Katso myös
Hei! Kiitos kysymyksestäsi!
On ihan normaalia, että ensimmäisen yhdynnän jälkeen voi tulla vähän verta ja tuntua kipua alavatsassa. Tämä voi johtua siitä, että emättimen limakalvo tai immenkalvo on venynyt tai hieman vaurioitunut. Joskus kipu voi johtua myös jännityksestä tai siitä, että keho ei ollut täysin rentoutunut ja valmis toimintaan. Nirhaumat paranevat yleensä nopeasti, ja liukuvoide voi auttaa ehkäisemään niitä jatkossa. Liukuvoiteesta voit lukea lisää täältä.
Jos kipu tai vuoto on runsasta, jatkuu pitkään tai toistuu seuraavilla kerroilla, on hyvä varmistaa lääkärissä, ettei taustalla ole esimerkiksi tulehdusta tai muuta syytä. Jos seksiin liittyy kipua, sitä kannattaa aina kuunnella – seksi ei saisi sattua. Voit aina ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan tai tulla juttelemaan asiasta Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Chatin löydät täältä.
Hei! Kiitos kysymyksestäsi!
On ymmärrettävää ja tavallista, että oman murrosiän eteneminen ja kehon muutokset mietityttävät. Murrosiän fyysinen kehitys alkaa syntymässä pojaksi määritellyillä keskimäärin 9–13-vuoden iässä kivesten kasvulla. Peniksen kasvu alkaa noin vuoden myöhemmin. Peniksen kasvua jatkuu puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa.
Peniksen koko ja muoto ovat yksilöllisiä. Oman peniksen kasvuun ja kokoon ei voi vaikuttaa, mutta koon sijaan tärkeintä on, että penis toimii niin kuin kuuluu. Voit lukea peniksestä lisää täältä.
Jos huoli omasta kasvusta ja kehityksestä pohdituttaa, niin voit ottaa asian puheeksi uudelleen kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit tulla juttelemaan aiheesta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä tai ottaa yhteyttä Väestöliiton Poikien Puhelimeen.
Hei, kiitos kysymyksestäsi! Pahoittelut että saat vastauksen vasta nyt, kun sinulla on jo ollut koulussa uintia. Vastaamme kysymyksiin kahden viikon kuluessa siitä, kun olemme ne saaneet. Toivottavasti löysit tilanteeseesi jonkin hyvän ratkaisun ilman vastaustammekin.
Kuukautisten aikana voi kyllä mennä uimaan, mutta runsaimpina vuotopäivinä suositellaan käytettävän tamponia tai kuukuppia. Jos vuoto on selvästi vähentynyt ja on enemmänkin valkovuodon sekaista rusehtavaa vuotoa, tamponin käyttö ei ole tarpeen. Laitoitkin, ettet halua käyttää tamponia. En tiedä syitäsi sille, miksi et halua käyttää tamponia, mutta jos se liittyy esimerkiksi siihen, ettet ole aiemmin käyttänyt tamponia niin sen käyttöä voi hyvin harjoitella vastaavia tilanteita varten. Markkinoille on tullut myös menkkauikkareita. Oletko törmännyt sellaisiin? Uikkareissa vuoto imeytyy housujen haaraosaan, jonka vedenpitävä, antibakteerinen erikoismateriaali lukitsee vuodon sisäänsä. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, jos kuukautisten aikana haluaa uida. Monissa kouluissa uinnin voi jättää myös välistä, jos on kuukautiset. Mahdollisuutta tähän voi kysyä omalta liikunnanopettajalta.
Suurentunutta riskiä tulehduksille uidessa ei ole kuukautisten aikana verrattuna vuodottomiin päiviin. Uida voi siis milloin vain luottavaisin mielin. Tamponia käyttäessä siihen imeytyy hieman vettä. Uima-allasvedessä voi olla bakteereita, mikä tarkoittaa, että uiminen tamponin kanssa voi sisältää pienen tulehdusriskin. Riskit ovat kuitenkin niin pienet, että normaali peseytyminen ja tamponin vaihto uimisen jälkeen riittävät minimoimaan tulehdusriskiä.
Toivottavasti tästä viestistä oli sinulle apua vastaaviin tilanteisiin tulevaisuuden varalle!