Korvasin nuuskan ulkoilulla, purkalla ja ruualla
Entinen jalkapalloilija ja nykyinen ultrajuoksija Juuso Simpanen, 26, ei voisi enää kuvitella käyttävänsä nuuskaa. Kun Juuso oli jalkapallouransa huipulla, nuuska oli kuitenkin osa päivittäistä arkea. ”Se oli vähän semmoista yhteisöllisyyttä kavereiden kanssa. Kovan treenin tai ruuan jälkeen käytettiin nuuskaa.” Juuso lopetti nuuskan käytön seitsemän vuoden jälkeen.
Entinen jalkapalloilija ja nykyinen ultrajuoksija Juuso Simpanen, 26, ei voisi enää kuvitella käyttävänsä nuuskaa. Kun Juuso oli jalkapallouransa huipulla, nuuska oli kuitenkin osa päivittäistä arkea.
”Se oli vähän semmoista yhteisöllisyyttä kavereiden kanssa. Kovan treenin tai ruuan jälkeen käytettiin nuuskaa”, Juuso muistelee.
”Mulla oli muutamia kavereita, jotka olivat aloittaneet käyttämään nuuskaa vähän aikaisemmin ja niiltä sain kokeiluun. Jäin siihen koukkuun oikeastaan aika heti. Olisinkohan mä ollut joku 15-vuotias.”
Juuso koki, että nuuskasta tuli hyvä fiilis ja että sen käyttö oli kaveripiirissä coolia. ”Kyllä mä oikeastaan heti tajusin, ettei oo mikään hyvä juttu käyttää sitä. Mutta kun monet kavereista käytti ja se oli futispiireissä tosi suosittua, niin tuli itsekin käytettyä.”
Terveellisyys motivoi lopettamaan
Nuuska kuului Juuson arkeen seitsemän vuoden ajan. Lopettamispäätös tuli samoihin aikoihin futiksen lopettamisen kanssa. Juuso lähti yksin reissuun Aasiaan, ja siinä samalla lopettaminen tuntui helpommalta.
”Mä rupesin muuttamaan ruokavaliota jo vähän aikaisemmin terveellisempään suuntaan. Siinä rupesi sitten miettimään muitakin juttuja, niin en mä sitten oikein halunnut enää käyttää mitään semmoista.” Juuso kertoo.
Myös silloinen tyttöystävä paheksui nuuskan käyttöä. ”Oli se vähän semmoinen kipinä, että alkoi miettimään sitä juttua, että kannattaako sitä välttämättä käyttääkään.”
Helppoa lopettaminen ei ollut. ”Kyllähän se on tosi koukuttavaa, onhan nuuskassa paljon nikotiinia.”
Purkkaa huuleen ja kävelylle luontoon
Juuso pyrki korvaamaan nuuskan käyttöä erilaisilla jutuilla, kuten syömällä enemmän ruokaa ja herkkujakin. Yksi toimivimpia keinoja Juusolle oli ulkoilu luonnossa. ”Jos alkoi tehdä nuuskaa mieli, niin yritti vaan tehdä muita juttuja, esimerkiksi lähteä kävelylle ulkoilmaan, niin lähti himot pois.”
Vaikeinta oli ehkä se, että nuuskasta oli vuosien varrella ehtinyt tulla jo niin vankka tapa. ”Esimerkiksi just ruokailun jälkeen ei ollut mitään mitä laittaa huuleen.” Tämän Juuso ratkaisi purkalla: purkka huulessa auttoi viemään pahimmat himot mennessään.
Myös tapaamiset nuuskaa käyttävien kavereiden kanssa olivat haastavia. Kieltäytyminen nuuskasta oli vaikeaa. Mutta Juuso piti päänsä, eikä repsahduksia tullut.
Apua lopettamiseen Juuso sai vanhemmiltaan ja kavereilta, jotka eivät käyttäneet nuuskaa. Läheisten tuki oli tärkeä voimavara.
Energisempi olo ilman nuuskaa
Nuuskan käytön lopettamisen jälkeen Juusolla on ollut energisempi olo ja energiaa riittää tasaisemmin koko päivän ajan. ”Vaikea sanoa, johtuiko se nuuskan lopettamisesta vai ruokavalion muutoksesta. Varmaan molemmat vaikuttivat siihen. Onhan se vapauttava fiilis, kun ei oo minkään päihteen orja.”
Muita Juuso suosittelee pysymään erossa nuuskassa. ”Ei sen käyttämisessä ole mitään järkeä. Mitään hyötyä siitä ei ainakaan ole, mutta haittaa on varmasti paljonkin pitkällä juoksulla. Eikä se hyvältäkään näytä, että on joku mälli huulessa.”
Nuuskan käyttäjille Juuson neuvo on, että vähentäminen kannattaa aloittaa pikku hiljaa. Kertaheitolla lopettaminenkin saattaa toimia joillekin, mutta Juuson mielestä useimmille parempi tapa on vähentää käyttöä hiljalleen.
Jos nuuskaa on ollut tapana käyttää jossain tietyssä tilanteessa, tilalle on hyvä koittaa keksiä muita rutiineita. ”Kyllä mä suosittelen, että kannattaa lähteä luontoon, varsinkin jos ei muuten tule hirveästi luonnossa liikuttua.”
Katso myös Juuson video:
Testaa nikotiiniriippuvuutesi:
Testi satunnaisesti tai vähän nuuskaavalle
Testi nuuskan säännölliselle käyttäjälle
Teksti: Taina Rouhiainen