HPV ja kohdunkaulan syöpä
Voiko kohdunkaulan syöpä syntyä ilman hpv infektiota? Ja kuinka todennäköistä olisi alle 15 vuotiaan saada se? Ja onko nuorilla hpv infektiot yleisiä?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Tämänhetkisen tiedon mukaan HPV-infektio eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama infektio on tärkein yksittäinen riskitekijä kohdunkaulan syövälle. Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä aiheuttaa syöpää. Näitä syöpää aiheuttavia virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. HPV-tarttuu yleensä seksissä, yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä.
HPV aiheuttaa ihon ja limakalvojen solumuutoksia, jotka pitkän ajan kuluessa voivat kehittyä pahanlaatuiseksi syöväksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Kohdunkaulalla on HPV-virukselle herkkä alue. Kohdunkaulan syövän lisäksi HPV voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää.
Onneksi valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen. Jopa 80 % ihmisistä saa HPV-infektion elämänsä aikana ja infektion alkuperää on vaikea jäljittää, koska se voi puhjeta vasta pidemmänkin ajan kuluttua tartunnasta. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. Erityisesti nuorilla on paljon HPV-infektioita ja HPV-infektiot yleistyvät selvästi seksielämän alettua. Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – paranevat kuitenkin lähes aina itsekseen. Nuorilla kohdunkaulan syöpä on siis hyvin harvinainen ja syövän saaminen alle 15-vuotiaana on erittäin, erittäin epätodennäköistä.
Kannattaa muistaa, että HPV:n aiheuttamia syöpiä voi myös ehkäistä. Tehokas tapa suojautua yleisimmin syöpää aiheuttavilta HPV-tyypeiltä on HPV-rokote. Rokote annetaan tällä hetkellä 11-12-vuotiaille tytöille, mutta mahdollisesti jatkossa myös pojille. Jos ei ole saanut rokotetta, sen saa myös ostettua apteekista reseptillä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25-30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti.
Mukavaa kevään jatkoa!