Seksi
Nimimerkki: vähän_tyhmä

Mikä avuksi kun en halua käyttää ehkäisyä?

Moikka!
Mitä olisi viisainta tehdä, kun ei haluaisi laittaa ylimääräisiä hormooneita omaan kroppaan sivuvaikutusten pelossa ja aloittaa minipillereitä (joskus kokeiltu), muttei myöskään halua käyttää kortsua ”tuttujen ja turvallisten” kanssa seksiä harrastaessa? Perus e-pillereitä en uskalla kokeilla terveydellisistä syistä. Minipillereissä kuitenkin kammottaa se, että mitä jos ne vievät seksihalut pois tai muuten sekoittavat luonnollisen hormonitoiminnan haitallisella tavalla. Yksi syy joskus pillereiden lopettamiseen oli se, että tiputteluvuoto vain lisääntyi 3 kk kokeilijakson loppua kohden ja oli meilkein päivittäistä. Vieraitten ja yhden illal juttujen kanssa kortsun käyttö on ehdoton tautiriskin vuoksi, mutta joskus tulee harrastettua seksiä jonkun vanhan jutun kanssa ja silloin tuntuu turvallisemmalta jättää kortsu pois ihan sen takia, että ilman sitä seksi tuntuu sujuvan mutkattomammin. Ongelma siis lähinnä siinä, että koen kortsun keskeyttävän seksin ja jos haluan kesken kaiken antaa suuseksiä, kortsu pitäisi ottaa pois ja laittaa uusi tämän jälkeen. Yleensä olen uskaltanut jättää kortsun pois, jos olen 100% varma siitä, että olen jo ovuloinut, mutta seksiä ei voi aina ajoittaa vasta ovulaation jälkeen. Koska tuli hetki sitten otettua tyhmä riski, päätin, että nyt jotain pitäisi tehdä. Saa siis puhua järkeä, vaikka olen jo sen verran vanha, että tiiän ilman suojausta seksin harrastamisen olevan tyhmää, jos ei halua tulla raskaaksi tai saada sukupuolitautia. Minipillerit olisivat muutenkin hyvä ”back up”, jos kortsu hajoaa ja voisi turvallisemmin jättää sen pois tilanteissa, joissa seksitautiriski ei ole yhtä suuri kuin vieraiden kanssa seksiä harrastaessa.

Hei,

Kiitos hyvästä kysymyksestäsi! Mietit ehkäisyasioita omalla kohdallasi ja kerrotkin kokeilleesi joitakin vaihtoehtoja. Ymmärsin viestistäsi, että sinulla on seksiä vaihtelevasti sekä tuttujen, että tuntemattomampien ”yhden illan juttujen” kanssa. Yksiselitteisin vastaus tilanteeseesi on, että sinun tulee käyttää tuplaehkäisyä varmistaaksesi mahdollisimman tehokkaasti sen, että et tule raskaaksi, etkä saa seksitauteja.

Mikään raskaudenehkäisykeino ei ole 100%, eikä etenkään ns. ”varmat päivät”, eli laskemalla ne päivät, jolloin ei voisi olla ovulaatiota. Ovulaatio voi olla käynnissä myös odottamattomana ajankohtana. Raskauden ehkäisyyn ainoat keinot ovat kondomin lisäksi hormonaaliset ehkäisymenetelmät, joita on monia erilaisia. Kerroit, että et terveydellisistä syistä uskalla kokeilla yhdistelmäehkäisyä.

Minulla ei ole mahdollisuutta kysellä tässä palvelussa sinulta tilanteestasi enempää, joten en voi myöskään antaa tarkempia ohjeistuksia ehkäisyn suhteen. Olet kuitenkin kokeillut joitakin minipillereitä, jotka aiheuttivat tiputteluvuotoja. Yleensä 3 kk kokeilujakso on minimi, jotta näkisi tuotteen soveltuvuuden itselle, joten kokeilua kannattaa venyttää yli sen 3 kuukauden tai kokeilla toista vaihtoehtoa sen sijaan. Usein yhdistelmäehkäisypillerit ovat siedetympiä (vähemmän mm. tiputteluvuotoja) ja niillekin on vaihtoehtoja olemassa . Kerrot pelkääväsi hormonien mahdollisia haitallisia vaikutuksia. Kuulostaisi nyt sieltä, että sinun kannattaa mennä keskustelemaan ehkäisyasioista ja mm. peloistasi oman paikkakuntasi ehkäisyneuvolaan tai vastaavaan paikkaan, jossa on mahdollisuus keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa ehkäisyvaihtoehdoista. Tilanteessasi on todella tärkeää huolehtia säännöllisestä ja ”kunnollisesta” raskauden ehkäisystä.

Kuvaat nykyistä tapaasi toimia seksitilanteissa: käytät kondomia osan seksikumppaneista kanssa ja osan et. Sillä tavoin et pysty varmistamaan sitä, ettetkö saisi tai tartuttaisi muihin seksitauteja, sillä ei ole olemassa ns. ”turvallisia kumppaneita”, jos kumppanit ovat olleet seksikontaktissa myös muiden kanssa sinun lisäksesi. Kun seksikumppanit sinulla vaihtuvat joka tapauksessa, on hyvin mahdollista paitsi saada itse seksitauteja, niin lisäksi tartuttaa tauteja eteenpäin kumppaneillesi, joiden kanssa et käytä kumia. Osa taudeistahan voi olla oireettomia ja tarttua silti. Sinulla kuitenkin on myös vastuu siitä, ettet tartuta tauteja kumppaneillesi. Kondomi on ainut väline, jolla niitä voi estää tarttumasta.

Se, että koet kondomin keskeyttävän seksin, on ehkä enemmän ”tekninen asia”. Kondomin asettamisen voi ottaa osaksi seksiä tavalla, joka ei vähennä kiihottumista. Se, että kondomi pitää seksitavasta toiseen siirryttäessä vaihtaa, jos välillä annat suuseksiä, on samalla tavalla mahdollista ottaa mukaan osaksi seksiä niin ettei se keskeytä sitä. Vain mielikuvitus on tässää rajana 😊

Muistathan sen, että myös suuseksissä on käytettävä suojaa eli joko kondomia tai suuseksisuojaa, koska seksitaudit tarttuvat myös suuhun/nieluun. Seksitautien varalta voisit samalla mennä seksitautitesteihin, kun hakeudut ehkäisyneuvontaan. Olisi hyvä varmistaa tilanne nyt, ja jatkossa huolehtia ehkäisyasiat niin, että minimoit paitsi riskin saada itse seksitauti myös riskin että tartutat sitä eteenpäin.

Voit halutessasi käydä juttelemassa aiheesta vielä lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Siellä voit keskustella seksuaalineuvojan kanssa mm. seksin ja ehkäisyn yhteensovittamisesta siten, ettei kondomin käyttö tuntuisi keskeyttävän seksiä.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?