Mieli

Nettikiusaaminen: 5 tapaa selvittää tilanne

Jos joudut kiusaamisen, haukkumisen tai muun ikävän käytöksen kohteeksi somessa, älä jää murehtimaan asioita yksin. Apua ja tukea on saatavilla, ja ongelmiin kannattaa puuttua.

Nettikiusaaminen: 5 tapaa selvittää tilanne

1 Tunnista nettikiusaaminen

Kiusaaminen voi ilmetä monenlaisena ikävänä toimintana. Se on toistuvaa loukkaamista, haukkumista ja ulkopuolelle jättämistä. Sitä ovat perättömien juorujen levittäminen, salakuvaaminen, pilkkaavat kommentit toisen päivityksiin tai vaikka Whatsapp-ryhmän ulkopuolelle jättämiset. Nettikiusaaminen voi jatkua kasvokkain – ja päinvastoin. Myös hiljainen hyväksyminen esimerkiksi keskusteluryhmässä on yksi kiusaamisen muoto: muut eivät puutu, vaikka yksi kiusaa toista.

Luota omiin tunteisiisi: jos se tuntuu pahalta, siinä on jotain väärää.

2 Erota vitsi ja pilkka

Huumori on vaikea laji, mutta sen ei pitäisi satuttaa. Jos jokin kommentti tai kuva on loukannut sinua, se ei ole enää huumoria vaan ikävää käytöstä. Kaveruus ei anna valtuuksia vitsailla ihan mitä vaan. Itsekin on hyvä miettiä, että miltä oma vitsi tai hauskasti muokattu kuva saattaa tuntua toisesta.

Jos olet epävarma, loukkaako sisältö toista, jätä se julkaisematta.

3 Keskustele yksityisviestillä

Puolustautumisen sijaan kannattaa yrittää keskustella sen henkilön kanssa, joka on laittanut someen loukkaavan kommentin tai esimerkiksi kuvan. Kysy esimerkiksi yksityisviestillä, että ”miksi teit noin, ei kuule tuntunut kivalta”. Takaisinhaukkuminen saattaa lisätä sitä kiusaavaa ja ahdistavaa keskustelua julkisesti. Tilanne jää vellomaan eikä ratkea. Takaisinhaukkumalla loukkaat myös itse toista, ja asioita selviteltäessä on vaikea tietää, mistä kaikki alkoi.

Tilanne voi kuitenkin olla niin lamaannuttava, että ei pysty itse kohtaamaan pilkkaajaa edes yksityisviestillä. Silloin on hyvä pyytää apua muilta (katso kohdat 4 ja 5).

4 Ota yhteys ylläpitäjään

Jos asia ei etene keskustellen tai tarvitset apua asian selvittämiseen, ota yhteyttä some-kanavan ylläpitäjään: hän on olemassa ongelmatilanteita varten. Ylläpitäjä löytyy kolmesta lisätietopallosta kohdasta ”ilmianna”. Raportoi ylläpitäjälle loukkaavasta sisällöstä, koska hän pystyy poistamaan postauksia. Ota kuvakaappaus loukkaavasta materiaalista ja talleta viestin lähettäjän nimi tai nimimerkki. Koska somessa toimitaan usein nimimerkillä, et välttämättä tiedä kiusaajan henkilöllisyyttä, mutta ylläpitäjä saa sen selville. Loukkaava sisältö ei ole sallittua, joten ylläpitäjän velvollisuus on puuttua.

Myös Some-turvaan voi ilmoittaa loukkaavasta sisällöstä, ja sieltä saa jopa oikeudellista apua. Someturva on hyvä taho etenkin, jos loukkaava sisältö on päässyt leviämään eri kanaviin.

5 Jaa asia muiden kanssa

Kerro tapahtuneesta kavereille, vanhemmille tai opettajalle. Voit myös soittaa MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111). Pääasia on, että et jää yksin inhottavan asian kanssa, vaan jaat sen jonkun kanssa.

Jos vain mahdollista, tee kivoja asioita, joista nautit, ja yritä saada inhottava tilanne pois mielestä edes hetkeksi. Somessa on onneksi paljon hyvääkin, vaikka joukkoon mahtuu myös ikäviä tyyppejä.

 

Juttuun haastateltiin Mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järveä MLL:n nuorisotiimissä.

 

Teksti Susanna Cygnel

Katso myös

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: En tiiiää
Ikä: 13-15v
Voiko murrosikäinen laihduttaa? Moi! Oon 13v tyttö ja haluisin tietää et onko ok jos murrosikänen laihduttaa? Oon noin 151-152cm ja painan 51kg :((. En oo mitenkään lihava...
Fressis

Moi!

