Liike

Liikkumisesta hyvää mieltä ja oloa

Miten liikunta vaikuttaa hyvinvointiimme? Se on kysymys, jota moni saattaa pohtia ja johon tässä artikkelissa on näkökulmia.

Liikkumisesta hyvää mieltä ja oloa

Liike on lääke koko kehon hyvinvointiin

Liikunta lisää huomattavasti koko kehon hyvinvointia, niin fyysistä kuin psyykkistä. Liikunnalla on suuri vaikutus tuki- ja liikuntaelimistöön, sillä se vahvistaa luita, niveliä ja lihaksia. Tämän lisäksi liikunnalla on suuri merkitys hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminnassa. Liikunta lisää kestävyyskuntoa sekä parantaa veren rasva-arvoja ja sokeritasapainoa, minkä vuoksi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin pienenee huomattavasti liikuntaa harrastaessa.

Liikunta auttaa unensaannissa

Liikkuminen helpottaa unensaantia ja parantaa unenlaatua. Kevyt liikkuminen pari tuntia ennen nukkumaanmenoa voi auttaa nukahtamisessa. Sen sijaan raskas liikunta ennen nukkumaanmenoa saattaa vaikuttaa uneen negatiivisesti. Säännöllinen liikunta on tärkeää vuorokausirytmin ylläpitämiseksi.

Mieli lepää kun liikkuu

Liikkuminen itselleen mukavalla tavalla tuottaa mielihyvää, jolloin se tukee samalla myös mielenterveyttä. Liikunnassa keho erittää endorfiinejä, jotka tunnetaan myös kehon luonnollisina mielihyvähormoneina. Säännöllinen liikunta edistää endorfiinien erittymistä aivoissamme ja siten tuo hyvänolon tunteen. Säännöllinen liikunta voi auttaa stressin hallitsemisessa sekä helpottaa ahdistus- ja masennusoireita. Liikunta voi tuoda onnistumisen tunteita, jolloin se voi lisätä myös itseluottamusta.

Miten löytää oma tapa liikkua?

Liikkumisen ei tarvitse olla aina urheilusuoritus, vaan liikkua kannattaa pitkin päivää. Esimerkiksi lyhyemmät matkat voi bussin tai auton sijaan kulkea kävellen tai pyöräillen tai valita portaat hissin sijaan.

Kuitenkin reilusti sykettä nostavaa sekä hengästyttävää liikuntaa suositellaan harrastettavan noin kolme kertaa viikossa. Tällainen liikkuminen kehittää kestävyyskuntoa.  Oma mieleinen tapa liikkua löytyy varmasti jokaiselle. Yksin liikunnasta nauttivalle kuntosali, uinti, lenkkeily tai pyöräily saattaisi olla mieluinen harrastus.  Jos yhdessä liikkuminen muiden kanssa kiinnostaa, saattaisi koripallo, jalkapallo, tanssi tai lentopallo olla sopivampi laji. Näiden edellä mainittujen harrastusten lisäksi on monia muita kiinnostavia harrastuksia, joita voi harrastaa joukkueessa tai yksin.

 

Artikkelin on kirjottanut Fressiksen kesätyöntekijä Sofia

Kuva: Pixabay

Katso myös

Artikkeli
AlkoholiLiikeYleinen

Miksi kannattaa valita alkoholittomuus urheilussa?

Alkoholittomuudella on paljon hyviä puolia kaikille nuorille, varsinkin niille, jotka tykkäävät liikkua tai urheilevat tavoitteellisesti

Kysymys
Liike
Nimimerkki: KetunTassuKukkanen
Ikä: Yli 18v
Miten voisin saada liikunnasta hauskaa? Mulla on ollut mielessäni yksi asia. Miten voisin saada liikunnasta hauskaa jos esimerkiksi siivoan tai teen käsitöitä(virkkaamista)?
Fressis

Moikka,

Onpas hyvä kysymys! En ole ihan varma ymmärsinkö kysymyksesi oikein. Oletan, että tarkoitat että pidät esimerkiksi siivoamisesta tai käsitöistä ja nyt mietit, miten saisit liikunnastakin hauskaa tai miten voisit yhdistellä näitä asioita. Kannattaa tosiaan muistaa, että kaikesta liikkumisesta on hyötyä, ja voit liikkua arjessakin monella tavalla siivouksen ja käsitöiden ohella. Siivous itsessään on myös hyvää arkiliikuntaa. Siivotahan voi vaikka musiikin tahdissa tai äänikirjaa tai podcasteja kuuntelemalla. Jos tästä tykkää niin joskus samaa voi kokeilla myös ulkoilmassa kävellen. Näin saa mukavia ja rentoja kävelyhetkiä arkeen.

