Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poju
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä alastonkuvista Saako omia nudeja pitää alaikäisenä jos ne on esim lukitussa my eyes only kansiossa? Entä sitten kun täyttää 18 ja ne on vaikka otettu...
Fressis

Moi nimimerkki Poju! Kysyt todella hyviä kysymyksiä, sillä nudejen ottamiseen ja säilyttämiseen liittyvä lainsäädäntö voi tuntua melko vaikeaselkoiselta.

Laki ei kiellä alastonkuvien ottamista itsestä ja näiden kuvien säilyttämistä, vaikka olisikin alaikäinen. Sanoisin, että koska kyseessä on oma kehosi, saat itse päättää siihen liittyvistä asioista. Myöskään itsestä alaikäisenä otettujen nudejen säilyttäminen täysi-ikäisenä ei ole laissa kiellettyä: edelleen, koska sinä esiinnyt kuvissa, sinulla on oikeus säilyttää itsestäsi otettuja kuvia. On kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että kuvat eivät pääse vahingossa leviämään heille, joiden silmille niitä ei ole tarkoitettu. Kuulostaa siltä, että näin olet jo tehnytkin. Lukittu ja esim. salasanalla suojattu kansio on yksi hyvä tapa säilyttää nudeja. Se on kuitenkin hyvä muistaa, että muiden alle 18-vuotiaiden alastonkuvia tai seksuaalissävytteisiä kuvia ei ole laillista säilyttää.

Kysyit myös siitä, saavatko alaikäiset soitella ns. seksivideopuheluita. Periaatteessa tämä on ok, kunhan molemmat ovat aidosti suostuvaisia tämänkaltaiseen seksuaaliseen toimintaan, ja osapuolet ovat lähellä toistensa ikää. Ennen seksivideopuhelun aloittamista tai esimerkiksi nudejen lähettämistä on kuitenkin hyvä yhdessä sopia pelisäännöistä, kuten siitä, saako videokuvaa/valokuvaa tallentaa ja haluatteko, että materiaali poistetaan heti. Lisäksi itseä kannattaa kuvata siten, ettei ole kuvasta helposti tunnistettavissa. Esimerkiksi kasvoja ei kannata välttämättä näyttää.

Seksin harrastaminen videopuhelun välityksellä, nudejen ottaminen sekä mahdollisesti tällaisten kuvien lähettäminen ja/tai vastaanottaminen on joillekin mieluisa tapa tutkia ja toteuttaa seksuaalisuuttaan. Tämä on täysin ok, kunhan muistaa tärkeimmät seikat: näiden asioiden pitää tapahtua aina yhteisellä suostumuksella ja suostumus pitää joka kerta pyytää uudestaan; täysi-ikäinen ei saa pyytää alaikäistä lähettämään alastonkuvia, eikä lähettää omia alastonkuviaan alaikäiselle; on tärkeää pyrkiä varmistamaan, että kuvien vastaanottajaan voi varmasti luottaa. Erityisesti nettituttavien kanssa on oltava varuillaan, sillä netissä on helppoa esiintyä jonakuna toisena, esimerkiksi nuorempana kuin todellisuudessa on.

Suosittelen sinua vielä tutustumaan Mun keho, mun rajat -oppaaseen, jossa on kootusti tietoa alastonkuvien jakamisesta ja seksiviestittelystä myös lain näkökulmasta. Myös Sua varten somessa on laatinut hyvän tietopaketin aiheesta, jonka löydät täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: MM
Ikä: 13-15v
Miten vape aiheuttaa riippuvuutta? MIten vape aiheuttaa riippuvuutta
Fressis

Moikka MM,

Kiitos kysymyksestäsi! Vape eli sähkösavuke sisältää usein nikotiinia ja nikotiini on vahvaa riippuvuutta aiheuttava myrkky. Riippuvuuden kehittyminen on yksilöllistä, mutta nuoren aivot kehittyvät voimakkaasti ja tänä aikana aivot ovat herkkiä erilaisten keskushermostoon vaikuttavien aineiden kuten nikotiinin vaikutuksille.

Kun vapettaa, nikotiini imeytyy keuhkoista nopeasti verenkiertoon ja vaikuttaa aivoihin. Kun nikotiinia käyttää toistuvasti, se muuttaa aivoja. Pikkuhiljaa nikotiinin sietokyky eli toleranssi kasvaa ja samojen vaikutusten kokemiseksi tarvitaan aiempaa enemmän nikotiinia. Samalla aivot herkistyvät nikotiinille, niin että nikotiinituotteiden käytön alkaa kokemaan piristäväksi ja mielihyvää tuottavaksi. Sietokyvyn kasvu ja herkistyminen ovat keskeisiä fyysisen riippuvuuden kehittymiselle.

