Neljä syytä miksi nikotiinituotteet eivät sovi ahdistuksen helpottamiseen
Kohtaamme kaikki elämässämme haasteita ja stressaavia tilanteita, joiden kanssa joudumme kamppailemaan. Nuoruus itsessään voi olla stressaava elämänvaihe sen sisältämien suurten muutosten ja kasvun myötä. Nuoruudessa kasvetaan aikuiseksi, itsenäistytään ja samalla käydään koulua, solmitaan kaverisuhteita ja pohditaan tulevaisuutta. Kaiken tämän keskellä saattaa tulla tarve etsiä stressaavaa oloa helpottavia keinoja. Valitettavasti moni myös lankeaa nikotiinituotteiden houkutuksiin. Mutta tiesitkö, että nikotiinituotteet kuten nikotiinipussit, sähkösavuke eli vape, tupakka tai nuuska ei todellisuudessa ole hyvä keino stressin lievittämiseen?
Jotkut kokevat, että nikotiini lievittää stressin, ahdistuksen tai tarkkaavaisuuden ongelmia. Tämä helpotus on kuitenkin harhaanjohtava.
Tässä neljä syytä miksi tupakka- ja nikotiinituotteet kuten nikotiinipussit, vape eli sähkösavuke, tupakka tai nuuska eivät ole hyvä keino ärsytyksen, stressin, ahdistuksen tai tarkkaavaisuusongelmien helpottamiseen:
1. Nikotiini on terveydelle haitallista
Nikotiini on terveydelle haitallinen myrkky ja jo sen takia todella huono vaihtoehto hoitokeinoksi yhtään mihinkään.
Samalla kun nikotiinituotteiden käyttäjä voi kokea rentoutuvansa nikotiinin vaikutuksesta, menee keho itseasiassa stressitilaan. Nikotiini nimittäin supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä ja rasittaa kehoa. ja altistaa mm. tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Ja sairastuminen jos mikä on stressaavaa ja ahdistavaa!
On tutkittu, että nikotiinituotteiden käytön lopettaminen vähentää henkilön kokemaa stressiä, parantaa unen laatua ja lisää mielen hyvinvointia.
Nikotiinituotteiden käyttö ei siis ole terve tapa selviytyä vaikeista hetkistä, vaan altistaa terveyshuolille ja lisää stressiä ja ahdistusta.
2. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta
Nikotiini on vahvaa riippuvuutta aiheuttava aine ja riippuvuushan on itsessään stressaavaa ja aiheuttaa päänvaivaa!
Tyypillisiä nikotiinin riippuvuusoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet. Kun riippuvainen käyttää nikotiinituotteita nämä oireet helpottavat hetkeksi, kunnes keho alkaa taas vaatimaan lisää nikotiinia ja oireet palaavat.
Illman riippuvuutta ei olisi myöskään riippuvuusoireita, joita tarvitsee hoitaa tai jotka häiritsevät arjesta nauttimista.
3. Nikotiini vaikuttaa aivojen toimintaan
Nikotiinituotteiden käyttö muokkaa aivoja. Nikotiinireseptoreissa tapahtuvien muutosten myötä kehoon vapautuu dopamiinia mikä tuottaa käyttäjälleen lyhytaikaisen mielihyvän tai rentoutumisen tunteen. Samalla muutokset saavat aikaan riippuvuuden, heikentävät aivojen toimintaa ja voivat aiheuttaa pysyviäkin muutoksia aivoissa.
Nämä muutokset voivat aiheuttaa oppimis- ja keskittymisvaikeuksia sekä ahdistus- ja masennusoireita. Eli sen sijaan, että nikotiini lievittäisi näitä oireita, se itseasiassa voi aiheuttaa niitä.
4. Nikotiini voi heikentää tarkkaavaisuutta ja aiheuttaa stressiä
Jotkut kokevat, että nikotiinituotteet auttavat tarkkaavaisuusongelmiin, mutta todellisuudessa nikotiini on huono lääke tähänkin.
On nimittäin tutkittu, että ADHD- oireiset nuoret ovat muita alttiimpia nikotiiniriippuvuudelle. Heillä nikotiiniriippuvuuden riski on lähes kolminkertainen muihin nuoriin verrattuna. ADHD-oireinen voi kokea nikotiinin helpottavan ADHD-oireita, mutta todellisuudessa nikotiini pahentaa tarkkaavaisuusongelmia ja voi lisätä stressin ja ahdistuksen oireita. Hyvä hoitotasapaino ja ADHD-oireiden hallinta pienentää nikotiiniriippuvuuden syntymisen riskin oireettomien tasolle.
Nikotiini voi aiheuttaa tarkkaavaisuusongelmia kenelle vain, ei vain ADHD-oireisille. Myös riippuvuus voi aiheuttaa tarkkaavaisuusongelmia.
Miten sitten hallita stressiä?
Joten seuraavan kerran, kun tunnet stressiä, ahdistusta, paineita tai tarkkaavaisuuden ongelmia etsi itsellesi sopivia ja terveitä tapoja hallita stressiä. Liikunta, rentoutumisharjoitukset sekä ahdistavista ja stressaavista asioista puhuminen turvallisen aikuisen kanssa ovat tällaisia. Ne eivät auta vain hetkellisesti, vaan myös pitkällä aikavälillä. Stressittömäksi kenenkään elämää ei saa, mutta stressaavien tilanteiden kanssa voi oppia tulemaan toimeen!
Lue lisää tietopankista: Stressin kanssa pärjääminen.
Tai kokeile maksutonta Chillaa -appiä