Seksi

Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?

Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.

Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?

Yleinen harhaluulo on, että seksitaudit voivat tarttua vain yhdynnässä, eikä suuseksissä sen vuoksi suojauduta. Todellisuudessa virukset ja bakteerit eivät välitä, minkä eritteen tai limakalvokosketuksen kautta ne siirtyvät ihmisestä toiseen. Seksitautien tarttumisen ehkäisemiseksi myös suuseksissä tulisikin käyttää suojaa: Kun suuseksiä annetaan penikselle, kondomi rullataan sen päälle tavalliseen tapaan. Annettaessa suuseksiä vulvalle tai peräaukolle käytetään suuseksisuojaa tai halkaistua kondomia.

Mikä on suuseksisuoja?

Pimpin tai peräaukon nuolemista varten on olemassa kaksi asiaan tarkoitettua suuseksisuojaa tai ns. nuolemissuojaa.

Ensimmäinen vaihtoehto on lateksista eli luonnonkumista valmistettu ohut suorakaiteen muotoinen liina, joka levitetään hyväiltävän alueen päälle. Sitä on saatavana eri makuisina ja ilman makua.

Toinen vaihtoehto on lenksuilla varustettu lateksiton suuseksisuoja. Se puetaan päälle alushousujen tapaan, jolloin se pysyy hyvin paikoillaan eri asennoissa. Kyseinen suuseksisuoja on valmistettu synteettisestä hartsista, joten se on täysin allergiavapaa. Lisäksi se on läpinäkyvä, erittäin ohut ja kestävä. Se myös johtaa hyvin ihon lämpöä.

Suuseksisuojien saatavuus on valitettavasti melko heikkoa. Niitä myydään erotiikkaliikkeissä, hyvin varustelluista apteekeissa ja nettikaupoissa. Suuseksisuojat ovat kalliimpia kuin kondomit: niiden hinta on noin 1,50–5 €/kpl.

Suuseksisuojat ovat kondomien tavoin kertakäyttöisiä. Käytön jälkeen ne tulee heittää sekajäteroskikseen.

Suuseksisuojat ovat isompia kuin halkaistut kondomit, minkä vuoksi ne suojaavat hieman paremmin ja niitä on helpompi käyttää.

Elmukelmua ei pidä käyttää suuseksissä suojautumiseen, koska se voi mennä helposti rikki. Lisäksi bakteerit ja virukset voivat päästä kulkeutumaan siitä limakalvoille.

Suuseksisuojan voi leikata itse kondomista

Aina kaupasta ostettavaa suuseksisuojaa ei ole saatavilla, kun sille olisi tarvetta. Onneksi suuseksisuojan saa askarreltua myös kondomista! Näin teet kondomista suuseksisuojan:

  1. Avaa kondomipakkaus. Älä rullaa kondomia vielä auki.
  2. Leikkaa saksilla kondomin päässä oleva huppu eli siemennestesäiliö pois.
  3. Leikkaa kondomi yhdeltä sivulta halki.
  4. Rullaa leikattu kondomi auki suorakaiteen muotoiseksi liinaksi.
  5. Levitä näin tehty suuseksisuoja hyväiltävän alueen (vulvan tai peräaukon) päälle.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Kesäkumi (@kesakumivirallinen) jakama julkaisu


Lopuksi vielä muutama vinkki suuseksissä suojautumiseen:

Jotkut kondomit saattavat maistua epämiellyttäviltä, joten kannattaa kokeilla erilaisia kondomeja tai käyttää makukondomeja.

Mikäli käytät lenksutonta suuseksisuojaa, suojan reunoista kannattaa pitää kiinni suuseksin aikana, jotta se ei pääse luiskahtamaan pois paikoiltaan.

Lenksuttoman suojan saa pysymään paremmin paikoillaan, kun hyväiltävän alueen päälle levittää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta ja asettaa vasta sitten suuseksisuojan. Sen sijaan hartsista valmistetun lenksullisen suuseksisuojan ja hyväiltävän alueen väliin ei kannata lisätä liukuvoidetta!

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: en kerro
Ikä: 16-18v
Eka yhdyntäkerta ja veri onks normaali et ekan kerran jälkeen tulee verta ja alavatsa on kipeenä
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestäsi!

