SeksiYleinen
Nimimerkki: Kysymys

HPV ja syövän kehittyminen

Hei!

Enkö siis voi saada kohdunkaulan syöpää, emättimen syöpää, ulkosynnyttimien syöpää tai muita hpv:n aiheuttamia syöpiä alapäähän, peppuun tai suuhun, jos olisin saanut hpv:n ennen jo monta vuotta, kun sain rokotuksen, eikö se haittaa että sain rokotuksen paaaaaaljon myöhemmin? Onko kaikkia hpv:n aiheuttamat syövät nuorilla silti harvinaisia? Paraneeko hpv silti itsestään vaikka mun elimistön puolustuskyky olisi vähän heikko? Paraneeko hpv silti itsestään vaikka se olisi ollut mulla, ja sitten se olisi mennyt piiloon ja tulisi joskus takaisin, paraneeko se silloinkin itsestään? Voiko mulle olla kehittymässä syöpä alapäähän, peppuun tai suuhun, onko mulla niissä paikoissa 10 vuoden päästä, kun olen 24 vuotta syöpä?

Hei ja kiitos kysymyksestä! Ihmisen papilloomavirus eli HPV on hyvin yleinen ja jopa 4/5 ihmisistä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana. HPV-tarttuu yleensä seksissä, yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä. HPV aiheuttaa ihon ja limakalvojen solumuutoksia. Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä aiheuttaa syöpää. Näitä syöpää aiheuttavia virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Kohdunkaulan syövän lisäksi HPV voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää, kuten jo tiesitkoin.

Onneksi valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. Erityisesti nuorilla on paljon HPV-infektioita ja HPV-infektiot yleistyvät selvästi seksielämän alettua. Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat lähes aina itsekseen ja nuorella iällä HPV:n aiheuttamat syövät ovat harvinaisia. Vaikka syövän kehittymiseen menee keskimäärin noin kymmenen vuotta, syövät ovat edelleenkin harvinaisia 24-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Kohdunkaulan syöpä esimerkiksi selvästi yleistyy 30-35 ikävuoden jälkeen.

On tosiaan myös mahdollista, että HPV-infektio voi jäädä elimistöön tavallaan piiloon ja puhjeta joskus myöhemmin uudestaan. Riippuu HPV:n tyypistä sekä muistakin tekijöistä, paraneeko tällainen infektio itsestään. Tiedetään, että esimerkiksi klamydia sekä tupakointi pitkittävät HPV-infektion paranemista. HPV-infektion paraneminen voi myös pitkittyä ja syövän esiasteiden kehittymisen riski kasvaa, jos elimistön puolustuskyky on heikentynyt. Tällöin kuitenkin on kyse vakavasta puolustuskykyyn vaikuttavasta sairaudesta kuten HIV:stä tai voimakkaammasta tietyn sairauden hoitoon käytetystä lääkityksestä. Usein siis elimistön puolustuskykyyn merkittävästi vaikuttava tekijä on tiedossa ja se osataan huomioida.

Hienoa, että olet ottanut HPV-rokotteen! HPV-rokote on tehokkain tapa suojautua HPV:n aiheuttamilta syöviltä. Rokote annetaan tällä hetkellä kouluterveydenhuollossa 11–12-vuotiaille tytöille ja tämän vuoden syksystä eteenpäin myös 5.–9. -luokkalaisille pojille. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan riittävän nuorena ja ennen seksielämän aloittamista. HPV-rokotteen teho siis laskee, jos on kerennyt saamaan HPV-tartunnan tai -tartuntoja ja lisäksi jos sen ottaa lähempänä aikuisikää. Rokotteesta voi kuitenkin olla hyötyä tästä huolimatta.

HPV:n aiheuttamia syöpiä voi myös ehkäistä muilla keinoin. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25–30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti oli saanut rokotetta tai ei.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?