Kiitos viestistäsi, tosi hyvä kun olit meihin yhteydessä. Mietit onko ok, jos murrosiässä oleva normaalipainoinen nuori alkaa laihduttaa. Vastaukseni tähän on selkeä; en suosittele laihduttamista. Murrosikä on ajanjakso, jolloin keho ja mieli käy läpi monia muutoksia, jotka voivat tuntua hämmentäviltä. Erityisesti tytöillä murrosikään liittyy myös rasvakudoksen määrän lisääntyminen. Keho muuttuu tytöstä naiseksi, mikä johtuu hormonitoiminnan muutoksista. On tärkeä muistaa, että jokaisen keho on erilainen ja kasvaa omaan tahtiinsa. Mielen muutoksilla tarkoitan sitä, että moni nuori pohtii tuossa iässä omaa kehoaan ja saattaa vertailla itseään muihin. Tämä vertailu puolestaan johtuu aivojen kehityksestä ja on siis osa murrosiän kehitystä.

Kerrot havainnostasi, että pituuskasvusi on ehkä hidastunut. On hyvin mahdollista, että murrosikään liittyvä pituuskasvupyrähdys eli nopean kasvun vaihe on sinulla vähitellen jo tasaantumassa. Se on täysin normaalia. Jos pituuskasvun eteneminen mietityttää sinua, voit halutessasi käydä kouluterkkarilla mittaamassa pituutesi. Heillä on usein vastaanotto ilman ajanvarausta. Terveydenhoitajan kanssa voi myös jutella tasapainoisista ruokailutottumuksista. Yleisesti ajatellaan, että herkut ovat sopivissa määrin osa tasapainoista ruokailua, eikä niistä ole syytä kokonaan luopua. Terveydenhoidon ammattilaisen antama ohjaus auttaa varmistamaan, että saat esimerkiksi vastustuskykysi, jaksamisesi ja luustosi kehityksen kannalta riittävästi ravitsevaa ja monipuolista ruokaa.

Laihduttamisen sijaan kannustan sinua keskittymään hyvää oloa ja jaksamista ylläpitäviin asioihin. Ehkä harrastat jotakin, haluat panostaa hyviin yöuniin tai nautit kauniista kevätpäivistä kaverin kanssa ulkoillen ja liikkuen? Kaikki tuollaiset pienet asiat lisäävät itsevarmuutta, auttavat voimaan hyvin ja nauttimaan elämästä ilman kehoon liittyvää murehtimista. On hyvä muistaa, että olet vielä nuori ja murrosiän kehitysvaiheesi myötä alat vähitellen opetella huolehtimaan hyvinvoinnistasi. Pikkuhiljaa opit tunnistamaan, mikä saa juuri sinut tuntemaan olosi hyväksi.

Toivon, että tämä vastaus auttoi sinua ymmärtämään hieman paremmin murrosikään liittyviä erityisiä muutoksia ja sen myötä hyväksyisit itsesi juuri sellaisena kuin olet💖

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: trans poika :3
Ikä: 9-12v
Kaverit jättää yksin koulussa moikka:\ kaks kaveria jättää yksin koulussa, jos pitää valita pari, ne aina ottaa toisensa (vaikka ollaan trio), sit jos yritän puhua niille niin ne...
Fressis

Moikka! Onpa ikävä tilanne! Ei ole ihme, että sinusta tuntuu yksinäiseltä ja oudolta ❤

On tosi hienoa, että olet sanonut rohkeasti asiasta kavereillesi. Tosi kurja että he eivät kuitenkaan ole suhtautuneet sanomaasi vakavasti eikä tilanne ole muuttunut. Epäilit itse, että tilanne voisi johtua siitä, että olet poika. Murrosiässä tapahtuu hirveästi asioita sekä kehossa että mielessä, jotka voivat tuntua vähän hämmentäviltä. Silloin voi olla joskus helpompi jutella samaa sukupuolta olevan kanssa, jonka tietää käyvän läpi samantyyppisiä juttuja. Murrosiässä on myös tavallista, että kaveripiiri muuttuu, kun itse kasvaa ja voi kaivata erilaisia juttuja kavereilta kuin ennen. Kyse voi olla jommastakummasta näistä, tai sitten jostain ihan muustakin – vain he tietävät vastauksen.

Voisitko kokeilla kysyä heiltä ihan suoraan mikä heidän toimintansa syynä on? Olisi reilua, että he kertovat sinulle mistä on kyse. Jos syynä tosiaan on sukupuoli, niin sille ei harmillisesti oikein voi mitään. Tilanne voi olla ohimenevä, mutta yksin ei ole kiva olla, joten uusien kavereiden seura voisi auttaa. Ystävystyminen tapahtuu usein helpoiten yhteisen tekemisen kautta.