On ihan normaalia, että ensimmäisen yhdynnän jälkeen voi tulla vähän verta ja tuntua kipua alavatsassa. Tämä voi johtua siitä, että emättimen limakalvo tai immenkalvo on venynyt tai hieman vaurioitunut. Joskus kipu voi johtua myös jännityksestä tai siitä, että keho ei ollut täysin rentoutunut ja valmis toimintaan. Nirhaumat paranevat yleensä nopeasti, ja liukuvoide voi auttaa ehkäisemään niitä jatkossa. Liukuvoiteesta voit lukea lisää täältä. 

Jos kipu tai vuoto on runsasta, jatkuu pitkään tai toistuu seuraavilla kerroilla, on hyvä varmistaa lääkärissä, ettei taustalla ole esimerkiksi tulehdusta tai muuta syytä. Jos seksiin liittyy kipua, sitä kannattaa aina kuunnella – seksi ei saisi sattua. Voit aina ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan tai tulla juttelemaan asiasta Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Chatin löydät täältä. 

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Juupv
Ikä: 13-15v
Murrosikä ja peniksen kasvu Kysymyksiä peniksen kasvuun liittyen.
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestäsi!

On ymmärrettävää ja tavallista, että oman murrosiän eteneminen ja kehon muutokset mietityttävät. Murrosiän fyysinen kehitys alkaa syntymässä pojaksi määritellyillä keskimäärin 9–13-vuoden iässä kivesten kasvulla. Peniksen kasvu alkaa noin vuoden myöhemmin. Peniksen kasvua jatkuu puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa.

Peniksen koko ja muoto ovat yksilöllisiä. Oman peniksen kasvuun ja kokoon ei voi vaikuttaa, mutta koon sijaan tärkeintä on, että penis toimii niin kuin kuuluu. Voit lukea peniksestä lisää täältä.

Jos huoli omasta kasvusta ja kehityksestä pohdituttaa, niin voit ottaa asian puheeksi uudelleen kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit tulla juttelemaan aiheesta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä tai ottaa yhteyttä Väestöliiton Poikien Puhelimeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Uimaan 13v
Kuukautiset ja uiminen Hei! Minulla olisi huomenna uintia koulussa, mutta minulla on kuukautiset. En halua käyttää tamponia tai kuukuppia. Voiko uimahalliin mennä siis ilman suojaa, sillä vuotoni...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi! Pahoittelut että saat vastauksen vasta nyt, kun sinulla on jo ollut koulussa uintia. Vastaamme kysymyksiin kahden viikon kuluessa siitä, kun olemme ne saaneet. Toivottavasti löysit tilanteeseesi jonkin hyvän ratkaisun ilman vastaustammekin.

Kuukautisten aikana voi kyllä mennä uimaan, mutta runsaimpina vuotopäivinä suositellaan käytettävän tamponia tai kuukuppia. Jos vuoto on selvästi vähentynyt ja on enemmänkin valkovuodon sekaista rusehtavaa vuotoa, tamponin käyttö ei ole tarpeen. Laitoitkin, ettet halua käyttää tamponia. En tiedä syitäsi sille, miksi et halua käyttää tamponia, mutta jos se liittyy esimerkiksi siihen, ettet ole aiemmin käyttänyt tamponia niin sen käyttöä voi hyvin harjoitella vastaavia tilanteita varten. Markkinoille on tullut myös menkkauikkareita. Oletko törmännyt sellaisiin? Uikkareissa vuoto imeytyy housujen haaraosaan, jonka vedenpitävä, antibakteerinen erikoismateriaali lukitsee vuodon sisäänsä. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, jos kuukautisten aikana haluaa uida. Monissa kouluissa uinnin voi jättää myös välistä, jos on kuukautiset. Mahdollisuutta tähän voi kysyä omalta liikunnanopettajalta.

Suurentunutta riskiä tulehduksille uidessa ei ole kuukautisten aikana verrattuna vuodottomiin päiviin. Uida voi siis milloin vain luottavaisin mielin. Tamponia käyttäessä siihen imeytyy hieman vettä. Uima-allasvedessä voi olla bakteereita, mikä tarkoittaa, että uiminen tamponin kanssa voi sisältää pienen tulehdusriskin. Riskit ovat kuitenkin niin pienet, että normaali peseytyminen ja tamponin vaihto uimisen jälkeen riittävät minimoimaan tulehdusriskiä.

Toivottavasti tästä viestistä oli sinulle apua vastaaviin tilanteisiin tulevaisuuden varalle!

Oliko vastauksesta hyötyä?