Moi, kiitos viestistäsi!
Emme valitettavasti pysty suoraan vastaamaan kysymykseesi, sillä tässä on useita näkökulmia, jotka on tärkeää huomioida. Näkökulmien tarkastelun jälkeen kyse on lopulta sinun ja poikaystäväsi yhteisestä päätöksestä. Voimme kuitenkin auttaa sinua pohtimaan muutamaa asiaa, jotka ovat erittäin tärkeitä seksissä.
Ihan alkuun voit pohtia, miltä tällä hetkellä yleisesti ottaen tuntuu olla toisen lähellä. Tuntuuko se turvalliselta ja luontevalta? Liittyykö siihen jännitystä? Jos esimerkiksi kädestä pitäminen tai pussaaminen vielä jännittää, on se merkki siitä, ettei seksiin vielä ole valmis. Ennen kuin seksiin ryhtyy, olisi tärkeää kokea kaikenlainen muu läheisyys luontevaksi, turvalliseksi ja mukavaksi.
Seksiä on myös monenlaista eli seksuaalista nautintoa voi tutkia monin tavoin eikä esimerkiksi emätinyhdynnästä kannata aloittaa. Täältä löydät lisää tietoa seksistä. On myös tosi tärkeää pohtia, onko keho tai mieli ylipäätään kehityksellisesti valmis seksiin. Kyse on siis myös esimerkiksi biologiasta. Vasta murrosiän muutosten myötä kehossa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka ylipäätään mahdollistavat seksin. Voidaankin todeta, että ennen murrosiän muutoksia keho ei ole biologisesti valmis esimerkiksi emätinyhdyntään. Mielen tasolla ihminen voi kokea olevansa valmis paljon myöhemmin. Mihinkään ei siis kannata kiirehtiä.
Toiseksi on tärkeää pohtia turvallisuutta ja suostumusta seksin suhteen. Kaikki lähtee siitä, että ihminen tunnistaa omat rajansa ja tunteensa, jotta voi kommunikoida niistä toiselle. Turvallisuus ja suostumus ovat keskeisimpiä asioita seksissä, ja vaativat myös vuorovaikutustaitoja eli esimerkiksi kykyä kertoa omista tunteista, ja toisaalta kykyä kysyä toiselta hänen tunteistaan. On tärkeää, että osaa havaita, milloin toinen esimerkiksi ei pidä jostakin. Vuorovaikutustaidot kehittyvät läpi elämän. Turvallisuuden tunne rakentuu siitä, että pystytte puhumaan seksiin liittyvistä asioista, ja teillä on tarvittavat tiedot ja taidot seksiin ryhtymiseen.
Seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. On tärkeää puhua siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, sekä sanoittaa selkeästi, mitä ei halua. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti. Puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen. Vain puhumalla voi varmistaa sen, ettei rajoja rikota. Täältä löydät lisää tietoa suostumuksesta.
Seksiä ennen on myös tärkeää hankkia tarvittava tieto ehkäisystä ja sopia sen käytöstä. Ehkäisyssä täytyy huomioida raskauden ja/tai seksitautien ehkäisy. Raskauden ehkäisystä löydät lisää tietoa täältä ja seksitaudeista puolestaan täältä. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, ja sen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Kondomin käytöstä löydät lisää tietoa täältä.
Tähän loppuun laitan sinulle vielä artikkelin siitä, kuinka voi valmistautua ekaan kertaan. Löydät artikkelin täältä.
Toivottavasti sait näistä näkökulmista apua yhteisiin pohdintoihinne. Voit myös halutessasi hakeutua Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jos jokin tuntuu epäselvältä tai asia vielä mietityttää. Chatin löydät täältä.
Hei, kiitos kysymyksestä!
Itsetyydytyksessä parasta on juuri se, että se voi olla mitä vain, mikä sinusta tuntuu hyvältä!
Kiinnostus itsetyydyttämisen aloittamiseen on yksilöllistä, jotkut aloittavat jo sinun ikäisenäsi, toiset taas paljon myöhemmin ja toiset eivät koskaan. Itsetyydytys on hyvä keino tutustua omaan kehoon ja saada mielihyvän tunnetta. Tärkeintä on, että itsetyydytys tuntuu mukavalta. On myös normaalia, että sinun iässäsi kiinnostus seksiin tai omaan seksuaalisuuteen voi vähitellen herätä. Seksuaalisuus ja siihen liittyvät toiveet ja tarpeet kehittyvät ja muuttuvat läpi elämän. Itsetyydytys on tosi hyvä tapa oppia omasta seksuaalisuudesta.