Omasta tilanteesta kannattaa sanoa rohkeasti myös opettajalle. Hän voi pyrkiä järjestämään koulussa esim. pari- tai ryhmätehtäviä niin että pääset tekemään tehtäviä sellaistenkin kanssa, joiden kanssa et ole välttämättä ollut ennen niin paljon tekemisissä. Tai jos kaupungissasi on iltapäiväkerho- tai nuorisotalotoimintaa, voi uusia kavereita löytyä myös sieltä.

Jos vain mahdollista, tilanteesta kannattaa kertoa myös kotona. Vanhemmat usein huomaavat, jos lapsella on mieli maassa ja voivat huolestua kovastikin, jos eivät tiedä mitä sinulla on meneillään. Heillä voi olla myös hyviä ideoita siihen mistä ja miten uusia kavereita voisi saada.

Aikuiselle kertomista ei tarvitse jännittää. Lähes jokainen on jossain vaiheessa elämäänsä tilanteessa, jossa kokee olevansa yksinäinen, joten aikuiset kyllä tietävät mitä käyt läpi ja ymmärtävät varmastikin sinua. Tärkeintä olisi nyt, että et jää pohtimaan asiaa enempää yksin, sillä silloin paha olo kasvaa usein vain isommaksi. Jos suoraan kertominen jännittää, voit käydä juttelemassa asiasta vielä nimettömänä esimerkiksi Apuu-chatissa ja saada lisää vinkkejä.

Pidän peukkuja, että asia ratkeaa pian ja pääset nauttimaan lähestyvästä keväästä vailla tällaisia murheita. Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: T14
Ikä: 13-15v
Pussailu tyttöystävän kanssa Mitä pitäisi tehdä kun haluan pussailla tyttöystäväni kanssa mutta et tiedä mitä tehdä kun tuntuu että hän osaa niin hyvin ja minä en:(
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys!

Pussailuun ei ole yhtä oikeaa tapaa. Se on itseasiassa erilaista eri ihmisten kanssa, koska se miten toinen pussaa vaikuttaa aina jollain tasolla siihen, miten itse toimii. Esimerkiksi jos pussailukaveri pussaa vain pieniä, nopeita suukkoja, ei kannata itse tähdätä kielisuudelmaan.

Kerroit että tyttöystäväsi osaa pussailla paremmin kuin sinä. Onko hän sanonut sinulle näin, vai mistä näin päättelet? Jos hän ei ole sanonut pussailutaidoistasi mitään, voi hyvin olla, että kuvittelet koko asian. Jos itse on epävarma alkaa nimittäin herkästi kuvittelemaan asioita, jotka vahvistavat omaa epävarmuutta. Jos taas hän on sanout asiasta, on se vähän epäreilua.

Pussailussa kehittyy harjoittelemalla, niin kuin kaikissa muissakin uusissa asioissa, eikä kaikkea voi osata heti. Jos tyttöystäväsi olisikin vaikka pussailut jo aiemmin jonkun toisen kanssa, ei hän voi tietää mistä juuri sinä pidät. Eli uuden ihmisen kanssa opetellaan aina uudelleen se mistä itse pitää toisen kanssa ja mistä toinen pitää.

Vaikka se voi tuntua hassulta, pussailua voi myös harjoitella itsekseen esimerkiksi omaan kämmenselkään. Voit kokeilla pussata ensin vaikka ihan hennosti ja sitten vähän voimakkaammin ja tunnustella minkälainen huulten kosketus tuntuu kädessä hyvältä. Voit kokeilla myös avata ja liikutella suuta eri tavoin ja tunnustella miltä se tuntuu. Esimerkiksi suoraan jännittyneillä, liikkumattomilla huulilla pussaaminen tuntuu aika erilaiselta, kuin jos huulet ovat rennot ja supistat niitä hieman kiinni sillä hetkellä, kun huulet koskevat kämmeneen.

Pussailu voi tuntua myös hankalalta, jos sitä kovasti jännittää. Siksi voisi olla hyvä myös jutella omasta jännityksestä tyttöystävän kanssa. Se, että tällaisesta asiasta pystyy keskustelemaan, on nimittäin tärkeää. Jos tuntuu, että tästä aiheesta ei pysty vielä keskustelemaan, voi se olla merkki siitä, että myös pussailu voisi vielä ehkä odottaa. Voit sanoa, että pidät hänestä kovasti ja jännität pussailua koska hän on mielestäsi siinä niin hyvä ja toivoisit että voisitte yhdessä harjoitella ja kokeilla erilaisia tapoja pussata. Pussailun harjoittelu yhdessä on varmastikin sellaista, josta te molemmat voitte nauttia 😊

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?