Seksi
Nimimerkki: Jake
Ikä: 16-18v

Seksitautitartunnan mahdollisuus

Moi, oon 17 vuotias poika. Harrastin seksiä samanikäisen tytön kanssa, kellä on todennäköisesti jo 10-20 aikaisempaa seksikumppania. Käytimme kortsua, mutta laukeamisen jälkeen huomasin, että kumi oli mennyt rikki terskan kohdalta. Kerroin tapahtuneesta tytölle. Olisiko syytä epäillä mahdollista tautitartuntaa, jos tytöllä oli jonkun näköinen sellainen? Ja jos on niin miten testeihin tulisi hakeutua ja kuinka monimutkaiset ne on?

Moi Jake! Hienoa, että olit meihin yhteydessä asiasi kanssa.

Toisinaan seksissä voi käydä erilaisia vahinkoja – kuten sinun tapauksessasi kondomin rikkoutuminen – vaikka olisikin toiminut vastuullisesti molempien turvallisuudesta huolehtien. Tällöin asiassa auttaa avoimuus seksikumppanille ja jatkotoimien selvittäminen, kuten oletkin tehnyt.

Mikäli kondomi rikkoutuu tai luiskahtaa pois seksin aikana, on erittäin suositeltavaa käydä seksitautitesteissä, mikäli ei ole täyttä varmuutta omasta tai toisen tartuntatilanteesta. Varmuuden asiasta saa vain käymällä seksitautitesteissä, sillä oireettomuus ei ole tae siitä, etteikö seksitautia voisi olla. Testejä ei pidä kuitenkaan ottaa liian aikaisin, koska mahdollinen tartunta ei välttämättä näy tuloksissa. Sinun kannattaa käydä ainakin klamydia- ja tippuritestissä, joka voidaan testata aikaisintaan 1–2 viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Ne testataan joko virtsanäytteestä tai vanutikulla otettavalla näytteellä virtsaputkesta. Hiv ja kuppa puolestaan testataan verikokeella, joka kannattaa ottaa 1–3 kuukauden kuluttua tapahtuneesta, jotta tulos olisi luotettava. Herpes ja HPV puolestaan todetaan yleensä silmämääräisesti oireiden perusteella, mikäli tartunta-alueelle ilmaantuu esimerkiksi haavoja, rakkuloita tai muita ihomuutoksia.

Seksitauteja testataan ilmaiseksi oman kotipaikkakunnan terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla, opiskeluterveydenhuollossa sekä nuoriso- ja ehkäisyneuvolassa. Ajanvarauksen voi tehdä joko netissä tai puhelimitse. Ajanvarauksen yhteydessä kysytään yleensä taustatietoina mahdollinen tartunta-ajankohta, millaisia oireita mahdollisesti on (yleensä seksitaudit ovat kuitenkin oireettomia) sekä käytetyistä seksitavoista. Jos on esimerkiksi ollut suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä, klamydia- ja tippurinäytteet tulee ottaa myös nielusta/peräaukosta. Suosittelen, että te molemmat käytte testeissä.

Viestissäsi ei käy ilmi, oliko teillä kondomin lisäksi käytössä hormonaalista ehkäisyä. Mikäli tyttö ei käytä esimerkiksi e-pillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta, rikkoutunut kondomi on voinut aiheuttaa raskaaksi tulemisen riskin. Mikäli raskaus ei ole toiveissa ja tytöllä on tapahtuneen jälkeen kuukautiset myöhässä, hänen kannattaa tehdä raskaustesti 3–4 viikon kuluttua tapahtuneesta.

Lopuksi annan vielä muutaman vinkin, joilla kondomin hajoamista tai poisluiskahtamista voi pyrkiä välttämään: On tärkeää, että kondomi on sinulle oikean kokoinen (, jolloin se pysyy paremmin päällä. Kondomit tulee säilyttää kuivassa ja huoneenlämpöisessä paikassa hankaukselta suojattuna, ja ennen käyttöä tulee tarkistaa parasta ennen -päiväys. Seksin aikana voi olla hyvä käyttää liukuvoidetta, joka ehkäisee kondomiin kohdistuvaa kitkaa ja hankausta. Lisää vinkkejä löydät Fressiksen artikkelista.

Toivottavasti vastauksestani on apua tilanteeseesi. Mikäli sinulle tulee mieleen muuta kysyttävää, voit olla meihin uudelleen yhteydessä. Lisäksi Väestöliitto tarjoaa ilmaista seksuaalineuvontaa nuorille anonyymisti.

Oliko vastauksesta hyötyä?