Tyypillisesti itsetyydytyksessä liikutellaan esinahkaa peniksen päällä tai hyväillään klitorista, mutta hyvää oloa tuottavia alueita voi olla eri puolella kehoa. Esimerkiksi rinnat, reidet, niska, korvat tai peräaukon seutu saattavat olla herkkiä alueita kosketukselle.
Ei ole mitään oikeaa tapaa itsetyydyttää, vaan jokainen tekee sitä omalla tavallaan. Voi olla, että itsetyydytystä täytyy alkuun hieman harjoitella. Genitaalialueen eli alapään koskettaminen ei välttämättä siis tunnu erityiseltä, mutta kun löydät itselle sopivan tavan tai herkän kohdan, tätä luonnostaan usein haluaa lisää. Tuntemukset voivat vahvistua kosketuksen myötä ja lisäksi itsetyydytykseen voi ottaa mukaan myös miellyttäviä mielikuvia, eli fantasioita.
Itsetyydytystä kannattaa harrastaa omassa rauhassa, sellaisessa paikassa missä ei tule häirityksi, esimerkiksi omassa huoneessa.
Toivottavasti sait tästä vastauksesta tukea pohdintoihisi!
Moikka ”kissakansi”,
On tosi luonnollista, että murrosiässä seksiin liittyvät asiat alkavat kiinnostaa. Kerroit olevasi 11-vuotias. 11-vuotiaana on vielä hyvin alussa oman kasvun ja kehityksen suhteen. Oma mieli ja keho tulevat muuttumaan vielä paljon murrosiän kehityksen myötä. Ikäisellesi nuorelle turvallisin ja paras tapa tutustua seksiin on itsetyydytyksen kautta. Seksiin toisen kanssa ei ole mitään kiirettä.
Siinä vaiheessa kun seksi toisen ihmisen kanssa tulee ajankohtaiseksi, on tärkeää että seksiin löytyy turvallinen kumppani. Kumppanin kanssa tulisi pystyä keskustelemaan avoimesti seksiin liittyvistä asioista. On tärkeää tunnistaa omat rajansa, tunteensa ja toiveensa, ja kertoa niistä kumppanille. Lisäksi ehkäisyyn liittyvät asiat on hyvä olla mietittynä kumppanin kanssa ennen seksin aloittamista.
Pohdit kysymyksessäsi myös, mistä kondomeita voi ostaa alaikäisenä. Kondomien ostamiselle ei ole olemassa mitään ikärajaa. Kondomeita voi ostaa esimerkiksi ruokakaupoista ja apteekeista.
Seksin aloittamisesta voit lukea lisää vastauksesta nimimerkille Emppu.
Mukavaa loppuvuotta!
Moi, kiitos viestistäsi!
Hienoa, että haet tukea pohdintoihisi, kun koet epävarmuutta. Emme valitettavasti voi vastata suoraan kysymykseesi, sillä tässä on useita näkökulmia, jotka on tärkeää huomioida. Näkökulmien tarkastelun jälkeen kyse on lopulta sinun ja poikaystäväsi yhteisestä päätöksestä. Voimme kuitenkin auttaa sinua pohtimaan muutamaa asiaa, jotka ovat erittäin tärkeitä seksissä.
Ihan alkuun voit pohtia, miltä tällä hetkellä yleisesti ottaen tuntuu olla toisen lähellä. Tuntuuko se turvalliselta ja luontevalta? Liittyykö siihen jännitystä? Jos esimerkiksi kädestä pitäminen tai pussaaminen vielä jännittää, on se merkki siitä, ettei seksiin vielä ole valmis. Ennen kuin seksiin ryhtyy, olisi tärkeää kokea kaikenlainen muu läheisyys luontevaksi, turvalliseksi ja mukavaksi. Seksiä on myös monenlaista eli seksuaalista nautintoa voi tutkia monin tavoin eikä esimerkiksi emätinyhdynnästä kannata aloittaa. Täältä löydät lisää tietoa seksistä. On myös tosi tärkeää pohtia, onko keho tai mieli ylipäätään kehityksellisesti valmis seksiin. Kyse on siis myös esimerkiksi biologiasta. Vasta murrosiän muutosten myötä kehossa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka ylipäätään mahdollistavat seksin. Voidaankin todeta, että ennen murrosiän muutoksia keho ei ole biologisesti valmis esimerkiksi emätinyhdyntään. Mielen tasolla ihminen voi kokea olevansa valmis paljon myöhemmin. Mihinkään ei siis kannata kiirehtiä.
