Kuinka tukea kaveria mielenterveyden haasteissa?
Moi! Miten suhtautua (omiin ajatuksiin) kaverin vakaviin mielenterveysongelmiin, joihin hän saa apua ja on hoidossa 24/7 ? Ja miten tukea ystävää? Itsellä suuri huoli kaverin selviämisestä yhteisten keskustelujen perusteella.
Moikka! Kiitos tärkeästä viestistäsi.
Pohdit viestissäsi, miten voisit tukea hoidon ja avun piirissä olevaa, mielenterveysongelmien kanssa painivaa kaveria. Vastuu kaverisi hoidosta on palveluilla, joiden piirissä hän on ja hänellä itsellään. Kaverin tilanne aiheuttaa varmasti huolta, mutta on tärkeä olla tarkkana, jotta huoli ei ala liiaksi painamaan sinua. Pidemmän päälle toisesta huolehtiminen voi viedä voimia ja aiheuttaa ahdistusta ja voimattomuutta. Pyri siis pitämään kiinni niistä asioista, jotka tuovat sinulle iloa ja hyvinvointia. Joskus voi tuntua vaikealta tai syylliseltäkin voida hyvin ja olla iloinen, kun ystävällä on paha olla. Sinulla on kuitenkin oikeus voida hyvin ja elää myös huolettomampaa elämää. Toisen tukeminen on myös helpompaa, jos omat voimat ovat riittävät ja niistä pitää kiinni. Jos itse uuvut, ei ystävänkään tukeminen onnistu.
Joskus hoidossa olevat ihmiset jättävät kertomatta asioitaan hoitotaholle ja avaavat niitä ennemmin kavereille. Tämä on ymmärrettävää, koska luottamusta palveluihin voi olla vaikea rakentaa. Kaverina voit kuitenkin välillä varmistella kaveriltasi, että onhan hän kertonut sinulle kertomiaan asioita myös hoitavalle taholle. Mikäli siellä ei ole kaikkea tietoa, ei toipuminenkaan välttämättä etene. Voit myös pyrkiä tekemään kaverisi kanssa sellaisia asioita, jotka saavat hänen ajatuksensa muualle hänen tilanteestaan. Voit myös kysyä suoraan, miten voisit olla parhaiten hänen tukenaan. Kaveruuden yksi tärkeimmistä, toipumista edistävistä asioista on se, että sinun seurassasi kaverisi ei tarvitse teeskennellä voivansa paremmin kuin hän oikeasti voi.
Muista, että sinulla on myös oikeus asettaa rajoja. Mikäli kaverisi tilanne tuntuu uuvuttavan liikaa, tai tapaamiset pyörivät vain hänen vointinsa ympärillä, on hyvä pysähtyä kuuntelemaan itseäsi. Läheisen ihmisen sairastuminen herättää aina monenlaisia tunteita. Omien rajojenkaan asettaminen ja ääneen sanominen ei ole helppoa. Yksin ajatusten kanssa ei kannata jäädä, vaan niitä on hyvä pohtia ja purkaa muiden kanssa. Hyvä taho pohdinnoille voi olla esim. Sekasin-chat, jossa voit nimettömästi jutella tilanteestasi aikuisten kanssa. Sinä ansaitset voida hyvin, joten pidä myös itsestäsi huolta!
Tsemppiä loppuvuoteen!