Päivittäisen runsaan alkoholinkäytön terveyshaitat
Kuinka alkoholin lähes päivittäinen kulutus humalanhakuisesti näkyy kehossa ja henkisesti aikuisiässä (esim. 30 vuotiaana)
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että pohdit alkoholiin liittyviä terveyshaittoja. Pohdintojen kautta opit hahmottamaan, mitä itse ajattelet mistäkin. Kysymyksessäsi esität tilanteen ja pohdinnan, missä voidaan todennäköisesti puhua jo vakavasta alkoholiriippuvuudesta. Alkoholiriippuvuuteen ja alkoholiongelmaan liittyy runsaasti hyvinvointia sekä terveyttä heikentäviä ilmiöitä ja tekijöitä.
Lähdetään liikkeelle siitä, miksi alkoholin käyttöä kannattaa omalla kohdallaan harkita tarkkaan. Nuorella iällä alkoholin käytön välttäminen on tärkeää. Nuoren elimistö ja aivot kehittyvät vielä ja alkoholin käyttö voi vaikuttaa elimistön kehittyviin toimintoihin negatiivisesti. Nuorelle riippuvuus alkoholiin kehittyy myös huomattavasti helpommin kuin aikuisella. Näistä syistä alkoholilla on esimerkiksi ikärajat.
Yleisesti ei voida sanoa alkoholin käytön koskaan olevan täysin turvallista. Pienikin määrä voi tietyssä tilanteessa aiheuttaa jonkun akuutin riskin, esimerkiksi tapaturman. Joskus pienikin määrä päivittäin käytettynä tai lyhytkestoinen riskirajojen ylittäminen esimerkiksi lomaviikon aikana voi johtaa vaikeisiin tilanteisiin kavereiden, perheen ja muun lähiympäristön kanssa. Omaa alkoholin juomista kannattaa aina pohtia, vaikkei kysymys olisikaan varsinaisesta terveysriskiä lisäävästä käytöstä. Aikuisille alkoholin käytölle on määritelty riskirajat erikseen miehille ja naisille. Lisää riskirajoista voi lukea täältä.
Kysymyksessäsi 30-vuotiaan lähes päivittäinen humalahakuinen juominen ylittää jo edellä mainitut riskirajat ja alkoholiin liittyvät terveysriskit ovat lisääntyneet. Jos humalahakuinen viikoittainen hallitsematon alkoholin juominen on kestänyt jo pitkään, esimerkiksi vuosia, on henkilölle todennäköisesti muodostunut alkoholiongelma, joka on ilmiönä varsin monimuotoinen, mutta myös hoidettavissa.
Tavallisimpia runsaan alkoholinkäytön aiheuttamia haittoja ovat tapaturmat, masennus, pelkotilat, hermosairaudet ja vatsan alueen sairaudet. Näiden lisäksi myös mm. älykkyydessä ja lihasvoimassa voi ilmetä toimintakykyä heikentäviä muutoksia. Arkielämä voi tuntua erittäin haastavalta. Alkoholiriippuvuus voi olla fyysistä ja psyykkistä, mutta myös sosiaalista. Sosiaalinen riippuvuus alkoholiin tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että elämä saattaa pyöriä pääsääntöisesti alkoholin juomisen ympärillä ja vaikeuttaa muun muassa normaalia työssä käymistä, opiskeluja tai harrastuksia. Pitkäaikainen alkoholin runsas käyttö lisää vaaraa sairastua parantumattomaan ruumiilliseen sairauteen, esimerkiksi aivosurkastumaan, haimatulehdukseen sekä suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven tai mahan syöpään. Alkoholin runsaalla käytöllä ja usein toistuvalla humalahakuisella juomisella voi olla siis erittäin vakavia seurauksia sekä henkisesti että fyysisesti.
Mikäli sinä tai läheisesi tarvitsette apua alkoholin käytön lopettamiseen tai haluat keskustella aiheesta lisää terveydenalan ammattilaisen kanssa, löydät tietoa ja neuvontaa tämän linkin kautta.