LiikeYleinen

9 asiaa, joista tunnistat liikkuvasi liikaa

Liikunnanohjaaja Nora Yrjölä kertoo, milloin treenistä on tulossa kehosi vihollinen.

9 asiaa, joista tunnistat liikkuvasi liikaa

Jos tunnistat itsesi seuraavista yhdeksästä vaaranmerkistä, hyvästä harrastuksesta voi olla tulossa elämää rajoittava pakkomielle.

Tarkkaile näitä

  1. Pitäisi lähteä treenaamaan, mutta motivaatio on hukassa. Väsyttää, etkä jaksaisi raahautua mihinkään. Sisäinen pakko ajaa sinut kuitenkin jälleen kerran salille tai lenkille.
  2. Et palaudu treenistä. Leposyke voi olla koholla.
  3. Et ehdi etkä jaksa nähdä kavereitasi. Heille pitäisi vain selitellä, miksi et esimerkiksi syö normaalisti. Omat rutiinisi ovat kaiken a ja o.
  4. Illalla ei nukuta tai heräilet öisin.
  5. Kuka tuo tyyppi peilissä on? Olemuksesi on nuutunut.
  6. Vatsasi ei toimi kunnolla. Syöt liian vähän tai väärin tai stressaat liikunnasta, mikä  voi vaikuttaa vatsan toimintaan.
  7. Kuukautiskiertosi on epäsäännöllistä. Kuukautiset jäävät välistä tai loppuvat kokonaan.
  8. Treenaat väsyneenä. Et tee liikkeitä oikein, vaan satutat helposti itseäsi.
  9. Olosi on saamaton ja alakuloinen. Uusiin asioihin tarttuminen on vaikeaa ja hidasta.

Tunnistitko itsesi?

Ole yhteydessä kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Jos treenaamisesta on tullut pakkomielle, ota tavoitteeksi entistä rennompi suhtautuminen liikuntaan. Alkuun pääset harventamalla treenikertoja tai jopa pitämällä kokonaan taukoa urheilusta.

Usko pois, se kannattaa!

 

Teksti Henna Helne

 

Jutun asiantuntijoina liikunnanohjaaja ja hyvinvointivalmentaja Nora Yrjölä sekä Suomen Syöpäyhdistys

Katso myös

Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Hsv2stressi
Ikä: Yli 18v
Kysymyksiä HSV2-infektiosta Kysymys on pitkä ja yksityiskohtainen ja jätetään siksi julkaisematta. Se koskee HSV2-infektiota ja sen tarttuvuutta oireisessa ja ei-oireisessa vaiheessa.
Fressis

Hei!

Onpa ikävä kuulla, että et ole saanut vastauksia mieltäsi painaviin kysymyksiin. Tutkimustieto herpesviruksista karttuu jatkuvasti, ja vanhentuneeseen tietoon ja väärinkäsityksiin on mahdollista törmätä edelleen. Hienoa kuulla, että herpesinfektio on ollut oireettomana jo kaksi vuotta. Asia ymmärrettävästi aiheuttaa hämmennystä ja ahdistustakin. Voisi ehkä olla hyödyllistä pysähtyä miettimään, onko ahdistus aiheen ympärillä jo siten elämää rajoittavaa, että kannattaisi hakea apua sen käsittelemiseksi? Rohkaisen sinua tähän tarvittaessa!

Herpesvirus painuu ensimmäisen infektion aiheutettuaan tällä kyseisellä alueella olevaan hermojuureen lymyämään ja joko pysyy siellä inaktiivisena tai jossain tapauksissa aktivoituu uudelleen ja aiheuttaa uusintainfektion tällä samalla alueella, jota kyseinen hermo hermottaa. Virus ei voi siis vaeltaa elimistössä eri paikkaan eli näin ollen genitaalialueella oireillut herpes ei voi erittyä sylkeen. Eli, et voi tartuttaa genitaaliherpestä suutelemalla tai antamalla oraaliseksiä.

Oireisten uusintainfektioiden todennäköisyys on suurimmillaan ensimmäisen vuoden aikana primaari-infektiosta ja uusintainfektioiden määrä vähenee ajan kanssa. Uusintainfektiot ovat myös tyypillisesti oireiltaan lievempiä kuin primaari-infektio. Joskus niitä edeltää tunnistettavat ennakko-oireet, mikä auttaa varotoimiin ryhtymistä.

On totta, että myös oireeton herpes voi tarttua. Tämän merkitys korostuu ihmisten kohdalla, jotka eivät tiedä infektiostaan. Monet levittävät oireettomana herpestä tietämättään. Sinun kohdallasi tilanne on parempi, koska olet ryhtynyt kaikkiin mahdollisiin toimiin levittämisen ehkäisemiseksi. Herpeksen tartuttavuutta voi vähentää käyttämällä estolääkettä, kuten oletkin jo tehnyt, ja käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa (kun naisella genitaaliherpes ja hänelle annetaan suuseksiä).

Ehkä sinua lohduttaa ajatus, että jopa joka viidennellä suomalaisella on ollut HSV-2 ja HSV-1 noin 50-70 prosentilla. Herpes-infektiosta ei tarvitse syyttää itseään ja infektion saaminen jostain elämän varrella on siis varsin todennäköistä. Olet tehnyt asian eteen voitavasi ja tosiaan, voit suudella ja antaa oraaliseksiä ilman pelkoa viruksen levittämisestä. Oireettomana ja estolääkittynä ja kondomilla/suuseksisuojalla suojattuna riskit tartuttamiseen ovat minimoidut.

Mikäli asia pyörii edelleen mielessäsi toistuvasti, ehdottaisin vielä kertaalleen hakeutumista seksitautien hoitoon keskittyneelle poliklinikalle keskustelemaan aiheesta. Kaikkia riskejä ei voi hallita täydellisesti ja tämän taudin kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Tästä aiheesta kumpuava ahdistus on myös ihan relevantti hoidon aihe, jos tuntuu ettet pääse asiasta eteen päin omin voimin. ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
AlkoholiLiikeYleinen

Miksi kannattaa valita alkoholittomuus urheilussa?

Alkoholittomuudella on paljon hyviä puolia kaikille nuorille, varsinkin niille, jotka tykkäävät liikkua tai urheilevat tavoitteellisesti