Aurinko

Mikirotta: “Te kysyitte – mä testaan”

Somevaikuttaja Mikirotta kertoo Youtube-videossaan auringon UV-säteilyltä suojautumisesta. Iho kannattaa suojata jo nuorena!

Somevaikuttaja Mikirotta kertoo My day -tyylisessä Youtube-videossaan auringon UV-säteilyltä suojautumisesta. Hän ottaa videollaan puheeksi Fressis.fi-sivuston artikkelin, josta löytyy tietoa UV-säteilyn vaikutuksista pidemmällä aikavälillä. Suojaamalla ihosi jo nuorena, vaikutat siis parhaiten oman ihosi tulevaisuuteen. Aurinkorasvassa suojakerroin tulee olla vähintään 30.

Mikirotan videolla käydään läpi useita käytännön vinkkejä UV-säteilyltä suojautumiseen. Perus UV-säteilyltä suojatumista ovat aurinkorasvan laittaminen, suojaavien vaatteiden käyttäminen ja suoran paahteen välttäminen varjon avulla. Tiesitkö näiden lisäksi, että kannattaa aina valita aurinkorasva, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä? Tai, että aurinkorasvaa tulisi laittaa kerralla noin oman kourallisen verran, että sitä on tarpeeksi? Lisäksi Mikirottakin muistuttaa, että on tärkeää lisätä aurinkorasvaa päivän mittaan. Tärkeää on myös tarkistaa aurinkorasvan päiväys, sillä aurinkorasvat yleensä säilyvät käyttökelpoisina noin vuoden ajan. Tämän jälkeen sen teho alkaa heikentyä.

Youtube videon loppupuolella Mikirotta käy läpi fressis.fi sivustolta löytyvää artikkelia, joka sisältää harhaluuloja auringosta. Oletko kuullut urbaanilegendan, että vaaleat vaatteet suojaavat ihoa parhaiten auringolta? Käy lukemassa artikkelista totuuksia ja katso Mikirotan video kokonaisuudessaan kuullaksesi ja nähdäksesi kaiken.

Teksti: Fressiksen kesätyöntekijä Shirin

Katso myös

Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Kirjava
Ikä: Yli 18v
Miksi ihooni on ilmestynyt enemmän pisamia? Minulla on ollut aina nenässä ja poskissa melko vaaleita pisamia, muttei ikinä missään muualla. Muutama viikko sitten huomasin, että käsivarsiini oli ilmestynyt sinne tänne...
Fressis

Hei “Kirjava”,

Kerroit viestissäsi,  että sinulla on aiemmin ollut pisamia lähinnä kasvojen alueella. Tänä kesänä pisamien määrä on merkittävästi lisääntynyt ja niitä näkyy nyt myös muualla kuin kasvoissa – vaikka et ole mielestäsi ollut aiempaa enempää auringossa.

Tavoitit juuri olennaisen asian: pisamat syntyvä ja toisaalta tummuvat auringon valon vaikutuksesta. Ne usein vaalentuvat talvella ja tummenevat sitten taas kesällä auringon vaikutuksesta.

Pisamat ovat pieniä, ylipigmentoituneita ihoalueita, jotka muodostuvat melaniinista. Syntyneet pisamat ovat tasaisia, ruskeita tai vaaleanruskeita. Pisamia esiintyy alueilla, missä iho altistuu auringolle. Mitä enemmän vietät aikaa auringossa, sitä enemmän syntyy melaniinia – ja sitä enemmän pisamia.

Perintötekijöillä on iso rooli pisamien synnyssä. Kukaan ei kuitenkaan synny pisamaisena, vaan niitä alkaa ilmaantumaan ihon altistuessa yhä enemmän (kesä kesältä) auringolle. Eli tässä mielessä aurinko vaikuttaa hieman eri tavalla eri vuosi, koska iho muistaa myös aiemmat altistukset.