Käsitöidenkin lomaan saa helposti liikettä, kun vähentää istumista ja pitää virkkauksesta taukoa. Voit ottaa vaikka tavoitteen, että aina tietyn rivimäärän virkkauksen jälkeen pidät tauon, nouset ylös, oikaiset selän, venyttelet ja liikut vähän. Voit tehdä esimerkiksi muutaman kyykyn, punnerruksen sekä vatsalihas- ja selkäliikkeen. Sitten voit jatkaa taas virkkausta. Jos virkkaus on sinulle todella mieluista, voi se toimia myös palkintona. Voit päättää tehdä ensin pienen kävelyn, jumpan tai venyttelyn, ja sitten saat rauhoittua virkkaamaan. Voisitko myös virkata jotain, mikä innostaisi liikkumaan? Vaikkapa nyt syksyä varten uudelle pipolle, kaulaliinalle tai heijastimelle olisi lenkillä käyttöä!

Kaiken kaikkiaan arkeen saa huomaamattakin lisää liikettä, kun vain päättää suosia esimerkiksi kävelyä tai pyöräilyä liikkumiseen ja valitsee rappuset hissin sijaan tai nousee välillä seisomaan sohvalta.

Joskus varsinaisen liikunnan ilon löytäminen voi olla haastavaa, mutta kun se onnistuu, siitä voi tulla tärkeä osa elämää.

Jos arkiliikunnan lisäksi on vaikea löytää intoa kunnon hikiliikunnalle tai lihaskunnon kehittämiselle niin kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan erilaisia lajeja. Näin voi löytää yllättävästikin jonkin mielenkiintoisen ja hauskan tavan liikkua. Voi myös auttaa, jos pyytää kaverin mukaan harrastamaan. Silloin voi samalla jutella ja liikunta hoituu vähän huomaamattakin. Usein auttaa myös se, että asettaa realistisia tavoitteita. Olisiko vaikkapa kolme liikuntahetkeä viikossa, tai kymmenen minuuttia päivässä sinulle sopiva tavoite? Voit pitää vaikka kirjaa, tai mitata liikkumista liikuntakellon tai sovelluksen avulla, jos se tuntuu sinusta itsellesi sopivalta ajatukselta.

Kun liikkuu, pysyy terveempänä ja saa hyvää mieltä. Jokainen askel on tärkeä mutta myös hengästymistä ja lihaksia tarvitaan. Näin pysyy virkkauspuikotkin paremmin kädessä, vielä vanhanakin. 💪 

 Ps. Viralliset liikkumisen suositukset kuuluvat näin:

-Unta tarpeeksi

-Taukoja istumiseen aina kun voi (muista tämä virkatessa)

-Kevyttä liikkumista aina kun mahdollista (esim. pyöräily tai kävely kouluun)

-Reipasta liikkumista 2h 30min viikossa (reipas siiivoaminen tai kävelylenkki)

TAI 1h 15min rasittavaa liikkumista (Sitä hikiliikuntaa esim. jonkin uuden harrastuksen myötä tai esim. vartti päivässä kotosalla)

-Lihaskuntoa tai tasapainoa 2x viikossa (tämäkin sujuu vaikkapa virkkauksen ohessa tauoilla)

Toivottavasti näissä vinkeissä oli jotain sellaista, johon voisit tarttua ja jota kokeilla!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeRuokaRytmiYleinen
Nimimerkki: Kunhan mietin
Ikä: Yli 18v
Ylipaino ja terveet elämäntavat Onko totta, että parin, kolmen kilon ylipaino ei vielä ole terveydelle erityisen haitallista, jos elämäntavat ovat muuten kunnossa?
Fressis

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Hienoa, että olet miettinyt terveyteen liittyviä asioita ja uskot elämäntapojen olevan hyvällä mallilla. Yleisesti voidaan sanoa, että lievän ylipainon aiheuttamat terveysriskit ovat hyvin vähäisiä. Etenkin, jos päivittäiset elintavat ovat pääsääntöisesti kunnossa, eivät riskit esimerkiksi korkean verenpaineen tai tyypin 2 diabeteksen syntyyn ole koholla. Päivittäisillä elintavoilla tarkoitan monipuolista ja säännöllistä ruokailua, riittävää unta ja lepoa, liikkumista ja arjen aktiivisuutta sekä päihteettömyyttä. Nämä arjessa toistuvat tottumukset luovat hyvän perustan terveyden ylläpitämiselle ja hyvälle ololle. Kannustankin jatkamaan sinulle hyvinvointia tuottavien rutiinien toteuttamista omassa arjessasi, ne kantavat pitkälle 😊

Hyvää syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?