Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Aivan varmuudella on vaikea näin näkemättä sanoa, että mistä ikenen kuoriutuminen johtuu. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että se liittyy nuuskaamiseen. Käyttökohtaan on saattanut alkaa muodostua ”norsunnahkamaista” muutosta. Ikenen kuoriutuminen voi myös johtua esimerkiksi väkevästä uudesta hammastahnasta. Suosittelenkin sinua lopettamaan nuuskan käytön ja tarkistamaan, oletko kenties alkanut käyttämään jotain hammastahnaa, joka voisi aiheuttaa ärsytystä.
Tukea nuuskan käytön lopettamiseen saat tarvittaessa Fressiksestä ja Hei lopeta -sivustolta. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen, jos kaipaat lisää tukea tai jokin asia mietityttää!
Hei! Kiitos viestistäsi!
Upea juttu että olet lopettanut nikotiinipussien ja nuuskan käytön! Se on ihan mahtava uutinen! Jos kaipaat tukea lopettamispäätöksessä pysymiseen, suosittelen tutustumaan Hei lopeta -sivuston sisältöihin.
Valitettavasti näkemättä sinua on vaikea arvioida mainitsemasi patin laatua. Ehdottaisin, että seurailet sitä muutaman viikon, josko kyseessä olisi juurikin mainitsemasi afta. Jos se ei häviä itsestään, neuvoisin hakeutumaan suun terveydenhuollon arvioon esimerkiksi oman alueesi terveysaseman kautta.
Ientulehdusta voit hoitaa kotikonstein pesemällä hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla sekä lankaamalla hammasvälit hammaslankaimella tai hammasväliharjalla kerran päivässä. Verenvuoto ikenistä loppuu usein puhdistusta tehostettaessa. Jos näin ei tapahdu, ota yhteyttä suun terveydenhuollon ammattilaiseen.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Tsemppiä lopettamispäätöksessä pysymiseen, pystyt siihen varmasti!
Moikka!
Jos nuuskaa menee silmään, suosittelen huuhtelemaan silmän juoksevalla vedellä. Näin olet varmaan tehnytkin. Nuuskassa on aineita, jotka voivat ärsyttää silmää, joten silmä voi olla tapahtuneen jälkeen hieman arka.
Viestistäsi ei käy tarkemmin ilmi tapahtunutta, mutta uskoisin että tilanne on kohdallasi varmaan jo helpottanut, kun tämän vastauksen saat. Jos silmässä tuntuu arkuutta/kipua tai muuta ikävää oireilua, suosittelen soittamaan vielä omalle terveysasemalle ja kysymään sieltä neuvoa.
Hei!
Kiitos Lellu kysymyksestäsi. Kerrot, että olet raskaana ja haluaisit päästä eroon nuuskan käytöstä. Nuuskan käytön lopettaminen onkin vastuullisesti ja hienosti ajateltu! Se on tärkeää paitsi sinun terveytesi myös sikiön terveyden ja muutenkin raskauden kannalta.
Nuuskan käytön lopettamiseen on tärkeä valmistautua ja saada siihen tukea. Sen tähden rohkaisenkin sinua ottamaan neuvolassa esille nuuskan käyttösi ja halusi lopettaa. He osaavat auttaa sinua tässäkin asiassa parhaiten, koska tuntevat sinut ja tilanteesi paremmin.
Tässä kuitenkin muutama vinkki käytön lopettamiseen, joita voit hyödyntää ennen kuin saat ajan neuvolaan.
- Sinun on hyvä kertoa tästä upeasta päätöksestäsi lopettaa myös jollekin luotetulle aikuiselle ja ystävällesi. He osaavat sitten tukea ja kannustaa sinua lopettamisessa ja auttavat sinua pysymään päätöksessäsi. Älä jää yksin tämän asian kanssa.
- On tärkeää myös miettiä syitä sille, miksi haluaa lopettaa ja mikä auttaisi pysymään tässä päätöksessä. Esimerkiksi lapsen terveys ja hyvinvointi ja sinun oma jaksamisesi voivat olla vahvoja syitä sinulle. Kirjoita ylös tavoitteesi ja muistuta itseäsi niistä säännöllisesti.
- On tärkeä miettiä tilanteita, tunteita ja ympäristöjä, joissa sinun yleensä tekee mieli käyttää nuuskaa ja varautua niihin etukäteen. Mieti siis valmiiksi, mitä muuta voisit tällaisessa tilanteessa tehdä. Voisitko esimerkiksi lähteä ulos kävelylle tai soittaa kaverille? Muista myös antaa itsellesi kiitosta hetkistä ja päivistä, kun et ole käyttänyt nuuskaa.
