Ruoka

Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”

Sisällöntuotannon ja markkinoinnin ammattilainen, vaikuttaja Jasmin Muurinen rakensi ruokasuhteensa uudelleen huomattuaan, että entinen ruokavalio ei sopinut hänelle. Jasmin kannustaa muitakin kuuntelemaan omaa kehoaan ja etsimään itselleen sopivan ruokavalion – yksittäisiä ruoka-aineita demonisoimatta.

Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”

Jasmin Muurisen lapsuudenkodissa ruualle ei aina annettu arvoa, ja pitkään Jasminin ruokatottumukset pysyivätkin melko epäterveellisinä. Vaikka Jasmin rakasti ruokaa, suhtautuminen syömiseen oli toisinaan välinpitämätöntä ja mieleen oli juurtunut ajatus siitä, että illalliseksi voi syödä vaikka pelkkää jäätelöä, jos siltä tuntuu.

Iän karttuessa Jasmin alkoi kuitenkin kuunnella omaa kehoaan, ja samalla kirkastui ajatus siitä, että omaa ruokasuhdetta täytyy muuttaa. Helppoa se ei ollut, vaan ajattelun muokkaaminen vaati tietoista työtä.

”Kehoni ei voinut aiemmin hyvin, mutta nyt ruokasuhteeni on aidosti tietoisempi ja sen myötä myös hyvinvointini on lisääntynyt. Olen tehnyt omia valintojani, jotka olen havainnut sopiviksi juuri minulle”, Jasmin kuvailee.

Stressi pois, kasviksia tilalle

Kahdeksan vuotta sitten Jasmin jätti lautaseltaan pois punaisen lihan ja kanan. Muuten kiellettyjä ruokia ei ole, joskin prosessoidun ruuan ja herkkujen osuus päivittäisessä ruokavaliossa on nykyään aiempaa pienempi.

”Olen luonut terveellisen syömisen pohjan, johon kuuluu paljon kasviksia ja terveellisiä vaihtoehtoja. En kuitenkaan näe mitään yksittäisiä ruokia väärinä, ja terveellisen pohjan kanssa on tuntunut luontevalta myös herkutella silloin kun tekee mieli, oli sitten tiistai tai lauantai.”

Jasmin pitääkin kiinni siitä, että joka päivä ja viikko tulee nautittua tarpeeksi kasviksia ja hedelmiä. Liiallista ruuasta stressaamista hän kuitenkin välttää, sillä stressi lisää pahoinvointia.

”Syömistä tulee arvostaa ja ruuasta saa nauttia. Haluan pyhittää sille aikaa ja tehdä valintoja, jotka saavat kehon ja mielen voimaan hyvin. Satunnaiset herkkuhetketkin kuuluvat ruokavalioon, eikä pulla vie vihannesten hyötyjä pois!” Jasmin muistuttaa.

Pienillä valinnoilla kohti uutta

Muille paremmasta ruokasuhteesta haaveileville Jasmin antaa muutamia vinkkejä. Hän vertaa sopivaa ruokavaliota musiikkimakuun: jokaisella on omansa. Jonkun muun laatima ruokavalio ei välttämättä sovi sinulle, sillä olemme kaikki erilaisia. Erilaiset ruokarajoitteet, eri kokoinen kulutus ja se, mistä arki muuten koostuu vaikuttavat kaikki siihen, millainen ruokavalio kullekin sopii.

”Joskus pitää myös haastaa kulttuurin ja perheen antamia normeja. Kenenkään ei tulisi syödä jotain sellaista, mikä ei itselle sovi, vaikka muut ympärillä tekisivät niin”, Jasmin muistuttaa.

Uudenlaiseen ruokavalioon ei kuitenkaan kannata siirtyä yhtäkkiä, vaan omia ruokailutottumuksia kannattaa parantaa hiljalleen, pala palalta. Aluksi ei välttämättä tarvitse edes jättää mitään pois, vaan lisätä ruokavalioon hyviä asioita muun ruuan rinnalle. Esimerkiksi leffaeväiksi voi edelleen ostaa tutut karkit ja sipsit, mutta niiden oheen voi ostaa vaikkapa kasvistikkuja.