Hyvää alkavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Paloin
Ikä: 13-15v
Kuinka vaarallista on palaa auringossa? Paloin auringossa, kun olin Allas sea poolissa uimassa tätini kanssa. Mun selkä on ihan punanen ja iho on kuoriutumassa. Onko tää vaarallista ja voinko...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

On hankala varmuudella arvioida, miten haitallista on, jos palaa kerran auringossa. Haitallisuus riippuu ihotyypistä ja siitä, miten vakavia auringon aiheuttamat polttamat ovat olleet. Kerroit, että ihosi on punainen ja alkanut kuoriutua. Tärkeää on nyt hoitaa sitä viilentämällä ja rasvaamalla. En kuitenkaan sinuna alkaisi pelätä tämän yhden kerran palamisen aiheuttaneen ihosyöpää, sillä syöpä ei synny hetkessä. Älä siis kuormita itseäsi liialla huolella ❤️

Auringon ultraviolettisäteily on kyllä ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Olennaista syövän kehittymiselle on ihon palamiset vuosien mittaan, ja paljonko UV-säteilyä ihminen on saanut elämänsä aikana. Toistuva palaminen lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Siispä ihon palaminen nuorena toistuvasti lisää ihosyövän riskiä myöhemmin elämässä, sillä jokaisesta palamisesta jää ihoon muistijälki. Siksi kannattaa välttää palamista tästä eteenpäin huolehtimalla UV-säteilyltä suojautumalla.

Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein. Voit lukea lisää aurinkovoiteen käyttämisestä ja auringolta suojautumisesta.

Muistathan, että myös auringosta nauttiminen on meille tärkeää. Oikein suojautumalla voimme nauttia auringosta ja saada siitä energiaa itsellemme. Tsemppiä palamisen jälkien hoitoon ja nautinnollista kesän jatkoa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Laikukasnainen
Ihomuutokset ja ihon suojaaminen auringolta Minulla on kaula-aukon kohdalla reilun sentin kokoinen epätasaisen muotoinen vaaleanpunainen laikku ihossa. Muuten ihoni on läpikuultavan valkoinen, lukuisten luomien, maksaläiskien, syntymämerkkien ja pisamien kera....
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot viestissäsi rintakehäsi iholla olevasta, noin sentin kokoisesta vaaleanpunaisesta laikusta. Havaitsit sen noin kuukausi sitten, eikä se ole rasvailusta huolimatta lähtenyt pois ja pohdit voiko se olla syövän alku.

On totta, että rintakehän iho altistuu helposti auringolle. Hienoa, että olet käyttänyt aurinkosuojavoidetta. Sinulla sen tärkeys korostuu erityisesti, koska kerrot, että ihosi on hyvin vaalea ja sinulla paljon pisamia ja luomia. On kuitenkin inhimillistä, että aurinkosuojaus joskus unohtuu, kuten sinullakin on käynyt. Vaikka iho palaisi auringossa, ei se kuitenkaan automaattisesti aiheuta ihosyöpää tai sen esiastetta.

Aurinkoaltistuksesta johtuvat ihosyövät vaativat vuosia kehittyäkseen ja sen vuoksi niitä ilmenee tyypillisesti keski-iän ylittäneillä henkilöillä, joten aurinkokeratoosin tai muun alkavan pahanlaatuisen ihomuutoksen mahdollisuutta ei kannata ensisijaisesti tässä kohden ajatella.

Heikompi ravitsemustila ei myöskään altista ihosyöville. Olisi kuitenkin tärkeää terveytesi ja hyvinvointisi kannalta, että huolehdit riittävistä ja monipuolisista aterioista päivittäin. Niiden koostamiseen voit poimia vinkkejä Fressiksen tietopankista.

Hyvä, että olet hoitanut ihoasi. Varsinkin talviaikaan iho vaatii usein enemmän kosteutusta. Jos ihollasi oleva laikku alkaa oireilemaan (esim. kutinaa, hilseilyä, haavautumista) hakeudu sitten lääkärin vastaanotolle esimerkiksi omalle terveysasemallesi.

Mukavaa tammikuun jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?