- Muista olla kärsivällinen ja armollinen itsellesi. Lopettaminen voi olla haastavaa, ja voi olla, että kohtaat takaiskuja matkan varrella. Jokainen päivä ilman nuuskaa on kuitenkin merkittävä teko teille molemmille. Älä jää yksin, vaan pyydä rohkeasti apua. Uskon, että pystyt siihen!
Kerrot iäksesi 13-15 -vuotta. Kysymyksesi herättää meissä huolen, koska olet alle 16-vuotias, ja kerrot olevasi raskaana. Alle 16-vuotias on suojaikärajan mukaan erityisen suojelun tarpeessa seksuaalisilta teoilta. Viestistäsi ei käy ilmi mitään muuta raskauteen liittyen, kuten sitä, millaisen tilanteen seurauksena olet tullut raskaaksi. Onko seksikumppanisi ollut kanssasi saman ikäinen vai sinua vanhempi? Rikoslain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Jos näin on ollut, rohkaisen sinua kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Riku ry:n chatiin, jonka löydät täältä.
Oletkohan käynyt raskaudesta jo neuvolassa? Terveysasemalle/neuvolaan on hyvä olla yhteydessä pian positiivisen raskaustestin tuloksen jälkeen, jotta saa ajoissa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa raskauteen liittyen. Entä tietääkö huoltajasi, tai jokin muu turvallinen aikuinen raskaudestasi? Jos asian jakaminen ei ole mahdollista huoltajien kanssa, asia on erittäin tärkeä ottaa puheeksi jonkun turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Älä siis jää tässä tilanteessa yksin.
Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua. Toivon myös, että sinulla on läheisiä ihmisiä ympärilläsi ja olet käynyt jo neuvolassa. Jos sinulla ilmenee mitään muuta kysyttävää asiaan liittyen, älä epäröi olla meihin yhteydessä uudestaan. ❤ Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Päihteet eivät kuulu urheiluun
Kaikki päihteet kuten tupakka- ja nikotiinituotteet tai alkoholi ovat haitallisia kaikille, varsinkin urheilijalle.
Hei,
Hieno juttu, että pohdit nuuskan käytön lopettamista!
Lopettamiseen voi olla monta tietä ja keinoa, jokaisella omanlainen. Kerron sinulle nyt prosessimaisen esimerkin siitä, millä tavalla voit kokeilla lopettamista.
Aloita tekemällä päätös lopettamisesta, ehkä olet niin jo tehnytkin, koska laitoit meille viestiä 😊 Päätöksen tekemisessä auttaa, kun pohdit niitä syitä, miksi haluat lopettaa käytön. Jos kaipaat motivointia ja hyviä perusteluja lopettamiselle, voit kokeilla pyöräyttää Hyvä syy -hyrrää ja poimia sieltä vinkkejä. Seuraavaksi voit sitten tehdä päätöksen päivästä, jolloin lopetat.
Lopettamispäätöksen tekemisen jälkeen alkaa valmistautuminen lopettamiseen. Aloita tutkimalla riippuvuuttasi testin avulla. Mikäli huomaat, että olet voimakkaasti riippuvainen nikotiinista ja lopettaminen on vaikeaa, voit keskustella asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitaja tai lääkäri osaa arvioida millaista tukea tarvitset lopettamiseen. On myös tärkeä pohtia valmiiksi tilanteita, joissa saatat retkahtaa käyttämään nuuskaa – miten aiot taistella nuuskanhimoa vastaan? Mitä mukavia asioita voisit tehdä nuuskaamisen sijaan? Voit esimerkiksi soittaa ystävällesi, lähteä ulos tai liikkumaan. Lataa puhelimeesi myös maksuton Erovirasto –sovellus, joka auttaa ja motivoi sinua lopettamisessa.
Lopettaminen vaatii uusien tapojen ja toimintamallien opettelemista, jotka korvaavat nuuskan käytön. Se vaatii siis myös sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä. Kun mielesi tekee nuuskaa, yritä kiinnittää huomiotasi muihin asioihin ja tehdä niitä asioita, joita olet ennalta pohtinut nuuskaamisen tilalle.
Nikotiinin vaikutukset alkavat vähitellen, muutaman päivän sisällä lopettamisesta hiipua. Tilalle tulee vieroitusoireita, kuten esimerkiksi ärtyisyyttä, levottomuutta, alakuloisuutta, unettomuutta, keskittymisvaikeuksia, nuuskanhimoa, ruokahalun lisääntymistä, hikoilua ja päänsärkyä. Myös nämä vieroitusoireet hälvenevät ja lopulta katoavat ajan kuluessa. Mikäli et pärjää vieroitusoireiden kanssa, ota jälleen yhteyttä terveydenhuoltoon, josta saat apua oireiden kanssa selviämiseen. Vieroitusoireista selviytymistä tukee, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti.
