Juuso Simpanen aloitti nuuskan käytön jalkapalloilijana ja päätti lopettaa seitsemän vuoden käytön jälkeen. Katso videolta Juuson vinkit siihen, miten nuuskasta pääsee eroon.
Kiitos viestistäsi. Sinua huolestuttaa, voiko energianuuska syövyttää ikeniä niin, että hampaan juuri tulee esiin ja pohdit sisältääkö energianuuska tupakkaa.
Energianuuska ei sisällä tupakkaa tai nikotiinia, vaan erilaisia makeutus- ja säilöntäaineita sekä piristäviä aineita, kuten kofeiinia. Lisäksi siinä voi olla lisättynä erilaisia vitamiineja, antioksidantteja ja ksylitolia.
Energianuuskan käyttö heikentää suun terveyttä monella tapaa. Siitä ei kuitenkaan ole näyttöä, että sen käyttö syövyttäisi ikeniä samalla tavalla kuin nuuskan ja nikotiinipussien käyttö. Sen tiedämme, että energianuuska laskee hampaassa olevan plakin happamuutta, mikä voi lisätä riskiä hampaiden reikiintymiselle. Osa energianuuskista sisältää myös sokeria tai sokeristuvia ja happoa tuottavia hiilihydraatteja, joiden jatkuva käyttö voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Lisäksi energianuuska voi värjätä hampaita.
Energianuuskan haitat ovat osittain verrattavissa myös energiajuomiin liittyviin haittoihin, vaikka niissä onkin piristäviä aineita huomattavasti vähemmän kuin energiajuomissa. Yleisesti kofeiinipitoisten energiajuomien tai -nuuskan käyttö voi lisätä päänsärkyä, univaikeuksia, ärtyneisyyttä, levottomuutta, sydämentykytystä ja heikotusta. Erityisesti silloin, jos käyttää samaan aikaan energianuuskaa ja muita energiajuomia tai kahvia, jolloin saatu kofeiinin määrä saattaa kasvaa suureksi ja haitatkin lisääntyvät. Erilaisia kofeiinipitoisia tuotteita ei ole hyvä käyttää suuria määriä päivässä. Kofeiinituotteilla, kuten energianuuskalla, ei tulisi korvata myöskään esimerkiksi lyhyistä yöunista johtuvaa väsymystä eikä ruokailua kuten aamupalaa.
Energianuuskan kohdalla onkin hyvä pohtia, että mikä hyöty sen käytöstä oikeastaan on? Se ei kovinkaan paljon piristä, mutta voi aiheuttaa haittoja erityisesti suun terveydelle. Kaikkia haittoja emme myöskään vielä tiedä. Jos itse käytät energianuuskaa, kannustan sinua lämpimästi lopettamaan käytön. Silloin sinun ei tarvitse murehtia myöskään sen aiheuttamista haitoista.
Oletko huolissasi kaverin nikotiinipussien, vapen (sähkösavuke), tupakan tai nuuskan käytöstä? Tai onko kaveri osoittanut, että haluaisi lopettaa, mutta ei näytä pystyvän siihen itse? Huoli kaverista on ihan luonnollista, sillä kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat hyvin haitallisia ihmisille. Ehkä sinua pelottaa, millaisia terveysvaikutuksia käytöllä on tai että riippuvuus alkaa hallita kaverin arkea. Huolesi on ihan aiheellinen. […]
Nikotiinipussien käytön vaikutukset vuoden käytön jälkeen
Hei! Olen käyttänyt nikotiinipusseja 1 vuoden ajan ja yritän nyt lopettaa. Käytin about kiekon viikkoon. Onko tällä ollut jo pysyviä vaikutuksia esimerkiksi minun ikeniin.
Nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa suun terveyteen liittyviä haittoja, mutta pysyvien vaikutusten todennäköisyys riippuu yksilöllisistä tekijöistä ja käytön määristä ja tiheydestä.
Nikotiinipussit sisältävät nikotiinia, joka supistaa verisuonia ja voi heikentää verenkiertoa myös suun alueella. Tämä voi altistaa ienkudoksen vetäytymiselle ja hidastaa sen palautumista. Lisäksi pussien jatkuva kosketus limakalvojen kanssa voi aiheuttaa ärsytystä, kuivumista ja muita vaurioita. Vaikka näiden vaikutusten pysyvyys vaihtelee, ienvaurioiden palautuminen voi kestää erityisesti, jos säännöllinen käyttö on jatkunut pitkään.
Koska olet nuori ja olet käyttänyt nikotiinipusseja vasta vuoden, on mahdollista, että vauriot ovat osittain palautuvia lopettamisen jälkeen. Ien- ja limakalvovaurioiden korjaantuminen riippuu siitä, kuinka nopeasti ja tehokkaasti lopetat käytön sekä hoidat suun terveyttä. Suun terveyttä voi hoitaa hyvällä suuhygienialla eli harjaamalla hampaat fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, sekä lankaamalla tai käyttämällä hammasväliharjaa kerran päivässä. Lisäksi säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio ja säännölliset hammaslääkärikäynnit tukevat suun terveydestä huolehtimista.
Nikotiini voi myös aiheuttaa monenlaisia muitakin haittoja, kuten muutoksia aivojen kehityksessä, mikä vaikuttaa esimerkiksi keskittymiskykyyn ja oppimiseen. Nuorilla nämä muutokset voivat olla pitkäkestoisia, jos altistus on ollut merkittävä. On siis erittäin hyvä, että pyrit lopettamaan nyt. Fressiksen artikkelista ”7 syytä olla ilman nikotiinituotteita ja lopettaa käyttö” voit lukea halutessasi lisää lopettamisen hyödyistä.
Mitä siis tehdä seuraavaksi?
Pysy päätöksessi lopettaa. Lue lisää lopettamisesta Fressiksen sivuilta. Vaikka kyseinen ohjeistus on nuuskan lopettamiseen, se toimii myös nikotiinipussien kohdalla, koska kyse on samankaltaisesta tuotteesta kuin nuuska.
Käy hammaslääkärissä. Ammattilainen voi arvioida suusi terveydentilan ja ehdottaa tarvittavia hoitoja, jos ne ovat tarpeen.
Hae tukea lopettamiseen. Terveydenhuollon ammattilaiset, esimerkiksi oma terveydenhoitajasi, voivat auttaa lopettamisessa.
Lopettaminen nyt on paras tapa ehkäistä pysyviä vaurioita ja antaa elimistöllesi mahdollisuus toipua. Sinä pystyt siihen!