Toiseksi on tärkeää pohtia turvallisuutta ja suostumusta seksin suhteen. Kaikki lähtee siitä, että ihminen tunnistaa omat rajansa ja tunteensa, jotta voi kommunikoida niistä toiselle. Turvallisuus ja suostumus ovat keskeisimpiä asioita seksissä, ja vaativat myös vuorovaikutustaitoja eli esimerkiksi kykyä kertoa omista tunteista, ja toisaalta kykyä kysyä toiselta hänen tunteistaan. On tärkeää, että osaa havaita, milloin toinen esimerkiksi ei pidä jostakin. Vuorovaikutustaidot kehittyvät läpi elämän. Turvallisuuden tunne rakentuu siitä, että pystytte puhumaan seksiin liittyvistä asioista, ja teillä on tarvittavat tiedot ja taidot seksiin ryhtymiseen. Seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. On tärkeää puhua siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei, sekä sanoittaa selkeästi, mitä ei halua. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti. Puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen. Vain puhumalla voi varmistaa sen, ettei rajoja rikota. Täältä löydät lisää tietoa suostumuksesta.
Seksiä ennen on myös tärkeää hankkia tarvittava tieto ehkäisystä ja sopia sen käytöstä. Ehkäisyssä täytyy huomioida raskauden ja/tai seksitautien ehkäisy. Raskauden ehkäisystä löydät lisää tietoa täältä ja seksitaudeista puolestaan täältä. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, ja sen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Kondomin käytöstä löydät lisää tietoa täältä.
Tähän loppuun laitan sinulle vielä artikkelin siitä, kuinka voi valmistautua ekaan kertaan. Löydät artikkelin täältä.
Toivottavasti sait näistä näkökulmista apua yhteisiin pohdintoihinne. Voit myös halutessasi hakeutua Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jos jokin tuntuu epäselvältä tai asia vielä mietityttää. Chatin löydät täältä.
Moikka! Seksi voi tarkoittaa eri ihmisille hyvinkin erilaisia asioita, myös siis mainitsemasi kaltaista hyväilyseksiä.
Tärkeää onkin, että asiasta keskustelee henkilön kanssa, jonka kanssa kertomasi kaltaista läheisyyttä on, ja että toista koskettaa vain sellaisilla tavoilla, jotka ovat hänelle ok ja mieluisia eli joihin on tämän henkilön suostumus. Sama menee myös toisinpäin, eli että tämä henkilö koskettaa sinua vain sellaisilla tavoilla ja sellaisiin paikkoihin, jotka ovat sinulle ok.
Voit lukea lisää seksistä Fressiksen tietopankista ja omista rajoista ja suostumuksesta Hyvä kysymys -sivulta. Halutessasi voit keskustella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Moi! Kiitos kysymyksestäsi.
Raskaus voi alkaa, jos siemennestettä päätyy tavalla tai toisella emättimeen. Teoriassa mahdollisuus on siis olemassa, jos tuoretta siemennestettä on päätynyt emättimeen sormien kautta. Kovinkaan todennäköistä tämä ei kuitenkaan ole, vaan raskaus alkaa useimmiten penis-emätinyhdynnässä.
Kerroit, että kuukautisesi tulivat ajallaan ja että olet tehnyt kaksi negatiivistä raskaustestiä. Jos teit myös raskaustestit oikea-aikaisesti ohjeiden mukaisesti, uskon, että voit luottaa niiden tulokseen. Jos asia sinua kovasti vielä huolettaa, haluan kannustaa sinua juttelemaan siitä vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte tarvittaessa keskustella myös erilaisista raskaudenehkäisymenetelmistä.
Hei, kiitos kysymyksestä!
Kerroit, että teillä ei ole ollut kumppanisi kanssa muita seksikumppaneita. Siinä tapauksessa, kyllä, voitte harrastaa erilaisia seksitapoja turvallisesti. Esimerkiksi, jos ensin on penis-emätinyhdyntä ja sen jälkeen tyttö antaa pojalle suuseksiä, tilanne on turvallinen. Jos tytölle suuseksin aikana tulee suuhun eritettä, kyse on hänen omasta eritteestään, eikä siitä voi tarttua tauteja. Tartunnat tapahtuvat vain toisen ihmisen eritteiden kautta. Jos kyseessä olisi anaaliyhdyntä, tulisi seksitapaa vaihtaessa kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan ja käyttää kondomia/suuseksisuojaa siirryttäessä seksitavasta toiseen, jotta suolistobakteerit eivät leviä muualle elimistöön.
Seksitaudit tarttuvat yleensä suojaamattomassa seksissä, kun limakalvot tai rikkoutunut iho hankautuvat yhteen ja joutuvat kosketuksiin. Tartunta voi tapahtua riippuen seksitavasta – esimerkiksi peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvon kautta. Jotkin taudit, kuten huuliherpes voi tarttua huulista sukuelimiin suuseksin yhteydessä. Tartuntavaara on erityisesti silloin, kun herpes on aktiivisessa vaiheessa. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta täältä.
Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Mikäli kumpikaan ei ole aiemmin harrastanut yhdyntä- tai suuseksiä kenenkään muun kanssa, niin ei ole myöskään mahdollista, että teillä olisi seksitauteja, joita vahingossa tartuttaisitte nyt toisillenne. Tässä tapauksessa voitte olla siis huoletta. 😊 Hienoa että pohdit ja kysyit asiasta – se osoittaa vastuullisuutta!
Mikäli itse tai kumppani olisi harrastanut joskus suojaamatonta seksiä, on seksitaudin mahdollisuus olemassa, ja silloin se kannattaa aina poissulkea seksitautitesteillä. Voit lukea lisää seksitaudeista ja niiden tarttumisesta esimerkiksi täältä ja täältä.
Hyvä, että varmistit asian ja toimit vastuullisesti. Jatka samaan malliin! Mukavaa syksyä!
Moikka!
Kiitos kysymyksestä! Suuseksissä HIV:n tarttumisen riski on lähes olematon. Riskiä ei ole ollenkaan sille, jolle suuseksiä annetaan, ja riski on äärimmäisen pieni sille, joka antaa suuseksiä. En usko, että olisi myöskään kovinkaan todennäköistä harrastaa suuseksiä silloin, jos suussa on verenvuotoa, eikö vain?
Haluamme kuitenkin kannustaa käyttämään kondomia kaikenlaisessa seksissä, jotta voi välttää seksitautien tarttumisen.
Moi Jukka! Hyvä kun olet kiinnostunut ottamaan selvää, kuinka voit pitää huolta seksuaaliterveydestäsi. Sekä omasta että seksikumppani(e)n hyvinvoinnista huolehtiminen kertoo vastuullisuudesta, joka on olennainen osa turvallista ja nautinnollista seksiä.
Seksitaudit voivat tarttua kaikenlaisessa seksissä, jossa on limakalvokosketusta. Toisin sanoen seksitaudit voivat tarttua poikien/miesten välisessä seksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle esimerkiksi suuseksissä penikselle, suuseksissä peräaukkoon tai anaaliyhdynnässä. Samoin kädellä hyväiltäessä on hyvä olla tarkkana, sillä tartunnan voi saada silloinkin, jos samalla kädellä koskee molempien penistä ilman, että on pessyt käsiään siinä välissä, tai jos peniksessä ei ole ollut kondomia.
Seksitaudeilta voi suojautua käyttämällä kondomia annettaessa suuseksiä penikselle ja anaaliyhdynnässä. Yhdynnässä on erityisen tärkeää käyttää samalla liukuvoidetta, joka suojaa herkkiä limakalvoja hankautumiselta sekä kondomia rikkoutumiselta. Suuseksissä peräaukolle on suositeltavaa käyttää suuseksisuojaa, jonka voi myös leikata kondomista. Jotta kondomi tarjoaa parhaan mahdollisen suojan, on tärkeää, että se on käyttäjälleen oikean kokoinen ja muotoinen. Lisäksi on tärkeää käyttää kondomia oikein: se tulee pukea oikeinpäin, rullata auki aivan peniksen tyveen asti ja varmistaa, että kondomin parasta ennen -päivämäärä on vielä voimassa.
Mikäli on harrastanut suojaamatonta seksiä, tulisi käydä seksitautitesteissä, jonne pääsee myös alaikäisenä. Seksitaudit testataan käytettyjen seksitapojen mukaan, eli näytteen ottaminen peniksen limakalvolta tai virtsasta ei aina riitä, vaan tarvittaessa näyte otetaan myös nielusta ja/tai peräaukosta. Kun varaa aikaa seksitautitesteihin, kannattaa siis mainita lääkärille/hoitajalle, mikäli tarvitsee näytteet myös näistä paikoista.
Lisäksi ennen seksiä kannattaa keskustella seksikumppanin kanssa hänen tartuntatilanteestaan ja siitä, onko hän käynyt seksitautitesteissä ja milloin viimeksi. Seksitautien testaaminen on ainoa tapa tietää, onko seksitauteja vai ei. Oireiden puuttumisesta sitä ei voi päätellä, koska seksitaudit ovat usein oireettomia. Mikäli molemmat osapuolet ovat käyneet testeissä ja sen jälkeen ei ole ollut muita seksikumppaneita (tai jos olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit), seksiä voi halutessaan harrastaa ilman suojausta.
Suosittelen sinua tutustumaan vielä Hivpointin sivustoon, jossa on runsaasti tietoa mm. seksitautien tarttumisesta eri seksitavoissa, miesten välisessä seksissä suojautumisesta ja seksin turvallisuudesta huolehtimisesta.
Mukavaa syksyn jatkoa!