”Lounaalla salaattipöydästä kannattaa opetella ottamaan hiukan kaikkea, vaikkei olisi niin ennen tehnyt. Kasviksia on myös helppo lisätä moniin tuttuihin ruokiin jo valmistuksen yhteydessä, eli sitäkin kannattaa kokeilla! Pienistä valinnoista se lähtee.”

Teksti Tytti Wallenius

Kuva Niklas Salonen

Katso myös

Kysymys
LiikeRuokaRytmiYleinen
Nimimerkki: Kunhan mietin
Ikä: Yli 18v
Ylipaino ja terveet elämäntavat Onko totta, että parin, kolmen kilon ylipaino ei vielä ole terveydelle erityisen haitallista, jos elämäntavat ovat muuten kunnossa?
Fressis

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Hienoa, että olet miettinyt terveyteen liittyviä asioita ja uskot elämäntapojen olevan hyvällä mallilla. Yleisesti voidaan sanoa, että lievän ylipainon aiheuttamat terveysriskit ovat hyvin vähäisiä. Etenkin, jos päivittäiset elintavat ovat pääsääntöisesti kunnossa, eivät riskit esimerkiksi korkean verenpaineen tai tyypin 2 diabeteksen syntyyn ole koholla. Päivittäisillä elintavoilla tarkoitan monipuolista ja säännöllistä ruokailua, riittävää unta ja lepoa, liikkumista ja arjen aktiivisuutta sekä päihteettömyyttä. Nämä arjessa toistuvat tottumukset luovat hyvän perustan terveyden ylläpitämiselle ja hyvälle ololle. Kannustankin jatkamaan sinulle hyvinvointia tuottavien rutiinien toteuttamista omassa arjessasi, ne kantavat pitkälle 😊

Hyvää syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Ruoka

Unohtuiko päivän tärkein ateria -aamupala?

Aamupalalla on tärkeä rooli keskittymiskyvyn, suoriutumisen ja nälänhallinnan kannalta ja sen toistuvasti väliin jättäminen voi vaikuttaa koko päivään ja omaan mielialaan päivän aikana.

Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: nakki
Ikä: 9-12v
Haittaako, jos juo limua? haittaako jos juon limua?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä 😊

Lyhyesti vastattuna ei, ei haittaa, jos juot limua. Tärkeää on kuitenkin se, kuinka paljon ja miten usein limua juot. Päivittäiseen arkikäyttöön ne eivät sovi, mutta silloin tällöin, erityisenä hetkenä limua voi ihan hyvin juoda.

Limut eli limsat sisältävät paljon sokeria (paitsi light-/zero-versiot) ja ovat happamia. Sokerista saa helposti energiaa eli tarpeen, ja toisaalta ei lainkaan terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai kuitua. Nestemäisenä “saatu” sokeri ei tuo samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin ruokana syöty vastaava energiamäärä, mikä voi johtaa siihen, että energiaa tulee helposti liikaa. Lisäksi limsojen happamuus, etenkin yhdistettynä sokeripitoisuuteen on huonoksi hammasterveydelle ja altistaa reikien kehittymiselle. Siksi olisikin parasta juoda limsoja ruokailun yhteydessä, silloin kun niitä satunnaisesti juo.

Vesi on paras janojuoma ja ruokajuomaksi kannattaa valita joko kasvipohjainen juoma (esim. kauramaito) tai rasvaton maito. Mehut ja limsat sopivat sitten erityisempiin tilanteisiin, kuten juhlajuomaksi tai vaikka viikonloppuiseen leffailtaan. Ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu myös terveyden kannalta huonompia valintoja, kunhan arkiruokailu koostuu enimmäkseen terveyden kannalta hyvistä vaihtoehdoista. Niistä voit lukea lisää Fressiksestä.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?