Ruoka
Nimimerkki: Ruokatauko

Mitä tarkoittaa ohje syödä rauhassa/hotkimatta?

Mitä tarkoittaa ohje ”syö rauhassa/hotkimatta/hitaasti”? Mikä idea sen taustalla on ja mikä aika lasketaan tarpeeksi hitaaksi? Yleensä minkä tahansa aterian syömiseen menee minulla 3-5 minuuttia, paikasta ja tilanteesta riippumatta. Näin on ollut pienestä asti. Koen sen olevan ihan leppoisan rento tahti, ehdin pureskella ja nauttia mauista&ruuan ulkonäöstä ym. Yritin vähän aikaa sitten koemielessä tahallani pitkittää prosessia, sain venytettyä syöntiaikaani miltei kymmeneen minuuttiin liikuttamalla kättä ja leukoja kuin hidastetussa filmissä ja käyttämällä taaperokokoisia ikivanhoja aterimia. Tuntui ihan kuin olisin ollut jossain naurettavassa komediaklipissä, julkisesti en kyllä rohkenisi tehdä tuota. Ja se oli erittäin epämiellyttävää: lihakset väsyivät kun piti jännittää etten liikuttaisi niitä automaattisesti, ruoka oli inhottavaa kun valtaosa siitä jäähtyi pilalle, enkä saanut keskityttyä makuihin enkä nättiin annokseen kun piti koko ajan tahdonvoimalla hillitä kehoani. Tavallaan koko ruokailunautinto meni. Eikö ole ihan sama syödä nautiskellen ja rennosti noin 5 minuuttia ja sen jälkeen lukea tovi mieluisaa tietokirjaa/romaania jotta ”ruokailutauosta” tulee tarpeeksi pitkä? Koulun ruokatunneilla minulla+ muutamalla muulla erakkoluonteisella oli tapana tehdä tuota, pitkin lähes autioita käytäviä näkyi meitä lukutoukkia mahdollisimman kaukana toisistamme, muiden hengaillessa ruokalassa tai auloissa juoruamassa/räplämässä kännyköitä. Se oli todella mukavaa, samaahan voisi tehdä kotonakin?

Moi!

Kiitos kysymyksestä. Rauhassa syömisen ohjeen taustalla on juuri luettelemiasi asioista, eli ruokailusta nauttiminen, maisteleminen ja kunnolla pureskeleminen. Lisäksi usein ruokailulla on merkitys sosiaalisena tapahtumana, taukona kesken koulu- tai työpäivän, jolloin mahdollisesti voi jättää opiskeluun liittyvät asiat sivuun ja jutella niitä näitä.

Ohjeeseen liittyy kuitenkin myös tärkeä fysiologinen merkitys. Kun syömme, ruoansulatuselimistömme viestittää aivoille, että nyt saadaan energiaa, ja aivot tulkitsevat tämän nälkätunteen väistymisenä ja kylläisyyden tunteen lisääntymisenä. Kun ruokaa laitetaan suuhun ja aletaan pureskella, erittyy syljen mukana hormoneja, jotka kulkeutuvat verenkierron mukana aivoihin viestien energiansaannista. Myös mahalaukusta erittyy vastaavia hormoneja: hormonituotanto mahassa käynnistyy, kun ruoka saapuu mahalaukkuun ja sen seinämät venyvät eli vatsa täyttyy. Hormonien välityksellä aivot saavat tietoa siitä, että nälkä on tyydytetty ja olemme kylläisiä.

Hormonien tuotanto ja viestin kulkeutuminen aivoihin asti vie kuitenkin oman aikansa, ja mikäli syö kovin nopeasti, aivot eivät ehdi viestittää takaisin, että nyt on kylläinen olo, ruokailu voidaan lopettaa. Tällöin riskinä voi olla se, että syökin paljon enemmän kuin tarvitsisi sen hetkisen nälkätilan perusteella ja saattaa tulla paha olo tai ähky. Sen sijaan, kun syö rauhallisella tahdilla, niin aivot pysyvät mukana kehon tuntemusten tulkitsemisessa ja ruoka-annos on helpompi suhteuttaa oikean kokoiseksi.

Mitään tarkkaa aikaa sille, miten pitkään ruokailun tulee kestää, on kyllä mahdoton sanoa, koska annoskoko ja ruoan koostumus vaikuttavat siihen paljon. Mutta tärkeintä on, että pureskelee rauhassa ja laittaa kerralla sopivan kokoisia haarukallisia/lusikallisia suuhun 🙂

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Mukavaa joulua!

Oliko vastauksesta hyötyä?