoden aikana lähes aina itsekseen.
Vain osa HP-viruksista (human papilloma virus, ihmisen papillooma virus) voi pitkittyessään aiheuttaa syöpää. Suuren riskin HP-viruksen aiheuttaman pitkittyneen HPV-infektion seurauksena kohdunkaulan normaali pintasolukko voi alkaa muuttua ja kehittyä syöväksi 7–15 vuodessa.
Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät kuitenkaan pitkity. Lisäksi tarvitaan muita syöpää edistäviä tekijöitä. Niitä ovat muun muassa muut seksitaudit, erityisesti klamydia, sekä tupakointi. Voit itse vähentää syövän riskiä käyttämällä kondomia, käymällä seksitautitesteissä ja hoitamalla todetut tartunnat sekä välttämällä tupakointia.
Suomessa kaikki naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontaan 25- tai 30-vuotiaasta lähtien viiden vuoden välein. Seulonnassa havaitaan syövän esiasteet, ja ne pystytään hoitamaan ennen kuin ne kehittyvät syöväksi. Kun saat kutsun oman alueen terveydenhuollosta, osallistu seulontaan. Jos seulonnassa havaitaan muutoksia, ne hoidetaan ajoissa ja syöpäriski pienenee.
Emättimen syöpiä todetaan Suomessa vuosittain parisen kymmentä. Tavallisin sairastumisikä on 50–60 vuotta. Ulkosynnyttimien syöpä (vulvan syöpä) on harvinainen, ja 80 prosenttia tapauksista on yli 65-vuotiailla.
Suuren riskin HP-viruksen aiheuttama HPV-infektioni parantui. Voiko se silti vielä pitkittyä ja aiheuttaa syöpää?
Jos virus todella on kokonaan poistunut ja infektio näin ollen parantunut, kyseinen infektio ei tällöin pitkity ja etene syöväksi. HPV-infektio voi kuitenkin jäädä elimistöön piilevänä ja puhjeta joskus myöhemmin uudestaan.
Piilevä papilloomavirusinfektio voidaan todeta kohdunkaulan alueen näytteestä, josta haetaan HPV-viruksen DNA:ta. Kyseessä ei siis ole Papa–näyte vaan erikseen otettava näyte, jonka tarpeesta voit tarvittaessa keskustella omalla terveysasemalla, ehkäisyneuvolassa, sukupuolitautien poliklinikalla tai yksityisellä lääkäriasemalla.
Minulla oli HPV-infektio 25 vuotta sitten. Onko minulla vielä riski sairastua HPV:hen liittyviin syöpiin, vaikka HP-virus on poistunut elimistöstäni?
Sinulla on todennäköisesti ollut itsekseen jo aikoinaan parantunut, harmiton HPV-infektio. Syövän kehittyminen nyt 25 vuoden jälkeen tuon todetun infektion seurauksena on erittäin epätodennäköistä.
Jos sinulla on ollut seksiä tuon 25 vuotta sitten todetun infektion jälkeen, olet toki voinut saada uuden HPV-infektion. Sekään ei välttämättä johda mihinkään vakavaan. HPV-infektio on hyvin yleinen, sillä vähintään kolme neljästä saa sen elämänsä aikana.
Miten HPV:n aiheuttamia syöpiä voi ehkäistä?
Tehokkain tapa on HPV-rokote, joka suojaa yleisimmin syöpää aiheuttamilta HPV-tyypeiltä. Aiemmin rokotteen ovat saaneet vai 11–12–vuotiaat tytöt. Syksystä 2020 alkaen saman ikäiset pojatkin saavat rokotuksen kouluterveydenhuollossa. HP-virus voi tarttua keneen vaan, sukupuolesta riippumatta.
Rokotteen teho on paras, kun sen ottaa ennen seksielämän aloittamista. Rokotteen voi ostaa myös apteekista reseptillä. Tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää.
Kondomi tai suuseksisuoja voivat estää HPV:n tarttumista seksissä. Suojauksen käyttäminen ei kuitenkaan pysty täysin estämään tartuntaa, sillä virus voi tarttua myös esimerkiksi käsien välityksellä.
Suomessa kaikki naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontaan 25- tai 30-vuotiaasta lähtien viiden vuoden välein. Seulonnassa havaitaan syövän esiasteet, ja ne pystytään hoitamaan ennen kuin ne kehittyvät syöväksi. Kun saat kutsun oman alueen terveydenhuollosta, osallistu seulontaan.
Miehillä yleisimmät HPV:n aiheuttamat syövät löytyvät suusta tai nielusta. Miehille seulontakutsua ei tule, joten jos havaitsee jotain huolta aiheuttavaa, pitää itse kääntyä terveydenhoitajan tai lääkärin puoleen.
Minulla on jo ollut HPV-infektio. Kannattaako vielä ottaa HPV-rokote?
