Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 13-15v

Onko normaalia, että kuukautiseni ovat neljä kuukautta myöhässä, vaikka aikaisemmin ne ovat olleet säännölliset?

Onko normaalia, että kuukautiseni ovat neljä kuukautta myöhässä, vaikka aikaisemmin ne ovat olleet säännölliset?

Hei, kiitos kysymyksestä!

Lääkärin tutkimukset ovat aiheellisia, jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois useammaksi kuukaudeksi. Eli suosittelisin että otat tilanteessasi yhteyttä lääkäriin. Tutkimukset ovat aiheelliset myös silloin, jos epäsäännölliseen kiertoon liittyy vuotojen pitkittymistä tai epämääräisiä välivuotoja.

Jäin pohtimaan, onko elintavoissasi tai elämässäsi tapahtunut jokin muutos niihin aikoihin, kun kuukautiset jäivät pois? Kuukautiskiertoa voivat nimittäin sekoittaa herkästi esimerkiksi nopea laihduttaminen, syömishäiriöt, ylipaino tai stressi. Runsas urheilu voi myös aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen, jos energiansaanti on liian niukkaa suhteessa kulutukseen, ja kehon rasvaprosentti on kovin matala. Jos olet harrastanut suojaamatonta yhdyntäseksiä, raskaustesti on hyvä tehdä.

On hyvä myös muistaa, että kuukautiskierron epäsäännöllisyys on hyvin tavallista kuukautisten alkuvaiheessa. Kiertoväli tasoittuu tyypillisesti noin kahden vuoden kuluttua kuukautisten alkamisesta. Toki joillakin naisilla kuukautiskierto on epäsäännöllinen läpi elämän. Kuukautiskierron muuttuminen säännölliseksi on täysin yksilöllistä, eikä aikataulua pystytä tarkkaan ennustamaan. Joidenkin arvioiden mukaan kuukautiset voivat olla enemmän tai vähemmän epäsäännölliset 20. vuoden ikään saakka.

Oliko vastauksesta hyötyä?