Penis ja seksi – tiesitkö tämän?
Seksuaalisen kiihottumisen seurauksena peniksessä ja muuallakin kehossa syntyy monimutkaisia tapahtumaketjuja. Monesti ne johtavat erektioon ja siemensyöksyyn.
Kiihottuessa hengitys, sydämen syke ja verenkierto kiihtyvät. Peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä ja tulee erektio.
Peniksen hyväily tai yhdynnän aiheuttama ärsyke johtaa yleensä siemensyöksyyn ja orgasmiin, jotka tulevat tavallisesti yhtä aikaa, vaikka ovatkin kaksi erillistä tapahtumaa.
Siemensyöksy = sperman purkautuminen virtsaputkesta
Siemensyöksy on monimutkainen hormonien ja hermoston ohjaama tapahtumaketju, jolla tarkoitetaan siemennesteen eli sperman purkautumista virtsaputkesta. Siemensyöksyn aikana siittiöt kulkeutuvat siemenjohtimen kautta kohti virtsaputkea, ja niihin sekoittuu muutamien eri rauhasten nesteitä. Virtsaputken takaosaan kertyy painetta, jolloin refleksi käynnistyy ja siemenneste purkautuu virtsaputkesta. Yhden siemensyöksyn aikana siemennestettä tulee noin teelusikallinen.
Touhutipat kuuluvat kiihottumiseen
Touhutipoiksi kutsutaan virtsaputkessa olevaa rauhaseritettä, ja ne liittyvät seksuaaliseen kiihottumiseen. Touhutipat eivät välttämättä sisällä siittiöitä, mutta voivat sisältää niitä, jos siittiöitä on jäänyt virtsaputkeen edellisestä siemensyöksystä.
Erektio lääkärissä tai terveydenhoitajan vastaanotolla?
Erektio tulee seksuaalisesta kiihottumisesta, mutta voi myös olla tahdosta riippumaton seuraus jännittämisestä tai fyysisestä kosketuksesta. Lääkärille erektio antaa merkin siitä, että penis toimii, kuten pitääkin, eikä lääkäri tai hoitaja mieti potilaan erektiota sen enempää. On ymmärrettävää, että erektio omasta mielestä väärässä paikassa voi nolottaa, mutta se on täysin normaalia eikä siinä ole mitään hävettävää.
Jos lääkäriin on mennyt seksi- tai sukuelinhuolien takia, lääkärin on hyvä tutkia penis ja kivekset. Peniksen ja kivesten kasvua seurataan itse asiassa jo lapsena neuvolassa, ja kouluiässä nuoria yleensä jännittää kivesten tutkiminen koululääkärintarkastuksessa. Tarkastuksessa ei kuitenkaan tehdä mitään sellaista, mitä nuori ei halua tehtävän. Jos ajatus vaatteiden riisumisesta tuntuu ikävältä, nuoren fyysistä kehitystä voidaan arvioida hyvin pitkälle myös esimerkiksi piirretyn kuvasarjan avulla, josta nuori valitsee sellaisen kuvan, joka kuvaa parhaiten hänen kehitysvaihettaan.
Peniksen ja kivesten tutkiminen on kuitenkin olennaisen tärkeää, kun arvioidaan normaalia kehitystä ja murrosiän käynnistymistä, sillä sen myötä kehitysviivästymät ja poikkeavuudet voidaan havaita riittävän ajoissa. Jännittäminen kuuluu asiaan, mutta lääkäri tekee tutkimukset ammattitaidolla ja varovasti, satuttamatta.
Aamuerektio: terveen peniksen merkki
Peniksen paisuvaiskudos on pesusienimäistä. Sen kuuluu aina välillä turvota, jotta se voi toimia kunnolla. Aamuerektiot ovat tärkeitä peniksen toiminnalle ja kertovat, että hermosto, verisuonet sekä hormonit toimivat ja uni on ollut riittävää.
Jos aamuerektiota ei tule ikinä, vaikka murrosikä on hyvässä vauhdissa, kannattaa antaa lääkärin varmistaa, että kaikki on kunnossa.
Mitä jos ei seiso?
On ihan normaalia, että aina ei tule erektiota, vaikka haluaisi. Erektion kovuus voi myös vaihdella seksin aikana kiihottumisasteen mukaan. Erektion esteenä voi olla stressi, väsymys, suorituspaineet tai jännitys – mikäpä esimerkiksi olisi kuumottavampaa kuin eka kerta tai seksi uuden ihanan kumppanin kanssa!
Puhuminen auttaa. Kumppanille voi sanoa vaikka, että ”olet niin upea, että nyt kyllä vähän jännittää”. Kun mieli rentoutuu, erektio voi tulla nopeastikin takaisin.
Peniksen koko ei kerro seksin laadusta
Peniksen koko mietityttää useimpia ainakin jossain vaiheessa elämää. Keskimääräiset aikuisen penikset ovat 8–17-senttisiä erektiossa mitattuna. Oman peniksen kokoa kannattaa arvioida peilistä katsomalla, eikä ylhäältäpäin, koska peilistä näkee koon oikein.
Peniksen koolla ei ole mitään tekemistä seksin laadun kanssa, eli ei pidä huolestua, vaikka pitäisi omaa penistään pienenä: seksi on paljon muutakin kuin penis ja yhdyntä. Tärkeää on, että seksin molemmat osapuolet nauttivat – ja se, mistä kumppani nauttii, selviää vain kysymällä. Ihmiset ovat todella yksilöllisiä siinä, mitä seksihaluihin ja -nautintoihin tulee.
Kovin suuri penis voi aiheuttaa seksissä hankaluuksia ja tehdä kipeää kumppanille. On olemassa apuvälineitä, jotka rajoittavat erityisen pitkän peniksen työntöä loppuun asti. Yhdyntään ei ikinä pitäisi liittyä kipua.
Myös käyrä penis sopii seksiin
Pieni luontainen käyristymä peniksessä ei yleensä haittaa yhdyntää, koska emätin on joustava ja väljä. Usein myös anaaliyhdyntä onnistuu, jos käyttää riittävästi liukuvoidetta ja rentouttaa lantionpohjan lihaksia.
Jos käyryys aiheuttaa seksissä haittaa, kuten kipua kumppanille, kannattaa hakeutua terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkäriasemalle urologin arvioon. Myös seksuaalineuvonnasta voi saada toimivia vinkkejä.
Seksuaalineuvoja osaa muutenkin auttaa niissä seksiin liittyvissä asioissa, jotka eivät välttämättä kaipaa lääkärin arviota. Seksuaalineuvojia on esimerkiksi terveyskeskuksissa, yksityisillä lääkäriasemilla ja Väestöliitossa.
Teksti Susanna Cygnel, kuvitus Pia Iiramo
Jutun asiantuntijana urologi Riitta Rönkä Lääkärikeskus Aavasta. Lähteenä on käytetty myös fressis.fi:n Kysy asiantuntijalta -palstan asiantuntijavastauksia ja POIKAST-podcastia asiantuntijanaan seksuaalilääketieteeseen erikoistunut lääkäri Vilho Ahola.