Mitä tehdä kun esinahka ei liiku kunnolla erektiossa?
Täytän juuri 15 ja veikkaisin että mulla ois ongelma esinahan kaa kun vedän esinahkaa taakse päin se menee ja ilman erektiota saan sen kokonaa taakse oon saanu pari kertaa päin mutta erektiossa en saa kokonaa vedettyä miten voisin harjoittaa sitä erektion kanssa ja murrosikäki on alkanu aikoja sitten
Moikka Help,
kiitos viestistäsi ja tosi hyvä, että selvität tätä asiaa. Tämä on asia, jota miettivät monet nuoret Fressiksessä.
Aiemmin kireältä tuntunut tai huonosti liikkuva esinahka muuttuu usein murrosiässä, peniksen kasvun myötä, paremmin liikkuvaksi ja liikuteltavaksi. Esinahkan olisi hyvä liikkua sen verran, että saat päivittäin pestyä peniksen huolellisesti myös sen alta. Penis on hyvä pestä päivittäin lämpimällä vedellä, ilman saippuaa. Voit lukea esinahasta lisää Väestöliiton artikkelista ”Mikä on esinahka?”.
Esinahka voi olla kireä aiheuttamatta muuta ongelmaa. Silloin asialle ei tarvitse tehdä mitään. Jos esinahan kireyteen liittyy muitakin oireita, kuten kipua, punoitusta ja arkuutta terskassa, tai jos se estää itsetyydytyksen, muun seksin, tai huolelliset pesut, on siihen syytä hakea apua lääkärin vastaanotolta. Lääkäri pystyy arvioimaan esinahan tilannetta ja antamaan tarvittavia hoito-ohjeita tarkempien tietojen valossa.
Joskus esinahka voi liikkua terskan päällä paremmin, jos sitä liikuttaessa käyttää apuna perus- tai liukuvoidetta. Esinahkaa voi myös koittaa varovasti itse venytellä esimerkiksi suihkussa. Siitä voit lukea lisää täältä. Väkisin tai väkivalloin esinahkaa ei tulisi kuitenkaan koskaan vetää taaksepäin, sillä esinahka voi jäädä myös jumiin terskan taakse. Se puolestaan voi estää verenkierron peniksessä.
Kerroit täyttäväsi pian 15-vuotta. Olet siis ehkä 8. luokalla? Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että sinulla on vielä kevään aikana tulossa kahdeksannen luokan lääkärintarkastus koulussa? Se on hyvä mahdollisuus ottaa tämä asia puheeksi lääkärin kanssa. Jos lääkärintarkastus on mennyt jo, voit tarvittaessa varata ajan lääkärin vastaanotolle omalle terveysasemalle. Voit lukea lisää lääkäriajan varaamisesta Väestöliiton artikkelista, ”Miten pääsee lääkäriin?”.
Toivottavasti vastauksestani on apua sinulle. Jos haluat jutella aiheesta lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin tai Poikien Puhelimeen.
Hyvää kevään jatkoa sinulle!