On myös hyvä kertoa lopettamisesta läheiselle ihmiselle, joka voi tukea sinua lopettamisessa. Nuuskan käytön lopettamiseen tarvitaan joskus useita yrityksiä. Jos sorrut käyttämään nuuskaa tai muita nikotiinituotteita, yritä lopettaa uudelleen. Muistuta itseäsi säännöllisesti siitä miksi haluat lopettaa. Kun jatkat nuuskatonta elämää, alat huomata sen positiivisia vaikutuksia, ja päätöksesi pysyä ilman, vahvistuu.
Kysyit vielä myös siitä, kuinka nopeasti nuuskan haitat parantuvat. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten melko pian sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Nämä muutokset ovat valitettavasti pysyviä. Minkälaisia muutoksia olet huomannut suussasi nuuskaamisen takia? Hammaslääkäri osaa arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamia haittoja suussa, joten jos esimerkiksi suusi terveys sinua huolettaa, kannattaa rohkeasti mennä vielä hammaslääkärin juttusille.
Tsemppiä matkaan lopettamisen polulla! Sitä päätöstä et tule katumaan! Voit lukea lisää nuuskan käytön lopettamisesta ja tukipalveluista täältä.
Hei,
Kiitos viestistäsi! Hyvä että otit yhteyttä.
Kerrot käyttäneesi ilmeisen paljon erilaisia tupakka- ja nikotiinituotteita, ja olet huolissasi valkoisista ja kipeistä läikistä suussasi. Valitettavasti näillä tiedoilla, ja näkemättä sinua, on vaikea arvioida tarkalleen, mistä läikät voisivat johtua. Ne voivat hyvin olla esimerkiksi haitattomia aftoja, tai sitten nikotiinituotteiden aiheuttamia limakalvomuutoksia. Koska voin asiaa vain arvuutella, suosittelen lämpimästi, että varaat ajan joko lääkäriin tai hammaslääkäriin, jotta asiaa voidaan selvittää tarkemmin ja saat siihen avun. Samalla kannattaa kertoa myös tuosta mainitsemastasi nuolemistilanteesta, jolloin lääkäri osaa arvioida asiaa myös mahdollisen seksitautitartunnan näkökulmasta. En valitettavasti ihan täysin ymmärtänyt viestistäsi tarkoititko nuolemisella suutelua vai esimerkiksi suuseksiä. Myös suuseksissä on käytettävä suuseksisuojaa tai kondomia, jotta siinä vältytään seksitautien tarttumiselta.
Käyttämiesi nikotiinituotteiden luettelo kuulostaa hurjalta! Huoleni liittyy erityisesti siihen, miten paljon nikotiinia mahdatkaan saada, kun käytössäsi on useampia tuotteita yhtäaikaisesti ja/tai limittäin. Nikotiini on haitallinen aine, josta voi saada jopa myrkytyksen, jos sitä saa liikaa. Koska kerrot käyttäväsi noin montaa erilaista nikotiinituotetta, kohdallasi nikotiinimyrkytyksen riski on todellinen. Sitä voi saada myrkyllisen määrän jo yhdestäkin tuotteesta. Myös nikotiiniriippuvuus voi kehittyä jo vähäisemmänkin käytön seurauksena, jolloin tuotteiden käyttö on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin.
Suun hygieniasta huolehtiminen on kohdallasi erityisen tärkeää, koska käytät nikotiinituotteita. Paras mitä voit itse tehdä haittojen ehkäisemiseksi, on puhdistaa hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja harjata hampaat hellästi mutta napakasti sähköharjalla ja fluoritahnalla. Tietenkin paras vaihtoehto suun terveytesi kannalta olisi lopettaa tuotteiden käyttö kokonaan.
Oletko miettinyt, voisitko lopettaa nikotiinituotteiden käytön? Tai millaista hyötyä lopettamisesta voisi sinulle olla? Tämän viestin perusteella se voisi ainakin säästää sinua tämän tyyppiseltä huolelta. Jos nikotiiniriippuvuus on jo ehtinyt muodostua, voi lopettaminen tuntua vaikealta. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, ja haluankin kannustaa sinua pohtimaan asiaa! Voit aloittaa pohdinnan esimerkiksi pyöräyttämällä Hyvä syy -hyrrää, jonka kautta voit löytää uusia syitä lopettaa. Voit halutessasi lukea lisää lopettamisesta Fressiksestä.
Mukavaa syksyä sinulle!
Hei!
