Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 16-18v

Miten saa laitettua tamponin, jossa ei ole asetinta?

Moi. Mulla on ollu kuukautiset jo yli kaks vuotta mutta en oo kertaakaan osannu laittaa tampoonia. Oon yrittänyt, mutta se sattuu joka kerta ja se ei vaan mee sinne. Olisko mitään vinkkejä miten saan laitettua semmosen tampoonin missä ei oo sitä asetinta? Mulla on uintia koulussa ens kuussa ja nyt rupes pelottaa et menkat on sillon ja en osaa ees käyttää tampoonia vieläkään, meillä ei voi skipata uintia myöskään joten pakko mennä.

Moikka,

Kiitos yhteydenotostasi!

Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.

Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.

Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.

Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?