Mitä teen, kun kaveri tarjoaa hatseja?
Kaverit saattavat houkutella käyttämään vapea tai muita nikotiinituotteita, ja painostuksen vuoksi siitä voi olla vaikea kieltäytyä. Kannattaa kuitenkin rohkeasti sanoa ei ja pysyä omassa päätöksessä. Jalkapalloilijat Akseli Puukko ja Markus Halsti kertovat, mikä heitä on auttanut kieltäytymään nikotiinituotteista.


Kieltäytymistä ei tarvitse perustella
Kun kaveri tarjoaa hatseja, ei niistä ole välttämättä helppo kieltäytyä, vaikka haluaisikin. Itsestä voi tuntua, ettei osaa perustella syytä kieltäytymiselle tai löydä siihen sanoja. Kieltäytymiseen ei kuitenkaan tarvita mitään sen kummempaa syytä. Sen tulisi riittää, kun sanoo että ei halua käyttää.
Jos päätöstään kieltäytyä haluaa kuitenkin perustella, voi kertoa, ettei halua haitata omien aivojen ja kehon kehitystä, johon nikotiinituotteiden käyttö vaikuttaa hyvin negatiivisella tavalla. Jos urheilee, voi päätöstään perustella sillä, että nikotiinituotteiden käytöstä on pelkkää haittaa omassa lajissa kehittymiselle ja menestymiselle. Tähän myös jalkapalloilija Markus Halsti kannustaa:
”Jos joku tarjoaa, niin kannattaa miettiä faktoja esim. mitä hyötyä käytöstä on vaikka urheilussa: ei mitään. Monella voi olla unelmana pelata huipulla, jolloin nikotiinituotteiden käyttö voi itseasiassa haitata sen unelman toteutumista.”
Halsti kertoo, että on itse kokenut kieltäytymisen helppona siksi, että on tiennyt, ettei nikotiinituotteiden käyttö auttaisi häntä millään tavalla urheilussa. Se auttoi sanomaan ”ei kiitos”.
Tee omat päätöksesi ja näytä esimerkkiä
Jokaisella on oikeus tehdä omat valintansa nikotiinituotteiden käytön suhteen. Nikotiinituotteista kieltäytymistä helpottaa, kun miettii, mikä on itselle tärkeää elämässä. Toiselle terveys voi olla sellainen arvo, jonka vuoksi nikotiinituotteita ei halua käyttää, ja toiselle esimerkiksi urheilussa kehittyminen. Kun omat valinnat perustuvat itselle tärkeisiin asioihin, on helpompi myös pitää päätöksistään kiinni. Vaikka jokin kerta tässä epäonnistuisikin, voi aina yrittää seuraavassa tilanteessa uudestaan!
Myös jalkapalloilija Akseli Puukko rohkaisee pitämään omista arvoista ja päätöksistään kiinni, eikä sortumaan paineen alla:
”Vaikka saattaa tuntua siltä, että olis pakko [käyttää], pidä oma pääsi ja tee omat ratkaisut!”
Omalla kieltäytymisellä voi näyttää myös hyvää mallia. Yhden henkilön kieltäytyminen saattaa parhaassa tapauksessa olla rohkaiseva esimerkki muille, ja kannustaa nikotiinituotteita käyttävää kaveria lopettamaan. Kaverit ja muu lähipiiri ovatkin parhaimmassa tapauksessa iso voimavara ja tuki sellaiselle, joka haluaisi lopettaa nikotiinituotteiden käytön.
Hyvä kaveri ei painosta
Hyvä kaveri ei pakota toista tekemään asioita, joita tämä ei halua tehdä. Pakottaminen ei siis ole missään tilanteessa hyväksyttävää. On hyvä myös miettiä, että mikäli kaveri pakottaa käyttämään nikotiinituotteita, niin onko hän oikeastaan sellainen kaveri, jonka haluaa pitää lähellään? Kaverit saavat tietysti ilmaista mielipiteensä, mutta eivät voi käskeä tai pakottaa.
Akseli Puukko muistuttaa, ettei nikotiinituotteista kieltäytymisen pitäisi vaikuttaa hyviin kaverisuhteisiin:
”Ei määritä sua mitenkään ihmisenä, jos et ota kun kaverit tarjoaa.”
Markus Halsti on huomannut, että etenkin joukkueurheilussa ryhmäpaine on valtava, jos ympärillä olevat käyttävät nikotiinituotteita. Hänelle on monesti tullut vastaan tilanteita, joissa hänelle on tarjottu nikotiinituotteita.
”Vanhat tutut kuitenkin tiesi, etten käytä, eikä siten tarjonneet.”
Onkin hyvä olla omille kavereilleen sen suhteen suora, ettei halua käyttää nikotiinituotteita. Näin he eivät niitä ehkä myöskään jatkossa tarjoa.
Tutustu myös:
Fressiksen tietopankkiin: Nikotiinituotteet
Testaa tietosi vapesta -tietotestiin
Mitä tiedät nikotiinista -tietotestiin
Kuva: Markus Kareinen