Hyvä että olet katsonut huulen alle nuuskaamisen jälkeen. Valitettavasti on normaalia, että jo viikossa nuuska voi alkaa aiheuttaa limakalvon ja ikenen ärsytystä. Siihen kohdalle, jossa nuuskapussia suussa pitää, syntyy hiljalleen norsunnahkamainen muutos, joka voi joskus voi olla myös valkea. Myös ien voi alkaa vetäytymään siitä kohdasta jossa nuuskaa pidetään. Limakalvo yleensä palautuu mikäli nuuskaamisen lopettaa, mutta valitettavasti ikenen vetäytyminen jää pysyväksi vaurioksi. Suosittelemmekin olemaan nuuskaamatta, jotta vältyt tällaisilta ikäviltä muutoksilta suussasi. Nuuska sisältää myös paljon nikotiinia, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, jolloin nuuskaamista voi olla vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Siksi on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa lopetat nuuskaamisen, etkä käytä muitakaan tupakka- ja nikotiinituotteita.
Tupakkatuotteiden, kuten tupakan tai nuuskan käyttö, on tunnettu syövän riskitekijä, mutta syövän kehittyminen on usein hidas tapahtuma ja vaatii yleensä useiden vuosien tai vuosikymmenten tupakkatuotteiden käytön. Syövän kehittyminen on muutenkin monimutkainen tapahtumasarja, ja siihen vaikuttavat omien elintapojen lisäksi mm. ympäristö-, ja perintötekijät sekä sattuma. Sinun ei siis tarvitse olla vielä huolissasi siitä, että sinulle olisi tullut syöpää nuuskaamisen johdosta. On kuitenkin selvää, että jos et käytä tupakka- ja nikotiinituotteita, pienennät riskiäsi sairastua syöpään myöhemmin elämässäsi. Voit halutessasi lukea lisää syövästä Fressiksen tietopankista.
Jennysvoices: ”Tunnistatko tupakka- ja nikotiinituotteiden piilomainonnan?”
Youtube-videollaan Jenny Pitkänen, eli Jennysvoices kertoo, miten paljon ja erilaisissa tilanteissa tupakka- ja nikotiinituotteita valmistavat yritykset pyrkivät koukuttamaan nuoria tuotteisiinsa. Katso Youtube-video tai lue tekstivastine alta saadaksesi tietoa myös...Moi Shh,
Mietit voiko siitä tulla nikotiinimyrkytys, jos käyttää nuuskaa ja tupakkaa samaan aikaan.
Molemmat, tupakka ja nuuska, ovat terveydelle monilla tavoin todella haitallisia tuotteita, ja nikotiinimyrkytys on vain yksi mahdollisista haitoista. Kun käyttää useampaa nikotiinituotetta yhtä aikaa, myrkytyksen mahdollisuus tietysti kasvaa. Myrkytysoireita voi saada pienistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia.
Se, kuinka paljon nikotiinia eri tuotteista imeytyy verenkiertoon, riippuu monesta asiasta, esimerkiksi siitä kuinka paljon nikotiinia tuote sisältää (aina tätä ei ilmoiteta tuoteselosteessa), miten kauan tuotetta käytetään (nuuskaa pidetään huulessa tai savua keuhkoissa) ja miten usein tuotteita käytetään. Mitä vahvempia, mitä pidempään kerrallaan ja mitä tiheämmin tuotteita käytetään, sitä enemmän nikotiinia imeytyy kehoon.
Nikotiini on tosiaan vahva myrkky ja voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä ja vapinaa. Oletkohan kokenut tällaisia oireita? Lievät oireet menevät ohi yleensä itsekseen, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Vakavampia oireita voi myös esiintyä, esimerkiksi verenpaine voi laskea rajusti ja pulssi voi joko olla todella korkea tai matala. Toisilla tulee rytmihäiriöitä tai hengitysvaikeuksia. Mikäli kokee tällaisia oireita, on hakeuduttava nopeasti sairaalahoitoon tai soittaa hätänumeroon 112.
Nikotiini- ja tupakkatuotteet aiheuttavat tosiaan monia muitakin terveyshaittoja ja niiden sisältämä nikotiini pitää elimistöä jatkuvassa rasitustilassa. Nikotiini aiheuttaa vahvaa riippuvuutta, nostaa sykettä ja verenpainetta, supistaa verisuonia ja aiheuttaa riskin sairastua moniin sairauksiin. Nikotiini myös heikentää aivojen toimintaa ja voi haitata oppimista ja keskittymistä. Suosittelemme siis ehdottomasti lopettamaan nuuskan ja tupakan käytön. Tukea lopettamiseen voi saada esimerkiksi maksuttomasta Erovirasto -sovelluksesta. Mikäli motivaatio lopettaa on vielä hukassa, voit myös lukea artikkelin Kuusi syytä lopettaa nuuskaaminen tai pyöräyttää itsellesi syyn lopettaa Hyvä syy -hyrrästä.
Halutessasi voit lukea lisää nuuskasta ja nikotiinista Fressiksen tietopankista.
Kivaa kesää sinulle!