Fyysiselle riippuvuudelle tyypillistä on kierre, jossa epämiellyttävää oloa korjataan aina uudella nikotiiniannoksella. Kun edellisestä nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, elimistö alkaa vaatia lisää. Yleisiä vieroitusoireita ovat ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet, kärsimättömyys, levottomuus, univaikeudet, päänsärky, nikotiininhimo, makean himo tai ruokahalun lisääntyminen. Uusi nikotiiniannos vaimentaa vieroitusoireet joksikin aikaa.

Fyysisen riippuvuuden lisäksi nikotiinituotteiden käyttö muuttuu ajan kuluessa tavaksi. Nikotiinituotteiden käyttö, kuten vapetus, kytkeytyy tiettyihin olotiloihin, arkisiin rutiineihin tai sosiaalisiin tilanteisiin. Myös jotkut fyysiset tuntemukset, kuten höyry kurkunpäässä, opitaan kokemaan miellyttäviksi. Siksi nikotiinituotteiden käyttöön liittyy usein myös sosiaalinen ja psyykkinen riippuvuus.

Toistuvien vieroitusoireiden kanssa on vaikeaa opiskella, tehdä töitä tai nauttia vapaa-ajasta täydellä teholla. Siksi kannattaakin pysytellä erossa nikotiinituotteista, jotta niihin ei kehity myöskään riippuvuutta. 😊

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet
Nimimerkki: Ihminen
Ikä: 9-12v
Halu lopettaa vapettaminen Moi olen 12v ja haluaisin lopettaa vapettamisen. Minulla on astma ja tuntuu että vapettamisessa ei ole mitään järkeä.
Fressis

Heippa nimimerkki ”Ihminen”.

Kiitos kovasti kysymyksestäsi. Onpa upea juttu, että haluat lopettaa vapettamisen! On hienoa, että olet alkanut itse pohtimaan vapettamisen järkevyyttä ja sen vaikutusta omaan terveyteesi.

On totta, että vapettaminen voi pahentaa astman oireita, joten on mahtavaa, että haluat käytön nyt lopettaa. Mitä aiemmin vapen käytön lopettaa, sitä helpompi siitä on myös päästä eroon ja sitä vähemmän haittoja sen käyttö ehtii aiheuttaa.

Jotta voisit varmistaa onnistumisesi, kannattaa sinun valmistautua ennalta lopettamiseen. Vapesta eroon pääseminen vaatii päättäväisyyttä, jota sinulta viestisi perusteella kyllä löytyy. Se, että sinulla on halu lopettaa vapettaminen itsesi ja terveytesi takia, auttaa sinua varmasti pysymään päätöksessäsi.

Voit jo nyt alkaa miettiä asioita, joita voisit tehdä silloin kun sinun alkaa tehdä mieli vapea. On tärkeä miettiä, että mitä teet niissä tilanteissa, joissa yleensä olet vapea käyttänyt tai miten toimia silloin, kun esimerkiksi kaveri tarjoaa sinulle vapea. Yleensä näissä tilanteissa auttaa jokin itselle mieluinen tekeminen, kuten urheilu, kaverille viestin lähettäminen tai ulos esim. futaamaan lähteminen.

Jos mahdollista niin lopettamisesta kannattaa kertoa myös jollekin luotettavalle aikuiselle tai hyvälle kaverille. Näin sinulle tärkeä ihminen voi tsempata sinua lopettamisessa. Lopettaa voi myös yhdessä kaverin kanssa. Tällöin voitte tsempata toinen toisianne.

On myös hyvä aina muistuttaa itseään siitä, miksi halusi lopettaa vapettamisen. Varmasti tulet huomaamaan paljon hyviä juttuja, kuten sen, että astmaoireesi eivät ainakaan pahene, pystyt keskittymään paremmin, olo ei ehkä ole niin levoton ja rahaa ja aikaa säästyy muihin kivoihin juttuihin.

Hurjasti tsemppiä sinulle lopettamiseen! Saat olla ylpeä itsestäsi, kun teit noin upean päätöksen. Muista myös, että välillä lopettaminen onnistuu ensimmäisellä kerralla, mutta välillä se vaatii useampia yrityksiä. Jos siis retkahdat, älä luovuta, vaan yritä uudelleen!

Vinkkejä lopettamiseen löydät myös Fressiksen lopettamisen sivuilta. Muista myös, että apua on saatavilla esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Rohkaisenkin sinua hakemaan apua, jos lopettaminen tuntuu hankalalta.

Mahtavaa syksyä sinulle 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?