Seksi

Mitä tehtiin Kesäkumi -kampanjassa vuonna 2024?

Vuoden 2024 kampanjassa edistettiin nuorten seksuaaliterveyttä perinteisin Kesäkumi -keinoin, eli Kesäkumi -biisin, festari- ja sometoiminnan kautta hyvin tuloksin. Tänä kesänä lanseerattiin uusi "Järjestä oma Kesäkumi -kiska" toiminnallinen ohjeistus, sekä kokeiltiin myös aivan uutta konseptia #pesojoonaksen kanssa yhteistyössä.

Mitä tehtiin Kesäkumi -kampanjassa vuonna 2024?

Vuoden 2024 kampanjan pääviestinä oli, että Turvallinen seksi kuuluu kaikille – ekasta kerrasta lähtien”.

”Tähän pääviestiin päädyttiin, koska Kouluterveyskyselyn mukaan yläkouluikäisten ehkäisyn käyttö viimeisimmässä yhdynnässä on vähentynyt ja kampanjassa haluttiin korostaa erityisesti tälle nuorimmalle kohderyhmälle, seksiä harkitseville ja sitä aloittaville, että ehkäisystä tulee huolehtia ihan aina – ekasta kerrasta lähtien”, painottaa kampanjan projektipäällikkö Tuulia Råmark.

Vuoden 2024 kesäkumibiisin LÄHELLÄ esitti Tuuli. “Lähellä kertoo siitä tunteesta, kun sulla on hyvä ja turvallinen fiilis toisen ihmisen kanssa. Biisi on tehty pilke silmäkulmassa, ja toivon, että positiivisen ja tärkeän viestin lisäksi tää myös tanssittaa ja tuo hyvää fiilistä”, TUULI kertoi Ylen tiedotteessa. Tuuli tavoitti hyvin haluttua kohderyhmää. Esimerkiksi Spotifyssä ja Tuulin omien kanavien kautta biisiä kuunneltiin kampanja-aikana n. 2,2 miljoonaa kertaa ja sen lisäksi musiikkivideota toistettiin eri kanavilla vajaa 40t kertaa.

Kampanjoinnin keskeiset toimintamuodot biisin ja sen esittäjän lisäksi ovat sosiaalisen median sisällöt, sekä Kesäkumi -kiska. Someen tuotettiin monipuolista sisältöä, kuten tietoiskuja, reelsejä, kyselyjä, artisti- ja festari- ja Q&A -postauksia kampanjan omiin kanaviin (IG ja TikTok). Lisäksi tehtiin viestintäyhteistyötä HivPointin, Väestöliiton ja Nuorten Exitin kanssa. Kampanja-aikana TikTok osoittautui aktiivisimmaksi kanavaksi, ja siellä sisältöjä katsottiin 41 230 kertaa sekä livelähetyksiä seurasi yhteensä noin 3000 katsojaa.

Kesäkumi -kiska jalkatui YleXPop-, Provinssi-, Ruisrock-, Ilosaari- ja Qstock -festareille. Kiskalla vapaaehtoiset antoivat seksuaaliterveysohjausta mm. teettämällä Naimamaisteritestiä ja Kondomiajokorttia, jotka läpäisemällä nuoret saivat oman Kesäkumin. Vapaaehtoisten voimin pyöritetty kiska sai kävijöiltään kiitosta. Sen palautekyselystä selvisi, että käynnin myötä turvaseksitaidot ovat vahvistuneet jopa 63-76% kondomin käyttämisestä, suuseksissä suojautumisesta ja/tai seksitautitesteihin tarvittaessa hakeutumisesta.

Kiskalla kävijän kommentti: ”Mahtavan avoin, rento ja helposti lähestyttävä suhtautuminen kaikkeen seksiin liittyvään!”

Uutena osana kampanjaa testattiin uutta kaksiosaista ”Kysy seksistä – Dear Peso vastaa!”​ – konseptia.  #pesojoonas oli paikan päällä Ruisrockissa antamassa Pop-up-seksuaalineuvontaa ja lisäksi tarjottiin mahdollisuutta kysyä Q&A-kysymysboksin kautta Instagramissa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen. Joonas vastasi kysymyksiin stooreissa ja vastaukset jaettiin myös Kesäkumin tilillä.​ Konsepti oli pilotti, joka osoittautui todella kannattavaksi ja kiinnostavaksi ideaksi. #pesojoonaksen kanavien kautta tavoitettiin n. 25t katsojaa.

Kesän aikana kesäkumeja on jo jaettu nuorille kymmeniä tuhansia ja niitä jaetaan edelleen Syöpäjärjestöjen ja SPR:n alueellisten toimijoiden kautta ympäri Suomea. Näiden lisäksi Sotilaskotiliitto toimittaa kesäkumit kaikille varusmies – ja siviilipalvelukseen astuville.

Vinkki:

Järjestä oma toiminnallinen seksuaaliterveys -aiheinen piste ja tilaa kesäkumeja jaettavaksi nuorille. Klikkaa ohjeet täältä: Näin järjestät oman Kesäkumikiskan – Fressis

”Kampanjaa on toteutettu Sosiaali-ja terveysministeriön avustuksella vuodesta 1995 lähtien tuloksekkaasti, ja se on saavuttanut tunnetun ja vaikuttavan aseman nuorten seksuaaliterveyden edistämisen kampanjana. Ensi vuonna on kampanjan 3o. juhlavuosi, ja on toivottavaa, että kampanja saa mahdollisuuden toimintaansa jatkossakin”, toteaa Råmark.

