Mieli
Nimimerkki: y
Ikä: 13-15v

Mitä viiltelyarville voi tehdä?

minulla on kädessä yksi syvä viiltely arpi. se on ollut kädessä jo kauan ja se on punainen ja pullottaa ylös ihosta. arpi on todella arka ja välillä siihen pistää sisäisesti. mitä voin tehdä asialle?

Hei!

Viiltelyarpien paraneminen on yksilöllistä ja riippuu esimerkiksi haavan koosta, muodosta ja paikasta. Arpiin liittyy aina tulehdusriski ja mitä syvempi haava on ollut, sitä tärkeämpää on huolehtia sen turvallisesta paranemisesta. Arkuus ja punoitus ovat tyypillisiä uuden arven kohdalla, mutta pidempään kestäessään, tai vanhemman arven kohdalla kyseessä voi olla haavan tulehtuminen. Nyt olisikin tärkeää, että käyt näyttämässä arpea esimerkiksi koulun terveydenhoitajalla, jotta saat haavan hoitoon oikeat ohjeet ja välineet. Omin konstein tilanne voi pahentua ja haavaa näkemättä on näin viestillä mahdotonta antaa tarkempia hoito-ohjeita.

Kertominen voi tuntua vaikealta, mutta takaan että et ole ensimmäinen viiltelyhaavainen nuori, jonka terveydenhoitaja on kohdannut. Terveydenhoitaja kysyy todennäköisesti sinulta syitä viiltelyyn, tai miten nyt voit ja toivon että kerrot hänelle rehellisesti olostasi. Viiltelyä ei tarvitse hävetä! Se on tuntunut mahdollisesti siinä hetkessä keinolta hallita pahaa oloa. Nyt olet toivottavasti löytänyt parempia keinoja. Jos kaipaat rohkaisua kertomiseen, käy juttelemassa nimettömänä esimerkiksi Sekasin-chatissa. Voit kirjoittaa sinne tämän saman viestin, kun kirjoitit tänne ja keskustella nimettömänä aikuisen kanssa tilanteesta lisää.

Toivottavasti löydät riittävästi rohkeutta kertoa, jotta haava pääsee paranemaan ja saat tarvittaessa samalla muutakin tukea tilanteeseesi. Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?