Periaatteessa yläikärajaa tai selkeää rajausta rokotteen ottamiselle ei ole, mutta käytännössä rokotteen suojateho on sitä heikompi mitä vanhempana sen ottaa. Tehokkain se on, kun se otetaan ennen altistumista virukselle, eli ennen seksielämän aloittamista.
Lisäksi jos elimistössäsi jo on niitä HP-viruksia, joita vastaan rokote antaisi suojaa, rokote ei enää ehdi tehota. Se ei myöskään poista jo tullutta tartuntaa.
Epäselvässä tilanteessa kysy neuvoa esimerkiksi omalta terveysasemalta.
HPV-infektio ja seksi
Olemme toistemme ensimmäiset seksikumppanit. Harrastimme seksiä monta kertaa. Voiko minulla nyt olla HPV?
Jos teillä kummallakaan ei ole ollut aiempia seksikumppaneita, ei teillä voi olla HP-virustakaan. Jotta viruksen voisi toiselle tartuttaa, on se pitänyt ensin saada itse joltakulta – virus ei ilmesty tyhjästä.
HP-virus voi tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä, suuseksissä sekä jos sukuelimiin kosketaan käsin tai seksivälineillä.
Minulla oli vuosia sitten HPV-infektio ja siihen liittyvä kohdunkaulan syövän esiaste. Se hoidettiin, ja Papa-näytteet ovat olleet kunnossa jo pitkään. Voinko ikinä harrastaa seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa, vai tartutanko aina kumppaniin viruksen?
Valitettavasti tartunnan mahdollisuus on olemassa, koska sinulla on ollut aiempia seksikontakteja ja olet jo kertaalleen saanut tartunnan. Siksi etenkin suhteen alussa on ehdottomasti syytä käyttää suojaa.
Jos suhde vakinaistuu, seksikumppanit eivät kummallakaan vaihdu ja olette käyneet seksitautitesteissä, voitte yhdessä sopien jättää kondomisuojan pois. Tällöin täytyy hoitaa raskauden ehkäisy kuntoon, mikäli ette halua perustaa perhettä.
Mikäli kumppaneita on useampia, suojaa on syytä käyttää jatkuvasti.
HPV-infektio suussa tai nielussa
Paranevatko myös suun ja nielun alueen HPV-infektiot nuorilla lähes aina itsestään, niin että ne eivät myöhemmin aiheuta syöpää?
Kyllä. Suun ja nielun alueen HPV-infektiot paranevat lähes aina itsestään samalla tavalla kuin sukuelinten alueella ilmenevät HPV-tartunnat.
Olen alle 15-vuotias ja minulla on HPV-infektio suussa. Voinko saada syövän?
Koska syövät kehittyvät hitaasti vuosien tai vuosikymmenten aikana, suusyöpä ei ole nuorella todennäköinen. Käy jatkossakin tutkimuksissa terveydenhuollosta saamiesi ohjeiden mukaisesti ja käänny heidän puoleensa, mikäli jokin asia askarruttaa. Lue myös vastaus 1. kysymykseen.
Jotta HPV-infektio voi aiheuttaa suun alueen syöpiä, täytyykö HPV-infektion olla suussa vai riittääkö, että HPV on pelkästään alapäässä?
Suun alueen syövät kehittyvät suuhun ja nieluun tulleen HPV infektion pitkäaikaisesta vaikutuksesta.
HP-virus voi päästä suuhun ja nieluun kaikessa seksissä, joka kohdistuu suuhun: esimerkiksi suuseksissä peniksen tai emättimen kautta, tai jos seksiväline on ensin esimerkiksi emättimessä ja sen jälkeen suussa. Sama HP-virus voi siis siirtyä sukuelimistä suuhun ja suusta sukuelimiin.
Perinnöllinen alttius
Isovanhemmalla oli kohdunkaulan syöpä. Onko minulla perinnöllinen alttius sairastua syöpään vai paraneeko minun HPV-infektioni todennäköisesti itsestään samoin kuin muilla?
Isovanhempasi on saanut oman tartuntansa aikoinaan, eikä sitä kannata liittää nykyelämääsi HP-viruksen saamisen altistavana tekijänä. Vaikka joissain selvityksissä on mainittu, että tämä voisi lisätä perinnöllistä riskiä altistua HP-virukselle, asiaa ei voi käytännössä mitenkään kontrolloida. HP-viruksen tarttuminen on niin yleistä muutenkin.
Isoja riskejä viruksen saamiselle on suojaamaton seksi, usein vaihtuvat seksikumppanit, muut seksitautitartunnat, kuten klamydia sekä tupakointi. Näiden kaikkien välttäminen on paras tapa ennaltaehkäistä tartuntaa omalla kohdalla.
Teksti Katarina Cygnel-Nuortie
Lisätietoa HPV:sta Fressiksen tietopankissa