Seksi

Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa

Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoat ehkäisymenetelmät, jotka suojaavat ei-toivotun raskauden lisäksi seksitaudeilta. Lue tästä vinkit taudeilta suojautumiseen eri seksitavoissa!

Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa

Seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa, rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain tai eritteiden välityksellä. Näin ollen tarve seksitaudeilta suojautumiseen koskee aivan jokaista riippumatta seksin osapuolten sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, terveydentilasta tai mistään muustakaan henkilökohtaisesta ominaisuudesta tai taustoista. Olemme koonneet tähän artikkeliin ehkäisymenetelmät, joiden avulla voi suojautua seksitaudeilta erilaisissa seksin harrastamisen muodoissa.

Penis-emätinyhdyntä ja anaaliyhdyntä

perinteinen kondomi TAI sisään asetettava kondomi (“naisten kondomi”)

Yhteisten seksivälineiden käyttö

välineen pesu käyttäjän vaihtuessa TAI välineen suojaaminen perinteisellä kondomilla TAI sisään asetettava kondomi TAI suuseksisuoja (välineestä riippuen)

Suuseksi penikselle

kondomi

Suuseksi vulvalle tai peräaukolle

suuseksisuoja TAI halkaistu kondomi

Sukuelinten hierominen toisiaan vasten

suuseksisuoja TAI kondomi

Sukuelinten hyväily käsillä

kertakäyttöiset kumihanskat TAI käsienpesu

HPV:tä ja hiviä voi ennaltaehkäistä

HPV:ta voi ehkäistä rokotuksella, jonka kaikki 5.-6.-luokkalaiset lapset saavat halutessaan. Rokote tehoaa parhaiten ennen seksielämän aloittamista.

Lisäksi on olemassa hiviltä ennaltaehkäisevä lääkitys prep, joka on maksuton. Sen voivat saada seksuaalisesti aktiiviset henkilöt, joilla ei ole hiv-tartuntaa. Sitä suositellaan henkilöille, joiden tartuntariski on suuri.

Voit myös katsoa Kesäkumin TikTokista videot, kuinka seksitaudeilta voi suojautua vulvallisten välisessä seksissä ja peniksellisten välisessä seksissä.

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: en kerro
Ikä: 16-18v
Eka yhdyntäkerta ja veri onks normaali et ekan kerran jälkeen tulee verta ja alavatsa on kipeenä
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestäsi!

On ihan normaalia, että ensimmäisen yhdynnän jälkeen voi tulla vähän verta ja tuntua kipua alavatsassa. Tämä voi johtua siitä, että emättimen limakalvo tai immenkalvo on venynyt tai hieman vaurioitunut. Joskus kipu voi johtua myös jännityksestä tai siitä, että keho ei ollut täysin rentoutunut ja valmis toimintaan. Nirhaumat paranevat yleensä nopeasti, ja liukuvoide voi auttaa ehkäisemään niitä jatkossa. Liukuvoiteesta voit lukea lisää täältä. 

Jos kipu tai vuoto on runsasta, jatkuu pitkään tai toistuu seuraavilla kerroilla, on hyvä varmistaa lääkärissä, ettei taustalla ole esimerkiksi tulehdusta tai muuta syytä. Jos seksiin liittyy kipua, sitä kannattaa aina kuunnella – seksi ei saisi sattua. Voit aina ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan tai tulla juttelemaan asiasta Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Chatin löydät täältä. 

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Juupv
Ikä: 13-15v
Murrosikä ja peniksen kasvu Kysymyksiä peniksen kasvuun liittyen.
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestäsi!

On ymmärrettävää ja tavallista, että oman murrosiän eteneminen ja kehon muutokset mietityttävät. Murrosiän fyysinen kehitys alkaa syntymässä pojaksi määritellyillä keskimäärin 9–13-vuoden iässä kivesten kasvulla. Peniksen kasvu alkaa noin vuoden myöhemmin. Peniksen kasvua jatkuu puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa.

Peniksen koko ja muoto ovat yksilöllisiä. Oman peniksen kasvuun ja kokoon ei voi vaikuttaa, mutta koon sijaan tärkeintä on, että penis toimii niin kuin kuuluu. Voit lukea peniksestä lisää täältä.

Jos huoli omasta kasvusta ja kehityksestä pohdituttaa, niin voit ottaa asian puheeksi uudelleen kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit tulla juttelemaan aiheesta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä tai ottaa yhteyttä Väestöliiton Poikien Puhelimeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Uimaan 13v
Kuukautiset ja uiminen Hei! Minulla olisi huomenna uintia koulussa, mutta minulla on kuukautiset. En halua käyttää tamponia tai kuukuppia. Voiko uimahalliin mennä siis ilman suojaa, sillä vuotoni...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi! Pahoittelut että saat vastauksen vasta nyt, kun sinulla on jo ollut koulussa uintia. Vastaamme kysymyksiin kahden viikon kuluessa siitä, kun olemme ne saaneet. Toivottavasti löysit tilanteeseesi jonkin hyvän ratkaisun ilman vastaustammekin.

Kuukautisten aikana voi kyllä mennä uimaan, mutta runsaimpina vuotopäivinä suositellaan käytettävän tamponia tai kuukuppia. Jos vuoto on selvästi vähentynyt ja on enemmänkin valkovuodon sekaista rusehtavaa vuotoa, tamponin käyttö ei ole tarpeen. Laitoitkin, ettet halua käyttää tamponia. En tiedä syitäsi sille, miksi et halua käyttää tamponia, mutta jos se liittyy esimerkiksi siihen, ettet ole aiemmin käyttänyt tamponia niin sen käyttöä voi hyvin harjoitella vastaavia tilanteita varten. Markkinoille on tullut myös menkkauikkareita. Oletko törmännyt sellaisiin? Uikkareissa vuoto imeytyy housujen haaraosaan, jonka vedenpitävä, antibakteerinen erikoismateriaali lukitsee vuodon sisäänsä. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, jos kuukautisten aikana haluaa uida. Monissa kouluissa uinnin voi jättää myös välistä, jos on kuukautiset. Mahdollisuutta tähän voi kysyä omalta liikunnanopettajalta.

Suurentunutta riskiä tulehduksille uidessa ei ole kuukautisten aikana verrattuna vuodottomiin päiviin. Uida voi siis milloin vain luottavaisin mielin. Tamponia käyttäessä siihen imeytyy hieman vettä. Uima-allasvedessä voi olla bakteereita, mikä tarkoittaa, että uiminen tamponin kanssa voi sisältää pienen tulehdusriskin. Riskit ovat kuitenkin niin pienet, että normaali peseytyminen ja tamponin vaihto uimisen jälkeen riittävät minimoimaan tulehdusriskiä.

Toivottavasti tästä viestistä oli sinulle apua vastaaviin tilanteisiin tulevaisuuden varalle!

Oliko vastauksesta hyötyä?