 

Kesäkumi-kampanjaa pääset seuraamaan somessa @kesakumivirallinen
TikTok | Instagram | Facebook

Lisätietoa kampanjasa voi kysyä osoitteesta kesakumi@cancer.fi

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä YleXSyöpäjärjestötSuomen Punainen Risti ja Sotilaskotiliitto.

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Evina
Voiko menkkojen alkamiseen vaikuttaa itse? Voiko menkkojen alkamista siirtää ite .mulla on ollut valkovuoto keväästä asti . En vielä.lähi aikoina haluaisi menkkojen alkamista koska mul on esim uinnissa kisa...
Fressis

Hei Evina! Kiitos kysymyksestä!

Osalla valkovuoto kestää joitakin kuukausia, ja osalla jopa pari vuotta, ennen menkkojen alkamista. Omilla teoilla ei voi valitettavasti vaikuttaa menkkojen alkamiseen, vaan ne alkavat kullakin juuri silloin kun keho on siihen valmis. Ymmärrän, että toivoisit menkkojen alkavan vasta kisakauden päätyttyä, mutta mikäli menkat alkaisivatkin lähiaikoina, niin tamponin tai kuukupin kanssa uintikin onnistuu. Kuukautissuojien käyttö vaatii aina vähän harjoittelua, mutta käyttöön kyllä tottuu nopeasti. 😊 Älä siis suotta jännitä menkkojen alkamista ❤

Kuukautisia on niiden alettua mahdollista siirtää myös hieman eteenpäin keltarauhashormonivalmisteiden avulla, mutta tällaisesta tarvitsee aina keskustella lääkärin kanssa. Eli kun ja jos asia on joskus ajankohtainen esimerkiksi joidenkin toisten kisojen vuoksi, voi lääkäriltä kysyä asiasta.

Toivottavasti pystyt nauttimaan kisakaudesta etkä liikaa murehdi menkkojen alkamista. Ja mikäli ajatus tuntuu hyvältä, voit myös rohkeasti kysyä kavereilta, miten he ovat yhdistäneet kisakauden ja menkat tai ovatko he miettineet samaa, mikäli menkat eivät ole vielä alkaneet. Meillä kaikilla on lopulta aika samanlaisia pohdintoja ja mietteitä ja usein auttaa, kun jakaa niitä toisten kanssa. Jos aihe on kovasti mielen päälläsi, haluan rohkaista sinua juttelemaan siitä vielä myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten äitisi kanssa.

Ihanaa syksyn jatkoa sinulle sinne!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Sukupuolitaudin mahdollisuus?
Ikä: Yli 18v
Seksitaudin tarttuminen tamponista Vaihdoin tamponia unisex-vessassa. Juuri kun olin ottanut suojakääreen pois, tamponi tipahti WC:n lattialle muoviasettimen kanssa. Nostin sen nopeasti ylös ja huuhtelin vedellä ja asetin...
Fressis

Moikka,

Voit olla huoletta, sillä on käytännössä mahdotonta, että tilanteessa olisi voinut tarttua jokin seksitauti. Seksitaudin tarttuminen vaatii tartuttavan eritteen (siemennesteen, miehen esiliukasteen, emätineritteen tai veren) päätymisen genitaalialueen limakalvoille, eikä näin ole tilanteessa varmastikaan tapahtunut. Lisätietoa seksitautien tarttumisesta voit lukea täältä.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En kerro
Ikä: 13-15v
Milloin kuukautiset alkavat? Moi! Oon 13v ja mietin että millon mulla alkaa kuukautiset kun tiedän että ne alkaa 10-16 vuotiaana yleensä, mutta silti mietityttää kun kaikilla kavereilla...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tosi moni miettii omaa murrosikää ja sen aikataulua ja hyvä niin, se on tärkeä asia. Nyt on kuitenkin niin, että kavereihin vertaaminen on tässä asiassa turhaa. Murrosiän aikatauluun vaikuttavat monet asiat ja näiden tekijöiden yhdistelmä on hyvin yksilöllinen. Esimerkiksi sinun henkilökohtainen ravitsemus ja perimäsi ovat oleellisia tekijöitä.

Oletko kysynyt äidiltäsi, milloin hänellä alkoivat kuukautiset? Tai milloin isälläsi oli kasvupyrähdys? Olivatko he enemmän niin sanotusti ”myöhäisiä kypsyjiä” vai ”aikaisia kypsyjiä”? Jos vanhemmat ovat kypsyneet/ tulleet murrosikään ikäluokkansa viimeisinä, on hyvinkin mahdollista, että sinullakin murrosikä on enemmän myöhään kuin aikaisin verrattuna muihin ikätovereihin. Se on täysin ok! 😊

Kuukautiset alkavat tavallisesti 10 – 16 ikävuoden välillä. Kaikista murrosiän merkeistä (rintojen kasvu, karvoitus, pituuspyrähdys) on kuukautisten alkaminen usein viimeinen. Kirjoitat, että muita merkkejä on jo. Tämän määritelmän mukaan kehityksesi ja kypsymisesi vaikuttaa olevan ihan hyvässä aikataulussa ja täysin normaali. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16. ikävuoteen mennessä, on hyvä palata asiaan uudelleen ja mennä juttelemaan aiheesta kouluterveydenhoitajan kanssa. Siihen asti voit vain odotella rauhassa ja pitää huolta itsestäsi liikkumalla, syömällä ja nukkumalla riittävästi. 😊

Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?