NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: -
Ikä: 16-18v

Outo olo vapen käytön jälkeen

Oon käyttänyt vapea n. 2v, ja joka aamu ensimmäisten hatsien jälkeen olo on vähän sekava. Tänään kuitenkin olo oli todella outo: jalat tärisi, koko keho tuntui liian raskaalta kannatella(varsinkin jalat), kokoajan teki mieli istuu ja silmät alkoi menemään itsestään kiinni. Mistä tää johtuu?

Hei,

Kiitos viestistä ja hyvä kun laitoit meille viestiä. Oireesi kuulostavat erikoisilta, ja hyvä ettet jäänyt niiden kanssa yksin.

Sähkötupakka eli vape voi tosiaan sisältää tosi paljon nikotiinia, joka on keholle haitallinen myrkky, ja aiheuttaa myös nopeasti riippuvuutta. Nikotiini imeytyy nopeasti verenkiertoon ja aivoihin. Yön aikana, kun nikotiini on ehtinyt poistua elimistöstäsi, kehosi palautuu normaalimpaan, terveeseen tilaan.  Kun aamulla otat ensimmäiset hatsit, niin vapen nikotiini nostaa nopeasti sydämen sykettä ja verenpainetta. Tallaiset nopeat verenpaineen muutokset voivat aiheuttaa sekavaa oloa. Muutokset myös pitävät kehoasi rasitustilassa mikä voi altistaa mm. sairastumiselle ja aiheuttaa stressiä ja ahdistusta.

Kerroit nyt, että olit kokenut muitakin oireita kuten jalkojen tärinää, kehon raskasta oloa ja tarvetta istua ja sulkea silmät. Kaikki nämä oireet kuulostavat hieman huolestuttavilta. Ne voivat olla lievän nikotiinimyrkytyksen oireita, tai sitten jotain muuta.

Myrkytysoireita voi saada pienistäkin määristä nikotiinia, jos keho ei ole siihen tottunut. Tai silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Oletkohan vaihtanut vapemerkkiä tai siirtynyt vahvempaan tuotteeseen? Lievemmät myrkytysoireet, kuten vapina, huimaus ja oksentaminen, helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Suuresta määrästä nikotiinia voi saada myös vakavampia myrkytysoireita kuten hengenahdistusta, kouristelua ja rytmihäiriöitä. Jos tällaisia oireita saa, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon.

Vapethan sisältävät paljon muitakin haitallisia aineita ja epäpuhtauksia. Vapenesteistä on löydetty mm. kasvimyrkkyjäämiä, raskasmetalleja, säilöntäaineita ja jopa pesuaineitta. Eräs tutkimus paljasti nuorten suosiman vapenesteen sisältäneen vaarallisen määrän lyijyä, joka on hermomyrkky. Lisäksi vapenesteiden makeutusaineet voivat höyrystyessään muuttua keholle haitallisiksi yhdisteiksi. Voi maalaisjärjelläkin ajatella, ettei minkään myrkyllisen aineen tai epäpuhtauden hengittäminen keuhkoihin tee meille ihmisille hyvää. Keuhkoihin kuuluisi hengittää vain raikasta ilmaa.

On tärkeä kuunnella näitä kehon reaktioita! Oireet ovat kehon keino suojella itseään. Ne viestittävät sinulle, että kehoosi on päätynyt jotain ainetta, joka ei tee sinulle hyvää. Suosittelisin siis ehdottomasti lopettamaan vapen käytön. Mikäli tämä on sinulle nyt mahdoton vaihtoehto, niin suosittelen ainakin hankkimaan vapenesteet ja laitteet mahdollisimman luotettavilta myyjiltä. Euroopan ulkopuolelta tilatut tuotteet eivät ole yhtä hyvin valvottuja ja voivat siten sisältää vielä todennäköisemin monenlaisia haitallisia epäpuhtauksia.

Mikäli koet edelleen oireita, niin suosittelisin ottamaan yhteyttä oman alueesi terveysasemaan tai käymään terveydenhoitajan puheilla. Hän osaa poissulkea muut syyt kuten sairaudet, jotka voisivat olla oireittesi taustalla. Toivottavasti voit kuitenkin jo paremmin ❤

Voit lukea aiheesta lisää näistä artikkeleista:

Nikotiinin haitat – Fressis

Voitko todella tietää mitä vapen eli sähkösavukkeen nesteet sisältävät? – Fressis

7 syytä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö – Fressis

Oliko vastauksesta hyötyä?