Kesä ei jatku ikuisesti – milloin auringolta pitäisi suojautua?
Auringolta suojautuminen ei ole vain paahteisten kesäpäivien tai lomamatkojen juttu. UV-indeksi kertoo nopeasti, milloin UV-säteily on voimakasta ja iho kaipaa suojaa.
UV-indeksi on helppo mittari sille, milloin UV-säteily on voimakasta. UV-säteilyn voimakkuuteen vaikuttavat etenkin kellonaika, vuodenaika, korkeus merenpinnasta ja sijainti maapallolla. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä nopeammin iho palaa. Kannattaa myös muistaa, että iho voi kärähtää muulloinkin kuin kesällä.
Kuvassa olevan taulukon tekstivastine:
UV-indeksi 0–2: säteilyn voimakkuus heikko
UV-indeksi 3–5: säteilyn voimakkuus kohtalainen
UV-indeksi 6–7: säteily voimakasta
UV-indeksi 8–10: säteily hyvin voimakasta
UV-indeksi yli 11: säteily äärimmäisen voimakasta
Vinkki: Voit tarkistaa päivän UV-indeksin Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Kun se on kolme tai korkeampi, iho tarvitsee suojaa. Tiesitkö, että kesällä raja ylittyy Suomessa yleensä joka päivä? Katso tästä parhaat keinot auringolta suojautumiseen.
Lämpötila pakkasella tai pilviä taivaalla – #suniho tarvitsee silti aurinkosuojaa
Vaikka UV-indeksi on korkeimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä, iho voi palaa myös talvella tai pilvisellä ilmalla. UV-säteily on voimakkainta keskipäivällä, kun aurinko paistaa korkealta. Säteilystä osa läpäisee myös ohuen pilvikerroksen. Ympäristökin vaikuttaa säteilyn voimakkuuteen: vesi, hiekka ja lumi heijastavat auringon säteitä ja siten voimistavat UV-säteilyaltistusta. Rannalla, vesillä ja hangilla ihosi kiittää, kun suojaat sen kunnolla.
Muista ainakin nämä:
Suojaa iho, kun UV-indeksi on kolme tai korkeampi. Mitä korkeampi UV-indeksi, sitä enemmän suojaa ihosi tarvitsee.
Mitä korkeammalta aurinko paistaa, sitä voimakkaampaa UV-säteily on. Hakeudu siis keskipäivän paahteella varjoon.
Iho voi palaa puolipilviselläkin ilmalla.
Hiekkarannalla, veden läheisyydessä ja hangilla UV-säteily voimistuu – muista siis aurinkosuoja keväthangilla, vesillä ja rannalla.
Auringossa makoillessa iho saa isomman annoksen UV-säteilyä kuin liikkuessa. Ihosi kiittää, kun et grillaa sitä auringossa.
Etelän lomakohteissa UV-säteily on voimakkaampaa kuin Suomessa. Myös vuoristossa UV-säteily on voimakkaampaa kuin merenpinnan tasolla. Nappaa siis lomamatkoille mukaan korkean suojakertoimen aurinkovoide ja muista varjo, vaate ja aurinkolasit.
Solariumin UV-säteily on paljon auringon säteilyä voimakkaampaa ja siten erittäin haitallista. Solariumin käyttöä kannattaa välttää.