Mitä tehdä, jos kokee olevansa valmis seksiin, mutta ei ole kumppania?
Moikka! Mitä tehdä kun koen olevan valmis seksiin, mutta ei ole jätkää. Sekä pelottaa mitä vanhemmat sanoo jos harrastaisin seksiä. Olen siis 14/2006
Kiitos kysymyksestäsi!
On hyvin tavallista, että iässäsi seksiasiat toisen kanssa alkavat kiinnostaa. Mahdollisesti itsetyydytys ja oma keho ja siitä nauttiminen alkaa olla tuttua, ja erilaiset hyviltä tuntuvat mielikuvat seksistä toisen kanssa alkavat tuntua todennäköisemmiltä toteuttaa oikeasti. Kerrot kokevasi olevasi valmis seksiin toisen kanssa, mutta et tiedä, miten saisi kumppanin. Jokainen nuori kehittyy omaan tahtiin myös seksuaalisesti ja kokemus siitä, milloin on valmis seksiin, on jokaisella yksilöllinen. Se mistä sen tietää, on mielenkiintoinen kysymys. Se edellyttää, että keho ja mieli mieli ovat siihen valmiita molemmilla siihen osallistuvilla osapuolilla. Myöskin se, että millaista seksiä aiotaan tehdä, vaikuttaa siihen, onko siihen valmis vai ei.
Esimerkiksi yhdyntäseksi edellyttää sitä, että kehon rakenteet (pojilla penis ja tytöillä emätin) ovat siihen fyysisesti valmiita. Kehon valmiuden ohella myös mielen tulee olla valmis. Hyväilyseksi, eli seksi ilman yhdyntää ei edellytä erityisesti kehon valmiutta, mutta juuri mielen valmiutta. Molempien seksiin osallistuvien on koettava yhtäaikaisesti olevansa valmiita ja haluavansa kokea koskettelua, hyväilyä ja kiihottumista toisen kanssa. Sen voi tietää mm. siitä, että tilanne ei pelota tai epäilytä ja siihen ei liity painostuksen tunnetta. Jännittäminen on tavallista seksissä toisen kanssa, mutta jos tilanne jännittää ”liikaa”, ei siihen pidä lähteä. Molempien suostumus on siis tärkeää ja siitä pitää molemmilla olla varmuus. Seksistä puhuminen toisen/kumppanin kanssa onkin tärkeää, jotta voidaan varmistaa molempien kokemus tilanteesta.
Toinen asia on sitten se, mistä saada kumppani. Monesti ensimmäisen seksikokemukset koetaan henkilöiden kanssa, joita kohtaan koetaan molemmin puoleista vetoa tai ihastumista. Tällaisia henkilöitä löytyy usein niistä ympäristöistä, joissa viettää aikaa. Koulusta, harrastuksista tai vapaa-ajan ympäristöistä. Monesti ihmiset, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita tai kokemuksia, koetaan kiinnostavina. Voisit miettiä, millä tavalla sinä voisit kohdata kiinnostavia ihmisiä, joiden kanssa voisit lähteä tutustumaan. Voihan toki olla, että tällaisia kiinnostavia henkilöitä, joihin koet vetoa tai ihastumista, onkin jo lähipiirissäsi. Voit lähestyä tällaista ihmistä omalla tavallasi, kun se tuntuu hyvältä. On se sitten livetilanteessa tai esim. somessa. Se, että missä vaiheessa tilanne voisi edetä seksiin, on jälleen eri asia. Sen ei tulisi olla toiseen tutustumisen syy – mieluummin se kiinnostus ja ihastumisen tunne. Tilanteet etenevät sitten omalla painollaan, sen mukaan miten valmiiksi kumpikin itsensä kokee.
Kolmantena asiana vielä se, että pelkäät mitä vanhemmat sanovat, mikäli saavat tietää sinun harrastavan seksiä. Seksin harrastaminen tai tekeminen yksin, eli itsetyydytys on sallittua ihan kaikille. Seksielämäsi ei kuulu vanhemmillesi, eikä heidän tarvitse siitä tietääkään. Seksitilanteen tulee kuitenkin perustua molempien osapuolten suostumukseen, eikä siihen saa liittyvä painostusta. Lain näkökulmasta on myös hyvä huomioida tilanteet, joissa esimerkiksi toinen osapuoli on selkeästi toista vanhempi. Lain tarkoituksena on suojata lapsia ja nuoria kokemuksilta, joihin he eivät ole valmiita. Puhutaan suojaikärajasta. Se tarkoittaa, että 16 vuotta täyttänyt ei saa tehdä seksuaalisia tekoja alle 16- vuotiaan kanssa. Tämä laki ei kuitenkaan rajoita nuorten tasavertaisia suhteita tai estä tekemästä seksuaalisia tekoja yhdessä, mikäli tilanteessa on molempien suostumus. Lisätietoa suojaikärajasta voit lukea täältä.
Vanhemmat voivat siis olla ihan syystäkin huolissaan, jos saavat tietää alaikäisen lapsensa harrastaneen seksiä. Se liittyy juuri siihen huoleen, että oletko varmasti fyysisesti ja henkisesti siihen valmis ja onhan kumppanisi luotettava, eikä tilanteeseen liity esimerkiksi painostamista. Keskustelu vanhempien kanssa voi olla vähän haastavaa, mutta kannattavaa. Voit koittaa puhua siitä esimerkiksi tuosta suojaikärajan näkökulmasta ja siitä, että osaat pitää puolesi, tiedät mitä haluat ja osaat myös kieltäytyä tilanteesta, jota et halua. Myös se, että huolehdit raskauden ja seksitautien ehkäisystä, on osa valmiuttasi seksiin ja siitä puhuminen voi myös helpottaa vanhempiesi huolta. Sinun kannattaakin viimeistään nyt selvittää ehkäisymahdollisuudet ja huolehtia se jo hyvissä ajoin kuntoon.
Tässä alla vielä muutama linkki Hyvä Kysymys-palveluun, jossa voit tutustua lisää aiheeseen:
–Milloin voi alkaa harrastaa seksiä?
–Miten voisi löytää kumppanin?
–Voiko vanhempien kanssa puhua seksistä?
–Mitä ehkäisystä pitäisi tietää?