#suniho on sun ainoo iho – kuuntele sitä
Auringolta suojautuminen on paitsi järkevää, myös todella tärkeää. Onneksi se on tosi helppoa. Näin se käy.
Varjo
Varjoon hakeutuminen kirkkaalla säällä kannattaa. Ihanan, mutta petollisen paahteen välttäminen keskipäivän tunteina vähentää iholle osuvan UV-säteilyn määrää tehokkaasti. Tiesitkö muuten, että päivän UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11 ja 15 välillä? Vältät pahimman porotuksen, kun kirmaat lenkille heti aamulla tai valitset keskipäivän biitsireissun sijaan vilvoittavan iltauinnin.
#suniho tarvitsee varjoa
Vaate
Vaate on paras suoja auringolta. Valitse paita päälle hellekelillä, sillä pelti paljaana tai vähissä vaatteissa saatat käräyttää ihosi ja vaurioittaa sitä loppuiäksesi. Muista myös lippis ja aurinkolasit niin tyyli (ja aurinkosuoja) on täydellinen!
#suniho ei halua käristyä
Voide
Iho rakastaa kunnon suojakerrointa. Mitä korkeampi suojakerroin aurinkovoiteessa, sen parempi – aurinkoisella säällä vähintään 30. Suojakerroin kertoo tuotteen tehosta, mutta vahvakaan voide ei yksin riitä. Voiteesta huolimatta iho saa sitä enemmän uv-säteilyä, mitä kauemmin auringossa oleilee. Voide suojaa ihoa uv-säteilyn aiheuttamalta rasitukselta ja heikentää säteilyn vaikutusta iholla, mutta ei estä sitä kokonaan. Muista lisätä voidetta pitkin päivää, etenkin aina uinnin jälkeen.
#suniho rakastaa suojakerrointa
Vesi
Vesi viilentää helteellä. Kun on kuuma ja aurinko porottaa, kroppa kaipaa erityisen paljon nesteytystä. Jotta juominen ei unohtuisi, kannattaa kantaa omaa juomapulloa mukana – sen voi täyttää aina uudestaan raikkaalla, kylmällä vedellä.
#suniho – kuuntele sitä
Kysy meiltä lisää
Katso myös asiantuntijoiden vastaukset nuorten aurinkoterveydestä esittämiin kysymyksiin tai kysy oma kysymyksesi:
#suniho on Säteilyturvakeskuksen (STUK) kampanja, joka kannustaa auringolta suojautumiseen. Kampanjassa ovat mukana myös Fressis ja Ilmatieteen laitos.
STUK on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. STUKin tavoitteena on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.